Ο ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος στην πρώτη γραμμή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Στην πρώτη γραμμή για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία βρίσκεται και η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER), η οποία συνεργάζεται στενά με τα μέλη της για την παρακολούθηση της κατάστασης που επηρεάζει και το κομμάτι των μεταφορών.

Από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι έσπευσαν να ανταποκριθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό που αναζήτησε καταφύγιο σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη.

Κίνδυνος
να κορεστούν οι συνοριακές εγκαταστάσεις

Αναλυτικότερα, με περίπου 1,9 εκατομμύρια αφίξεις προσφύγων στην Πολωνία, η πολωνική PKP βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέχρι τις 14 Μαρτίου η PKP είχε δεχθεί περισσότερους από 150.000 πολίτες που έφτασαν με τρένο σε τρία από τα κύρια σημεία διέλευσης κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.

Τον πιο πολυσύχναστο συνοριακό σταθμό της Πολωνίας, τον Przemyśl Główny, επισκέφθηκε και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean.

Καθώς ο αριθμός των ολοένα και πιο ευάλωτων Ουκρανών προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται, ο κίνδυνος είναι να κορεστούν οι συνοριακές εγκαταστάσεις.

Ως εκ τούτου, η CER τονίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να συμβαδίσουμε με τις νέες αφίξεις και να προωθηθούν οι προσφυγικές ροές σε λιγότερο πολυσύχναστα κέντρα βοήθειας και υποδοχής που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σημειώνεται ότι, η PKP έχει ήδη εκτελέσει πάνω από 425.000 δωρεάν ταξίδια (έως τις 11 Μαρτίου).

Αντίστοιχα, στην Ουγγαρία, ο σιδηροδρομικός πάροχος MÁV έχει καταγράψει μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των αφίξεων προσφύγων με τρένα. Για να διευκολυνθεί το ταξίδι τους, η MÁV έχει εκδώσει μέχρι στιγμής (15 Μαρτίου) περίπου 105.500 δωρεάν «εισιτήρια αλληλεγγύης».

Στη Σλοβακία, η Železničná Spoločnosť Slovensko (ZSSK) εξέδωσε περίπου 75.000 δωρεάν εισιτήρια για Ουκρανούς πρόσφυγες (μέχρι τις 13 Μαρτίου), ενώ οι τσεχικοί σιδηρόδρομοι České Dráhy (ČD) έχουν βοηθήσει περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς να ταξιδέψουν δωρεάν (10 Μαρτίου).

Η γερμανική Deutsche Bahn (DB) από την πλευρά της έχει διανείμει 100.000 δωρεάν εισιτήρια «helpukraine» (13 Μαρτίου).

Η γαλλική SNCF εκτιμά ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 10.000 δωρεάν ταξίδια με τα τρένα της (15 Μαρτίου), ενώ και η ισπανική Renfe έχει παράσχει πάνω από 4.500 δωρεάν εισιτήρια (16 Μαρτίου).

Σε μικρότερες χώρες όπως η Δανία, η DSB έχει ήδη μεταφέρει περίπου 1.300 Ουκρανούς πρόσφυγες δωρεάν (13 Μαρτίου).

Συνολικά, οι σιδηροδρομικές εταιρείες-μέλη του CER σε τουλάχιστον 23 χώρες προσφέρουν δωρεάν ταξίδια ή/και αναγνωρίζουν δωρεάν εισιτήρια άλλων παρόχων για να διευκολύνουν τα ταξίδια των Ουκρανών προσφύγων.

Υπάρχουν επίσης πολλοί σταθμοί όπου έχουν δημιουργηθεί ζώνες υποδοχής, όπου το προσωπικό των σιδηροδρόμων ή/και οι εργαζόμενοι παρέχουν πληροφορίες επί τόπου, χώρους ανάπαυσης και υποστήριξη σε Ουκρανούς που το έχουν ανάγκη.

Δημιουργία “χερσαίων γεφυρών”

Παράλληλα, οι σιδηρόδρομοι δημιουργούν “χερσαίες γέφυρες” για να μεταφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Παροχές που περιλαμβάνουν ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονται σε υπάρχουσες και ειδικές υπηρεσίες που συχνά προκύπτουν από συνεργασίες μεταξύ διαφορετικών παρόχων εκμετάλλευσης σιδηροδρομικών φορτίων.

Η DB συντόνισε, σε συνεργασία με τις DB Cargo, DB Cargo Polska, PKP LHS και Ukrainian Railways, τρένο που αναχώρησε από τη Γερμανία στις 10 Μαρτίου με 15 containers που μετέφεραν 350 τόνους βοήθειας.

Η SNCF Fret ετοιμάζει με την SNCF Réseau, την εταιρεία μίσθωσης βαγονιών Ermewa και την DB Cargo ένα ανθρωπιστικό τρένο που θα μεταφέρει περίπου 500 παλέτες με προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που συλλέγονται στη Γαλλία.

Σε συντονισμό με την Ελβετική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία (SDC), η SBB Cargo μεταφέρει επίσης ανθρωπιστικά αγαθά στην Ουκρανία σε συνεργασία με την PKP.

Η βοήθεια που συγκεντρώθηκε στην Τσεχία κατευθύνεται επίσης προς την Ουκρανία με τρένο με τη βοήθεια της ČD Cargo.

Β. Βεγιάζη

The post Ο ευρωπαϊκός σιδηρόδρομος στην πρώτη γραμμή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία appeared first on Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα