Τι πρέπει να προσέξουμε στο διαβατήριο -εκτός από το να είναι σε ισχύ- για να ταξιδέψουμε

.

Πριν από μερικά χρόνια, με προσκάλεσαν να παρευρεθώ μήνα Ιούλιο στον γάμο ενός φίλου στην πατρίδα της συζύγου του στη βόρεια Ιταλία. Καθώς πλησίαζε η ημερομηνία, είπα σε μια άλλη φίλη που επίσης σχεδίαζε να ταξιδέψει από τις ΗΠΑ για τη γιορτή πως χάρηκα για το ότι είχα μόλις ανανεώσει το διαβατήριό μου, καθώς επρόκειτο να λήξει τον Μάιο. Εκείνη απάντησε χαρούμενα ότι ήταν έτοιμη για το ταξίδι καθώς το διαβατήριό της δεν θα έληγε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εκανε λάθος. Η φίλη μου δεν ήταν καθόλου έτοιμη να αναχωρήσει για Ιταλία, που σημειωτέον, είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν των ευρωπαϊκών χωρών και απαιτεί από τους επισκέπτες να έχουν διαβατήριο που να ισχύει για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ημερομηνία που σκοπεύουν να αναχωρήσουν.

Ευτυχώς, μπόρεσε να επισπεύσει την ανανέωση του διαβατηρίου της και να φτάσει στον γάμο, αλλά το παραπάνω γεγονός απέδειξε μια παρανόηση για τα διεθνή ταξίδια που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. 

Το να έχουμε ένα διαβατήριο σε ισχύ πολλές φορές δεν φτάνει 

«Πολλοί από εμάς απλώς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα έγκυρο διαβατήριο για να ταξιδέψουμε ανά τον κόσμο πέρα από τα σύνορά μας, αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν [είναι] ότι ένα τρέχον διαβατήριο από μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό», δηλώνει η Κέιτι Νάστρο, εκπρόσωπος της υπηρεσία ειδοποίησης πτήσης Going.

Κάθε χώρα έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για την ισχύ του διαβατηρίου, επομένως οι διεθνείς ταξιδιώτες πρέπει να εξοικειωθούν με αυτές τις πολιτικές πριν κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι.

Πράγματι, πολλές χώρες απαιτούν το διαβατήριό μας να έχει μια ορισμένη διάρκεια ισχύος πέρα από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες του ταξιδιού μας...

«Πολλές χώρες, συγκεκριμένα στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, απαιτούν έξι μήνες ισχύ πέρα από τις ημερομηνίες του ταξιδιού μας – που σημαίνει ότι εάν κάνουμε ένα ταξίδι στο Βιετνάμ τον Ιούλιο, για παράδειγμα, το διαβατήριό μας πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο», εξηγεί η ίδια. «Αν φτάσουμε στο αεροδρόμιο και προσπαθήσουμε να μπούμε στο αεροπλάνο, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν θα μας αφήσουν καν να επιβιβαστούμε...»

Κάθε χώρα έχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για την ισχύ του διαβατηρίου, επομένως οι διεθνείς ταξιδιώτες πρέπει να εξοικειωθούν με αυτές τις πολιτικές πριν κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι.

«Μερικοί μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν έξι μήνες ή και περισσότερο», δηλώνει ο Ντέιβιντ ΄Ολγουαντις, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας ελέγχου διαβατηρίων και βίζας ItsEasy.com. «Όταν ορισμένες χώρες χορηγούν πολυετή έντυπη βίζα, μπορεί να απαιτούν τουλάχιστον (διαβατήριο) ενός έτους ή μεγαλύτερης ισχύος».

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους ταξιδιώτες να ελέγχουν διεξοδικά τις απαιτήσεις εισόδου της συγκεκριμένης χώρας που σκοπεύουν να επισκεφθούν για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς εγκυρότητας διαβατηρίων», τονίζει ο ΄Ολγουαντις. 

Και ο ίδιος και η Νάστρο έχουν καταγράψει έλλειψη κατανόησης σχετικά με τους κανόνες εγκυρότητας διαβατηρίων.

«Είναι σύνηθες οι άνθρωποι να αγνοούν τον κανόνα ισχύος του διαβατηρίου τριών ή έξι μηνών, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν ταξιδεύουν συχνά ή δεν τον έχουν συναντήσει στο παρελθόν», λέει ο ΄Ολγουαντις. «Ο κανόνας μπορεί να μην επιβάλλεται με συνέπεια σε όλες τις χώρες προκαλώντας παρανοήσεις στους ταξιδιώτες. Η πολυπλοκότητα των μεταναστευτικών πολιτικών, η οποία μπορεί να αλλάξει, προσθέτει στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης. Τέλος, οι απαιτήσεις εγκυρότητας διαβατηρίου ενδέχεται να μην δημοσιοποιούνται όπως θα έπρεπε κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερη ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών».

Ποιος είναι ο λόγος για αυτές τις απαιτήσεις;

«Αυτές οι απαιτήσεις διασφαλίζουν ότι οι επισκέπτες έχουν έγκυρο διαβατήριο κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης διαμονής τους, καθώς και για μια περίοδο που θα μεσολαβήσει σε περίπτωση απροσδόκητων καθυστερήσεων ή παρατάσεων», εξηγεί ο ίδιος. 

Μπορεί να έχουμε προγραμματίσει μια παραμονή δύο εβδομάδων στη Νότια Γαλλία, για παράδειγμα, αλλά ίσως μετά από μερικές ημέρες να συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά θέλουμε να μείνουμε για δύο μήνες. Ή ίσως συμβεί κάτι που είναι εκτός ελέγχου μας.

«Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους προφύλαξης», λέει η Νάστρο. «Ας υποθέσουμε ότι αρρωσταίνουμε σοβαρά ή έχουμε ένα ατύχημα και μετά πρέπει να μείνουμε σε αυτή τη χώρα περισσότερο από όσο προβλεπόταν. Εάν το διαβατήριό μας λήξει κατά τη διάρκεια αυτής της απρογραμμάτιστης περιόδου, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά την προσπάθεια εξόδου από τη χώρα».

Η περίοδος ισχύος του διαβατηρίου για τους τουρίστες διεθνών προορισμών παρέχει ένα επιπλέον «μαξιλάρι» σε περίπτωση που υποστούμε τραυματισμό που μας εμποδίζει να πετάξουμε για λίγο ή καθυστερήσουμε την επιστροφή μας για άλλους προσωπικούς λόγους. Το θέμα είναι να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα σχέδια ενδέχεται να αλλάξουν...

Η συγκεκριμένη διάρκεια διαφέρει από χώρα σε χώρα και δεν έχει κάθε προορισμός αυτές τις απαιτήσεις.

«Για παράδειγμα, η μεξικανική κυβέρνηση απαιτεί μόνο να ισχύει το διαβατήριό σας καθ′ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας σε σχέση με το μετά το ταξίδι», λέει ο  ΄Ολγουαντις. 

Πώς να διασφαλίσουμε ότι είμαστε οκ να ταξιδέψουμε

... Η Νάστρο συνιστά να ανανεώνουμε το διαβατήριό μας ένα χρόνο πριν από τη λήξη του, ώστε να γνωρίζουμε ότι έχει ληφθεί μέριμνα από νωρίς...

Όταν πρόκειται για διαβατήρια και άλλα σημαντικά ταξιδιωτικά έγγραφα, ο  προγραμματισμός είναι το κλειδί...

Οσο για τον ΄Ολγουαντις συνιστά να ελέγχουμε έναν ιστότοπο πρεσβείας ή προξενείου στη χώρα μας σχετικά με το μέρος που θέλουμε να επισκεφτούμε. Τα περισσότερα παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις εισόδου για ξένους επισκέπτες...

Μόλις αποκτήσουμε αυτές τις πληροφορίες, ας συγκρίνουμε την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου μας με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες του ταξιδιού μας...

Ας βεβαιωθούμε επίσης ότι έχουμε ελέγξει επίσης τους κανόνες της αεροπορικής εταιρείας που πετάμε, ειδικά εάν (το διαβατήριό μας) έχει μόνο τέσσερις ή πέντε μήνες ισχύος μετά την ημερομηνία επιστροφής στο σπίτι.

«Αν δεν υπάρχουν έξι μήνες ισχύος από την ημερομηνία επιστροφής από το ταξίδι, η αεροπορική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να μην μας επιτρέψει να ταξιδέψουμε, είτε έχουν δίκιο είτε λάθος», καταλήγει ο ΄Ολγουαντις. «Θα πρέπει να τους καλέσουμε και να τους ζητήσουμε να βάλουν μια σημείωση στο σύστημα σχετικά με αυτό το ζήτημα, ώστε να το γνωρίζουν πριν την άφιξή μας στο αεροδρόμιο».

Ας βεβαιωθούμε ότι το διαβατήριό μας έχει αρκετές κενές σελίδες και ότι δεν είναι κατεστραμμένο. Εάν αλλάξαμε πρόσφατα το όνομά μας λόγω γάμου, διαζυγίου ή άλλου λόγου, το διαβατήριό μας θα πρέπει να το αντικατοπτρίζει επίσης. Ας μην ξεχάσουμε να ελέγξουμε εάν ο προορισμός μας απαιτεί βίζα ή ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ταξιδιού.

Σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι να λάβουμε τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα βιαστικά, αλλά μπορούμε να αποφύγουμε το επιπλέον άγχος και την ταλαιπωρία κάνοντας μερικούς επιπλέον ελέγχους εκ των προτέρων.

Στη συνέχεια, ας χαλαρώσουμε απλώς κι ας απολαύσουμε τις διακοπές μας σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν είναι.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τα καλύτερα φαγητά για να καταναλώσουμε στο αεροπλάνοΑεροσυνοδός αποκαλύπτει την Νο1 θέση που αποφεύγει πάντα στο αεροπλάνοΕιδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η καλύτερη θέση να κλείσουμε στο αεροπλάνο
Keywords
Τυχαία Θέματα
-εκτός,-ektos