Συγκρατημένα αισιόδοξη η Αθήνα για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας, με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες, (της Τουρκίας), που μπορεί να υπονομεύσουν την επιχειρούμενη προσέγγιση.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα αποτελέσει τον δεύτερο

σταθμό στην προσπάθεια της επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που επιχειρείται στη βάση της συμφωνίας των δύο ηγετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις αρχές Ιουλίου.

Η βούληση για συνέχιση της προσπάθειας των δύο χωρών να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία διατηρώντας το βελτιωμένο κλίμα της τελευταίας περίοδο, επιβεβαιώθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και επόμενος σταθμός, μετά την Νέα Υόρκη, θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που προγραμματίζεται να διοργανωθεί, μετά από 7 χρόνια, ως το τέλος του χρόνου στην Θεσσαλονίκη.

Ο οδικός χάρτης της επόμενης περιόδου περιλαμβάνει την εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου στις 16 Οκτωβρίου με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, την εκκίνηση εφαρμογής το αμέσως προσεχές διάστημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη η οποία αφορά σε συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση, η πολιτική προστασία κ.α.

Η Αθήνα, η οποία εμφανίζεται, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συγκρατημένα αισιόδοξη για τις εξελίξεις, εξέφρασε δια του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ικανοποίηση για το κλίμα συνεργασίας που μέσα σε λίγους μήνες από την ορκωμοσία των δύο κυβερνήσεων, έχουν καταφέρει οι δύο χώρες να οικοδομήσουν, σημειώνοντας πως το κλίμα αυτό “βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό, που κρατά ανοιχτό έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, που επιτρέπει την αποκλιμάκωση κρίσεων και τη θέση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ μας”.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο για την χώρα μας είναι να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στην περιοχή, με αποχή από επιθετική ρητορική και μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επιχειρούμενη προσέγγιση.

“Η ευθύνη, την οποία επωμιζόμαστε είναι ανάλογη της ιστορικής ευκαιρίας που παρουσιάζεται και στις δύο κυβερνήσεις να εδραιώσουμε μια μακρά σχέση καλής γειτονίας για το αμοιβαίο όφελος των λαών μας και μια βιώσιμη κατάσταση ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας”, δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ξεκαθάρισε πάντως ότι “δεν είμαστε αιθεροβάμονες". "Γνωρίζουμε ότι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου και τα πάθη που κληρονομήθηκαν από γενιά σε γενιά δεν διαγράφονται μονοκονδυλιά. Όμως, έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αμοιβαία κατανόηση. Για να αναζητήσουμε κοινούς τόπους και να διαρρήξουμε εδραιωμένες αντιλήψεις. Και όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην προκαλούνται κρίσεις”, υπογράμμισε.

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα