Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Όλο και πιο κοντά στα 500 εκατ.– Από εξαγωγές το 55% του τζίρου

Ο κύκλος εργασιών  που ξεπέρασε τα 493,8 εκατ. ευρώ, ο εξαγωγικός προσανατολισμός, τα δάνεια και τα deals  

«Την υγιή ανάπτυξη, που επιβεβαιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας, αντικατοπτρίζουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, για τη χρήση του 2022, όπως αυτές αναλύονται στην ετήσια οικονομική έκθεση του Δ.Σ. που υποβλήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ» αναφέρει ο όμιλος σε σχετική ανακοίνωση του.

Τζίρος

στα 493,8 εκατ. ευρώ και ενίσχυση κερδοφορίας

Ο Όμιλος, στη διάρκεια του 2022, μια χρονιά αβεβαιότητας με έντονες πληθωριστικές πιέσεις και μεγάλες ανατιμήσεις στην Ενέργεια και τις πρώτες ύλες, δραστηριοποιήθηκε με προσήλωση στους στρατηγικούς του στόχους αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών, τις θέσεις εργασίας, και τις επενδύσεις σε νέες αγορές στην Ευρώπη.

Ειδικότερα: Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στο ποσό των 493,8 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 426,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, αυξημένος κατά 15,72%. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει τις στρατηγικές του επιλογές να επενδύει συνεχώς και να αναπτύσσεται εκτός Ελλάδος, σημειώνεται στην οικονομική έκθεση. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 102,3 εκατ. ευρώ έναντι 77,79 εκατ. ευρώ. της προηγούμενης χρήσης, εμφανίζοντας αύξηση 31,54%. Τα EBITDA ανήλθαν στο ποσό των 65 εκατ. ευρώ έναντι 45,36 εκατ. ευρώ. της προηγούμενης χρήσης, αυξημένα κατά 43,36 %.

Τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 33 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 223,23% σε σχέση με τα 10,2 εκατ. ευρώ του 2021. Λόγω της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε το 2021 και της αύξησης των τιμών σε Α’ ύλες, δευτερεύουσες ύλες, υλικά συσκευασίας και μεταφορικά κόστη, η Εταιρεία, και κατ’ επέκταση ο Όμιλος, είχαν απωλέσει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας τους κατά το Β’ εξάμηνο του

2021 και πλέον φαίνεται πως καλύπτουν αυτές τις απώλειες. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 26,3 εκατ, ευρώ από 8,89 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 196.76 %.

Από εξαγωγές το 55% του τζίρου

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός του Ομίλου έχει οδηγήσει στη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το 55%, τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του συνολικού EBITDA, να προέρχεται πλέον από τις αγορές του εξωτερικού με συνεχώς διευρυμένη συμμετοχή έναντι των πωλήσεων στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα στον τοπικό Τύπο, η ρουμανική θυγατρική του ομίλου βρίσκεται στην φάση κατασκευής logistic center, επένδυση που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, κοντά στην μονάδα παραγωγής της στο Brasov. Το κέντρο διανομής θα ξεκινήσει να είναι λειτουργικό από τον ερχόμενο Ιανουάριο ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2024.

Πέρα από την τοπική αγορά θα τροφοδοτεί και όλη την ευρωπαϊκή με τα προϊόντα που παράγονται στην Ρουμανία ενώ θα παίξει και κομβικό ρόλο στην εμπορική επέκταση που υλοποιεί ο όμιλος στα Δυτικά Βαλκάνια. Eπίσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του και το εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού, που κατασκευάζεται στην Κύπρο.

Δάνεια και deals

Μια σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις έχει υλοποιήσει η Eλληνικά Γαλακτοκομεία το 2022 και το 2023. Αναλυτικότερα, η θυγατρική εταιρεία Olympus Food LTD Cyprus την 26/08/2022 εξαγόρασε το 49% της εταιρείας «Ν.Θ. Κουρούσιης Ltd» στην Κύπρο. Η συμφωνία έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17/11/2022 με δικαίωμα διοίκησης η οποία ολοκληρώθηκε την 25/11/2022 καθώς και πρόβλεψη για την εξαγορά του υπόλοιπου 51% των μετοχών.

Την 01/09/2022 με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Δέλτα Τρόφιμα γνωστοποίησαν την υπογραφή συμφωνίας πώλησης του 100% των μετοχών της βιομηχανίας γάλακτος United Milk Co., θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα στη Βουλγαρία στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. Η εν λόγω συναλλαγή έλαβε την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας την 12/01/2023 με τη συμφωνία εξαγοράς να ολοκληρώνεται μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2023. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η TYRBUL S.A. υπέγραψε την 17/02/2023 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο που αφορά την εξαγορά και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της United Milk Co. Επίσης, η Εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2023 υπέγραψε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με τις τράπεζες ALPHA και EUROBANK με σκοπό την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της TYRBUL S.A. προκειμένου να προχωρήσει με την ως άνω συναλλαγή.

Την 01/06/2022 η OLYMPUS FOODS CYPRUS υπέγραψε Μακροπρόθεσμο Δάνειο Ύψους 32 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα με τους βασικούς όρους να προβλέπουν διάρκεια οκτώ ετών. To εν λόγω δάνειο χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους του επενδυτικού κόστους κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας χαλουμιού στην Κύπρο, συνολικού ύψους €40 εκ. και εκταμιεύτηκε μερικώς μέσα στη χρήση.

Η θυγατρική εταιρεία S.C. FABRICA DE LAPTE BRASOV S.A. την 22/09/2021 σύναψε σύμβαση ενός νέου μακροπρόθεσμου δανείου ποσού 15 εκατ. ευρώ, το οποίο εκταμιεύτηκε μερικώς μέσα στη χρήση 2022 με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου διετίας.

Tην 22/11/2022 εγκρίθηκε η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 10 εκατ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη της Εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητάς της στο πλαίσιο «Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυοδοσίας για χρηματοδοτήσεις Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων» με την Εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό οργανισμό την ALPHA BANK.

Tην 9/12/2022 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών) και την Τράπεζα Εurobank AE ύψους 70 εκατ. ευρώ. Εκπρόσωπος των ομολογιούχων είναι η Alpha Bank. Με το ομολογιακό δάνειο που σύναψε η εταιρείας θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας

Την 4/1/2023 η Εταιρεία αιτήθηκε εγγράφως από την ALPΗΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ (διαχειρίστρια πληρωμών και εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών) την παράταση κατά 30 μήνες της αρχικής διάρκειας του Ομολογιακού δανείου που είχε υπογραφεί στις 14 Νοεμβρίου 2018. Το αίτημα έγινε αποδεκτό την 3/2/2023 με τις Ομολογίες συνολικής ονομαστικής αξίας €77 εκ. να είναι πληρωτέες σε έξι (6) δόσεις, μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2025.

Η εταιρεία επίσης προέβη στην απόκτηση του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στον πλειστηριασμό που ολοκληρώθηκε την 31/03/2022 έναντι τιμήματος € 7.7 εκ. Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022, βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης η οποία ολοκληρώθηκε το Α’ τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132 στρεμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαζί με τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και των κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Η Διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά και στοχεύει στην επαναφορά των πρώτων προϊόντων στα ράφια μέσα στη χρήση 2023. Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης, η εταιρεία θα απεικονίσει το εν λόγω ποσό στα αντίστοιχα κονδύλια του Ενεργητικού.

Η Εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Εθνική τράπεζα στις 20 Φεβρουαρίου 2023 ύψους € 50 εκ.. Με το νέο ομολογιακό δάνειο που σύναψε αναδιάρθρωσε σημαντικό μέρος του δανεισμού της και θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας.

Την 07/04/2023 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού δανείου με την τράπεζα Πειραιώς ύψους € 40 εκ. για την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης.

Τους 1569 έφτασαν οι εργαζόμενοι

Ο αριθμός προσωπικού του Ομίλου για το 2022 ανήλθε σε 1.569 άτομα, έναντι 1.523 το 2021, αυξημένος κατά 48 εργαζομένους. Η εταιρεία επεκτείνεται διαρκώς στο χώρο των τροφίμων με καινοτόμα προϊόντα που την καθιστούν άξιο πρεσβευτή της Ελληνικής γεύσης και ποιότητας στις αγορές του κόσμου. Στον γαλακτοκομικό τομέα συνεργάζεται με Έλληνες κτηνοτρόφους και διευρύνει συνεχώς την αναζήτησή της για εισκόμιση ποιοτικού γάλακτος αγελάδας, πρόβειου και γίδινου, καθώς και των αντίστοιχων βιολογικών, από πιστοποιημένους παραγωγούς για προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Keywords
Αναζητήσεις
ellinika-galaktokomeia-olo-kai-pio-konta-sta-500-ekat-apo-exagoges-to-55-tou-tzirou.htm
Τυχαία Θέματα