Τα σενάρια παράτασης «παγώματος» επιτοκίων στα στεγαστικά - Τι ζήτησε ο Χατζηδάκης από τις τράπεζες

Το «πάγωμα» αναμένεται να λειτουργήσει ανακουφιστικά ακόμη και αν η ΕΚΤ ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024.

Το σενάριο της παράτασης του "παγώματος" των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για τους συνεπείς δανειολήπτες στα επίπεδα του Μαρτίου του 2023 (2,70%-2,80% συν το περιθώριο της τράπεζες) ώστε να προστατεύσουν όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και δανειακά τους χαρτοφυλάκια, βρίσκεται στο τραπέζι των πιστωτικών ιδρυμάτων, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς

χρειάζεται και η εποπτική «σφραγίδα».

Το «πάγωμα» αναμένεται να λειτουργήσει ανακουφιστικά ακόμη και αν η ΕΚΤ ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2024, όπως προβλέπεται με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, καθώς με δεδομένο ότι οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και ελεγχόμενες, ο χρόνος για την κάλυψη της διαφοράς θα συνεχίσει να μετράει προς όφελος των δανειοληπτών.

Τα «παγωμένα» επιτόκια διευκόλυναν στη συγκράτηση του κόστους εξυπηρέτησης των δόσεων για περίπου 450.000 στεγαστικά συνολικής αξίας 19,5 δισ. ευρώ και η παράταση του προγράμματος έως τα τέλη του 2024 θα διατηρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ισχύοντα τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια της παράτασης εξαρτάται κυρίως από την πολιτική της ΕΚΤ, δηλαδή της ταχύτατα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων – μετά το β’ εξάμηνο όπως εκτιμάται - όμως ένα πολύ ισχυρό σενάριο είναι διατηρηθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2024, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε το euribor 3μήνου (επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια) θα υποχωρήσει κάτω από 3% .

Nα διατηρήσουν το «δίχτυ» ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου το οποίο βρίσκεται στον «πάγο» από τον περασμένο Μάιο, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από τις τράπεζες. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρσι για ένα χρόνο» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Με "ρυθμούς χελώνας" οι χορηγήσεις στεγαστικών

Ο προβληματισμός των τραπεζών για το 2024 επικεντρώνεται πλέον στις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων που κινούνται με ρυθμούς χελώνας, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια για τα νέα στεγαστικά δάνεια είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα, μετά τις μειώσεις με έμφαση στα σταθερά επιτόκια που έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.

Στα «σταθερά» στεγαστικά, τα οποία προτιμώνται από την πλειοψηφία των δανειοληπτών παρά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, το επιτόκιο διαμορφώνεται από 3-4,7% ανάλογα τη διάρκεια του δανείου.

Ωστόσο όσοι επιλέγουν σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, φαίνεται να προτιμούν τα 15ετή δάνεια ενώ για περισσότερα χρόνια (20 – 30 έτη διάρκεια) επιλέγουν «μεικτό» επιτόκιο, δηλαδή σταθερό τα πρώτα 3-5 χρόνια ή 10 χρόνια και στη συνέχεια κυμαινόμενο.

Τα σταθερά επιτόκια για διάρκεια 3 και 5 ετών που αποτελούν την κυρίαρχη τάση στην αγορά, διαμορφώνονται στο 3% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ μεταξύ 4,60%-4,90% διαμορφώνεται το σταθερό επιτόκιο ακόμη και για μεγάλες διάρκειες, π.χ. 25 ή 30 ετών.

Οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικών δανείων είναι ότι, εκτός από τα ελκυστικά σταθερά επιτόκια, κατάργησαν και το πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής, υιοθετώντας τις ευελιξίες του κυμαινόμενου επιτοκίου και στα σταθερής διάρκειας.

Keywords
Αναζητήσεις
ta-senaria-paratasis-pagomatos-epitokion-sta-stegastika---ti-zitise-o-chatzidakis-apo-tis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα