Γιώτα Γιάννα: Έφυγε από τη ζωή στα 95 της χρόνια

12:19 5/7/2023 - Πηγή: InStyle

Στα 95 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η θρυλική Γιώτα Γιάννα, δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας και γνωστή ως η Ελληνίδα Janis Joplin.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η Πένυ Ξενάκη με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook.

H Γιώτα Γιάννα γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, στους Αμπελόκηπους, όπου και κατοικεί μέχρι

σήμερα. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η μάνα της ήταν Μικρασιάτισσα και πέθανε σε νεαρή ηλικία και η Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν αυτοκινητιστής.

Είχε τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Janis Joplin», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι της «Εθνικής Οδού» όπως λανθασμένα έχει γραφτεί), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος), όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια.

Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι “Ο άνθρωπός μου” στο Θέατρο Κυβέλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα