Μετάλλαξη Όμικρον: Ραγδαία αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές (γραφήματα)

Η μετάλλαξη Όμικρον σήμανε συναγερμό στα νοσοκομεία καθώς οι ημερήσιες εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ τα τελευταία 24ωρα.

Μετά την αρχική εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Όμικρον, τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μία ραγδαία αύξηση στις ημερήσιες εισαγωγές, όπως σημειώνει το news4health.gr.

Η μετάλλαξη Όμικρον έκανε την εμφάνιση στη χώρα μας μέσα στον Δεκέμβρη και άρχισε να κυριαρχεί από τα τέλη του ίδιου μήνα. Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή

οδήγησε σε πέντε συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων από τις 27 Δεκέμβρη έως τις 31 του ίδιου μήνα.

Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί, καθώς καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στις 4 Γενάρη με 50.126 θετικά περιστατικά. Αυτή η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την πιο μεταδοτική παραλλαγή του SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας.

Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες 12 μέρες καταγράφονται κατά μέσο όρο 31.363 κρούσματα ημερησίως.

H πορεία των κρουσμάτων από τις 27 Δεκέμβρη μέχρι τις 7 Γενάρη

Στις 27 Δεκέμβρη σημειώθηκε το πρώτο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και ακολούθησαν άλλα πέντε με αποκορύφωμα τα 50.126 κρούσματα στις 4 Γενάρη.

Η άνοδος των κρουσμάτων από μόνη της δεν συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η επακόλουθη πίεση που θα προκαλέσει στο Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή τη στιγμή η πίεση μεταφράζεται σε αύξηση της πληρότητας σε απλές κλίνες COVID. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες «Όμικρον» μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο» είπε σε σημερινή του συνέντευξη στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84.

Ενδεικτικό είναι ότι από τις 289 εισαγωγές στις 27 Δεκέμβρη, μετρήσαμε 643 στις 5 Γενάρη. Πρόκειται για το ημερήσιο ρεκόρ εισαγωγών από το ξεκίνημα της πανδημίας. Τις τελευταίες 12 μέρες καταγράφονται κατά μέσο όρο 456 ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με COVID

Πράγματι, όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα, μετά τις 27 Δεκέμβρη οι εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσοκομεία άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Επομένως, αν συγκρίνει κανείς τα 2 γραφήματα, παρατηρεί ότι με μία διαφορά λίγων ημερών, οι ημερήσιες εισαγωγές αυξάνονται, όπως αυξάνονται και τα ημερήσια κρούσματα.

Οι νοσοκομειακές εισαγωγές ασθενών με COVID από τις 27 Δεκέμβρη έως τις 7 Γενάρη

Μέσα σε 12 μέρες εκτοξεύτηκε ο ημερήσιος αριθμός νοσοκομειακών εισαγωγών ασθενών με COVID

Εκτίμηση Πλεύρη για πίεση και στις ΜΕΘ προσεχώς

Όσο πιέζονται οι απλές κλίνες, η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη. Το ανησυχητικό σενάριο θα είναι να αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ, οι οποίες ήδη έχουν μεγάλη πληρότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Υπουργός Υγείας στη συνέντευξη του εκτίμησε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει αύξηση και στην πίεση στις ΜΕΘ, λέγοντας το εξής: «Από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Ας σημειωθεί ότι προς το παρόν, οι διασωληνωμένοι δείχνουν μία σταθεροποίηση γύρω στους 630 περίπου εδώ και 12 μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα