Μεντόζα: Ταξίδι για οινόφιλους

17:55 17/4/2022 - Πηγή: InStyle

Μια προφανής επιλογή για τους οινόφιλους, η Μεντόζα βρίσκεται στην καρδιά της παραγωγής κρασιού στην Αργεντινή, η οποία με τη σειρά της είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στη Νότια Αμερική.

Παρόλο που τα πρώτα αμπέλια καλλιεργήθηκαν εδώ πριν από περίπου 500 χρόνια, η περιοχή πραγματικά απογειώθηκε ως οινικός προορισμός κατά τη δεκαετία του ‘90 και είναι πλέον συνώνυμο της ποικιλίας malbec.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες ποικιλίες σταφυλιών, όπως τα λευκά torrontes και πολλά κόκκινα, για παράδειγμα τα bonarda. Η αφθονία των οινοποιείων σημαίνει

ότι είναι επίσης ένας κορυφαίος τόπος γαστρονομίας με πληθώρα εστιατορίων με θέα στους μεγάλους αμπελώνες.

Αμπελώνες στη Μεντόζα. Οι Άνδεις επιβλητικές στο βάθος.

Ο Αργεντινός σεφ Francis Mallmann, γνωστός για τη μαγειρική του σε φωτιά, ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τη Μεντόζα ως κορυφαίο προορισμό για φαγητό όταν άνοιξε εδώ το δικό του εστιατόριο, το 1884, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Μια σειρά από ταλαντούχους σεφ ακολούθησαν το παράδειγμά του και τώρα η πόλη είναι γεμάτη επιλογές.

O Chef Francis Mallmann speaks στο Krug Festival με τίτλο “Into The Wild” τον Ιούλιο του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Photo by Dave M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Moet Hennessey UK

Ένα αγαπημένο στο κέντρο της πόλης είναι το Fuente y Fonda, που σερβίρει σπιτικό φαγητό όπως λαζάνια και provoleta, το εθνικό πιάτο με τυρί στη σχάρα.

Δοκιμάστε σπιτικό φαγητό στο Fuente y Fonda.

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται το Siete Fuegos, όπου oι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα rib eye μαγειρεμένο επί εννέα ώρες σε φωτιά.

Το Siete Fuegos, ή «επτά φωτιές», περιγράφει την εκλεπτυσμένη συλλογή τεχνικών μαγειρικής ανοιχτής φλόγας του Francis Mallmann, εμπνευσμένη από τους αργεντίνους γκάουτσο και τις ευρωπαϊκές μεταναστεύσεις, και εκλεπτυσμένη μέσα από εκατοντάδες χρόνια ιστορίας.O Chef Francis Mallmann επί τω έργω, στο Siete Fuegos. Δειπνήστε μέσα ή έξω ή απολαύστε στην πρώτη σειρά την ανοιχτή κουζίνα, παρακολουθώντας τους τεχνίτες της φωτιάς να δημιουργούν παθιασμένα πιάτα Αργεντινής.


Δοκιμάστε την εκδοχή των empanadas της Μεντόζα, ψημένες αντί για τηγανητές, γεμιστές με βοδινό κρέας, κρεμμύδια, βραστό αβγά κι ελιές στο Santa Julia, όπου η σεφ Maria del Carmen Vicario πήρε το στέμμα στο πρωτάθλημα για την καλύτερη empanada το 2019.

Αργεντίνικες empanadas με γέμιση βοδινού συνοδεύονται, στο συγκεκριμένο φωτογραφικό καρέ, με ροζέ κρασί.

Στη συνέχεια δείτε τους κρεοπώλες και τους πωλητές φρούτων και λαχανικών σε δράση και δοκιμάστε μια φέτα ζαμπόν και πίτσα με πιπεριά στο ιστορικό Mercado Central.

Credit: allaboutmendoza.com


Μια περιήγηση γευσιγνωσίας κρασιού είναι μια ωραία ιδέα και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να πάτε από οινοποιείο σε οινοποιείο.

Οργανωμένες ποδηλατικές εκδρομές με εταιρείες όπως η Wine Paths, και η Mendoza Wine Camp, περιλαμβάνουν συνήθως επισκέψεις σε τρία οινοποιεία με πολλές γευσιγνωσίες και ένα γεύμα σε μια γραφική τοποθεσία. Υπάρχουν πολλές σημαντικές περιοχές κρασιού εδώ, αλλά το Luján de Cuyo, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο, θεωρείται η γενέτειρα της βιομηχανίας κρασιού της Μεντόζα, με αμπέλια φυτεμένα σε ύψος έως και 1 χλμ. πάνω από τη θάλασσα.

Το Luján de Cuyo, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο, θεωρείται η γενέτειρα της βιομηχανίας κρασιού της Μεντόζα.Το οινοποιείο Βodega El Cese στον route 40 στο βόρειο τμήμα της Αργεντινής. Credit: olli0815Επισκεφθείτε το Catena Zapata, για να μάθετε την ιστορία της οικογένειας που πρωτοστάτησε στο φύτεμα των αμπελιών malbec σε μεγάλο υψόμετρο στις αρχές του 1900.Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται η κοιλάδα Uco, μια νέα οινική περιοχή με αμπέλια φυτεμένα στους πρόποδες των Ανδεων. Στο Super Uco, ένα βιοδυναμικό οινοποιείο που διευθύνουν τέσσερα αδέρφια, τα αμπέλια φυτεύονται σε εντυπωσιακό κυκλικό σχήμα.Όσοι δεν έχετε πολύ χρόνο, επισκεφθείτε τον αμπελώνα Trapiche, στο Maipú, την πλησιέστερη περιοχή κρασιού στο κέντρο της Μεντόζα, για να απολαύσετε μια από τις παλαιότερες μάρκες κρασιών της Αργεντινής σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Πηγή: Food & Travel

Keywords
Τυχαία Θέματα