Κλαυσίγελος στο Συνέδριο-ριάλιτι του ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος! Δεδομένη η συρρίκνωση του κόμματος, στο οποίο έχουν φωλιάσει ο διχασμός και η διαρκής πόλωση

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε χθες σε επεισοδιακές συνθήκες, επιβεβαίωσε την αμετάκλητη πορεία προς την οριστική συρρίκνωση ενός κόμματος που καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής οργής του λαού και τώρα διαλύεται εν μέσω μιας βαθιάς και ανυπέρβλητης διαίρεσης και ασυμφωνίας για τα χαρακτηριστικά, τη φυσιογνωμία και τα πρόσωπα που θα το ελέγχουν.

Ορθιοι οι σύνεδροι στο

τέλος της διαδικασίας αποφάσισαν διά βοής να μη στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου, δίνοντας στον Στέφανο Κασσελάκη την ευκαιρία που περίμενε για να κηρύξει το τέλος της τετραήμερης μάχης ανακοινώνοντας ανακουφισμένος «οι μάσκες έπεσαν! Δεν πάμε για εκλογές»! Ηταν η αποκορύφωση ενός πρωτοφανούς ξεπεσμού, καθώς μόλις λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος του κόμματος υπερθεμάτιζε για την ανάγκη να στηθούν κάλπες προκειμένου να βγει από το Συνέδριο ενδυναμωμένος και χωρίς να τελεί υπό κομματική επιτροπεία.

Διανθίζοντας την ομιλία του με τόνους μελοδραματικούς, ο Στ. Κασσελάκης εξομολογήθηκε ότι ανεβαίνει στο βήμα «με την καρδιά ραγισμένη» και, αφού διακήρυξε τυχοδιωκτικά «τώρα είναι η ώρα για “όλα ή τίποτε”», αναφέρθηκε στις συγκινητικές εκκλήσεις των αντιπροσώπων να αποφευχθούν πάση θυσία οι διχαστικές κάλπες. «Θα σεβαστώ την απόφασή σας» πρόσθεσε, δείχνοντας ότι ουσιαστικά αναζητούσε μια εύσχημη οδό διαφυγής και τόνισε: «Θα σας εξηγήσω γιατί αυτό δεν γίνεται».

Ο Στ. Κασσελάκης υπενθύμισε την παρέμβαση Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε την αναβάπτισή του στην εμπιστοσύνη της βάσης, «ο ιστορικός μας ηγέτης, αν και από μακριά, προτείνει κάλπη» είπε χαρακτηριστικά. Θύμισε επίσης την ανταγωνιστική υποψηφιότητα που εκδήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη και αναρωτήθηκε «πώς θα μπορούσα να παραμείνω υπό αυτές τις συνθήκες; Θα ήταν σαν να κρύβομαι για να κρατήσω τη θέση μου. Την Πέμπτη μπήκα ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω κομμένος σε κομμάτια;»

Απευθυνόμενος στις φλογισμένες εξέδρες, που στη μεγάλη πλειονότητα τον περιέβαλαν με εκδηλώσεις προσωπικής λατρείας, είπε: «Εσείς ψηφίσατε, όμως κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειαστεί, θα ξαναψηφίσετε για να σας ακούσουν αυτοί που έχασαν την πολιτική τους ακοή». Ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο στην αίθουσα και παρασυρμένος από τα ίδια του τα λόγια, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παραταθεί η προεκλογική εκκρεμότητα μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως ζήτησε η Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε να τηρηθεί το καταστατικό και επεσήμανε: «Εγώ θα λιώνω τα παπούτσια μου στην επαρχία κι αυτοί θα βγαίνουν στα κανάλια για να μη μείνει τίποτε όρθιο στο κόμμα;» «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας!» παρότρυνε το αλαλάζον πλήθος και σε μια χειρονομία απόλυτης πόλωσης και διχασμού, μέσα σε πανδαιμόνιο, κάλεσε τους συνέδρους δείχνοντας τις πρώτες σειρές καθισμάτων «σηκωθείτε να δείτε ποιοι δεν χειροκροτούν»!

Από κει και πέρα η πολιτική ουσία έχασε κάθε νόημα και τη θέση της κατέλαβαν η σκοπιμότητα, οι ατιμωτικοί μικροκομματικοί χειρισμοί και η καμαρίλα των αξιωματούχων. Υπ’ όψιν των συνέδρων, για ψηφοφορία, τέθηκαν:

• Η πρόταση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία την προηγούμενη μέρα σήκωσε το γάντι και δήλωσε παρούσα στην εσωκομματική μάχη ζητώντας να τηρηθούν οι καταστατικές δεσμεύσεις.

• Η πρόταση Κασσελάκη για επίσπευση της διαδικασίας και εκλογές στις 10 Μαρτίου προκειμένου να τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα εν όψει ευρωεκλογών.

• Η πρόταση που κατέθεσε η ομάδα των «κυανόκρανων» Νίκου Παππά, Σωκράτη Φάμελλου και Γιώργου Τσίπρα προκειμένου να αποφευχθούν οι αιματηρές εκλογικές διαδικασίες και το κόμμα με ενισχυμένο τον ρόλο των θεσμικών οργάνων να βαδίσει συντεταγμένα στις ευρωεκλογές και στις προσεχείς εκλογικές μάχες.

Αμέσως μόλις οι δύο μέχρι χθες μονομάχοι ανέπτυξαν τις προτάσεις τους μέσα σε οπαδική ατμόσφαιρα αντεγκλήσεων και ανταλλαγής ύβρεων, στην οποία απειλήθηκαν και επεισόδια, ανέβηκε στο βήμα ο Σωκράτης Φάμελλος για να εξηγήσει: «Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. 1. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. 2. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. 3. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματός μας». Οπως συνόψισε καταχειροκροτούμενος, «είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την Αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους».

Τον διαδέχθηκε στο βήμα η Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας μέσα σε αποδοκιμασίες: «Αγαπητέ Στέφανε, στην εναρκτήρια ομιλία σου είπες “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε”. Εάν το ανακαλέσεις, σταματάμε εδώ. Αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό του κόμματος. Περιμένω. Στην Αριστερά λευκές επιταγές δεν υπάρχουν, όποιος νόμιζε ότι μπορεί να το έχει αυτό, κάτι δεν καταλαβαίνει. Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που εσύ πέταξες. Τώρα, αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει, ε, κάν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις. Μένω σε αυτό που είπα».

Τρέχοντας ο Στ. Κασσελάκης επέτεινε το κομφούζιο καλώντας την να αποσύρει εκείνη την υποψηφιότητά της «και σταματάμε εδώ». Ανταπαντώντας η Ολγα Γεροβασίλη παρατήρησε πως «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο», υπενθυμίζοντας πως δεν είναι εκείνη που έβαλε την πρόταση για εκλογές. Ηταν η στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια το σκοτάδι των μηχανισμών.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου Παναγιώτης Ρήγας ανακοίνωσε τις τρεις προτάσεις και έθεσε σε ψηφοφορία πρώτη την πρόταση των «κυανόκρανων», που ζητούσαν αναβολή των εκλογών. Οσοι βρίσκονταν στην αίθουσα -και ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι- αντιλήφθηκαν ότι μέσα σε πανηγυρικό κλίμα η πρόταση υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων που εγέρθηκαν με τις κάρτες ανά χείρας. Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε με άλματα στο βήμα και αναφώνησε: «Οι μάσκες έπεσαν! Δεν πάμε σε εκλογές».

Τα σημεία των καιρών και η Ιφιγένεια Μουμτζή

Είναι σημεία των καιρών αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους. Μία από τις συνέδρους και ομιλήτρια, μάλιστα, είναι συγγενής του Σάκη Μουμτζή, του γνωστού υμνητή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ιφιγένεια Μουμτζή, αναπληρώτρια συντονίστρια στον ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου, αποτελεί το καμάρι της οικογένειας, σύμφωνα με τον Σάκη Μουμτζή, που δεν μπορεί, όπως φαίνεται, να πείσει ούτε τους συγγενείς του.

Λίγο έλειψε οι σύντροφοι να πιαστούν στα χέρια

Η κατάσταση ήταν τόσο έκρυθμη και στην κεντρική αίθουσα του 4ου Συνεδρίου, αλλά και στα θεματικά τραπέζια, που κάθε διαφωνία μπορούσε να οδηγήσει σε τσακωμό μεταξύ των… συντρόφων. Σε ένα τέτοιο θεματικό τραπέζι λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια όσοι περίμεναν τη συζήτηση για τον πολιτισμό, με αυτούς που βρίσκονταν στην αίθουσα και μιλούσαν για την κοινωνική πολιτική του κόμματος.

Ενταση και γιουχαΐσματα κατά την ομιλία Ραγκούση

Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν από τα στελέχη που πλήρωσουν τις διαφωνίες τους με τον Στέφανο Κασσελάκη στην τελευταία Π.Γ., με γιουχαΐσματα από όσους συνέδρους βρίσκονταν στην κεντρική αίθουσα την ώρα που μιλούσε και ανέλυε τις θέσεις του για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι αυτός και η Ολγα Γεροβασίλη προκάλεσαν «ένταση».

Η αντίδραση της Μάλαμα για τα άδεια καθίσματα

Η κυρίαρχη εικόνα κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Συνεδρίου στο γήπεδο του Tae Kwon Do ήταν οι άδειες θέσεις στην κεντρική αίθουσα, γεγονός που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Η Κυριακή Μάλαμα, βουλευτής του κόμματος, την ώρα που μιλούσε έδειξε τις άδειες καρέκλες και είπε: «Τα μέλη κουράστηκαν από τους συσχετισμούς επιρροής και απηύδησαν με τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθένα».

Πλήρης απογοήτευση στο βλέμμα της Γεροβασίλη

Η απογοήτευση και η παραίτηση σε ένα βλέμμα. Αυτό της Ολγας Γεροβασίλη την ώρα που κοιτάζει τον Νίκο Παππά και τον Σωκράτη Φάμελλο να σηκώνουν τα χέρια και να ψηφίζουν την πρότασή τους, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, να μη γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές που θα την έστελναν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Το αλαλούμ, οι δικαιολογίες και ο ρόλος ασπίδα του νέου Εκτελεστικού Γραφείου

Σαν να δόθηκε κάποιο σήμα, η πλευρά Κασσελάκη ξεχύθηκε αυθωρεί στους διαδρόμους ισχυριζόμενη ότι η κυριαρχία του επιβεβαιώθηκε και ότι το Συνέδριο κρίθηκε καθόσον η Ολγα Γεροβασίλη δεν επέμεινε στην πρότασή της. Το δεξί χέρι του προέδρου Μανώλης Καπνισάκης και η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε λόγος να τεθούν στην κρίση των συνέδρων οι άλλες δύο προτάσεις από τη στιγμή που αποσύρθηκε η πρόταση Γεροβασίλη.

Από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι πρόκειται για «άκυρη εκδοχή». Οπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, ουδέποτε απέσυρε την πρότασή της, υπογραμμίζοντας ότι «φοβήθηκε ο Κασσελάκης». Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβήθηκε τόσο τη χθεσινή ψηφοφορία όσο τις εσωκομματικές κάλπες, όπου, όπως προεξοφλούσαν, η συμμετοχή του κόσμου θα ήταν απογοητευτικά εξασθενημένη, γεγονός που δεν θα επέτρεπε στον Κασσελάκη να υποστηρίξει ότι υπό την ηγεσία του το κόμμα κάνει μια νέα και νικηφόρα αρχή.

Συνοδευόμενος από τον Μ. Καπνισάκη, ο Π. Ρήγας έσπευσε στο κέντρο Τύπου για να δικαιολογηθεί: «Από τη στιγμή που η Γεροβασίλη είπε “πήγαινε μόνος σου”, δεν υπήρχε η πρόταση Γεροβασίλη και ο Στέφανος είπε ότι δεν θα γίνουν εκλογές. Δεν μπορούσαν να μπουν οι τρεις προτάσεις σε ψηφοφορία».

Ο Πολάκης συντάχθηκε με Παππά

Ενδιαμέσως με την πλευρά Παππά -με την οποία, στον βαθμό που έχει τη σημασία του, συντάχθηκε με μήνυμά του στο διαδίκτυο ο Παύλος Πολάκης, του οποίου οι σχέσεις με την ηγεσία βρίσκονται σε κρίση- εμφανιζόταν αν όχι ως πραγματικός νικητής, τουλάχιστον στην πλευρά όσων αποκόμισαν κομματικά κέρδη, αφού υπερψηφίστηκε η πρότασή της για αναβολή των εκλογών. Την ίδια στιγμή, απέσπασε την έγκριση του Συνεδρίου για τη συγκρότηση από σήμερα ενός Εκτελεστικού Γραφείου, κάτι που διατυπώνεται ρητά στην πολιτική απόφαση. Η ομάδα των στελεχών που θα πλαισιώνει τον πρόεδρο θα έχει εφεξής ισχυρό λόγο, προκειμένου, όπως λέχθηκε, να αποφεύγονται οι αιφνιδιασμοί, οι πολιτικές αστοχίες, οι προσωπικές εκδηλώσεις και ο ερασιτεχνισμός του Στ. Κασσελάκη, που οδηγούν συχνά το κόμμα σε απολογητική θέση και συντηρούν την εσωστρέφεια.

Οι σύνεδροι, που αποχωρούσαν εξουθενωμένοι αργά χθες το απόγευμα, δεν ήταν καθόλου βέβαιοι ότι η εσωστρέφεια απομακρύνθηκε οριστικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών, η ομάδα Παππά, η οποία οργανωτικά διέπρεψε στο Συνέδριο, «σκάβει τον λάκκο του Κασσελάκη». Οι εκλογές, άλλωστε, είναι σε 100 ημέρες και τα μαχαίρια έχουν μπει προσωρινά στα θηκάρια.

Keywords
συριζα, tae kwon do, Γιαννης Ραγκουσης, εκλογες, τσιπρας, ολγα, εκκρεμότητα, ψηφοφορία, νέα, θες, καμάρι, ραγκουσης, tae, kwon, συμμετοχή, ρητά, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, βγαινουν, ρητά, αδεια, βημα, δωρα, ηγεσια, ηγετης, ιφιγενεια, ρηγας, σωκρατης, ωρα, ασπιδα, ατμοσφαιρα, βλεμμα, γεγονος, γηπεδο, δειτε, διαδικτυο, δοθηκε, ευκαιρια, αιθουσα, ειπε, εκκρεμότητα, ιδια, θες, θυμισε, θυσια, εικονα, ομιλια, κυμα, κλιμα, κομμα, λειτουργια, λογια, λογο, μακρια, μαχαιρια, νικο, νοημα, καμάρι, ομαδα, ολγα, ουσιαστικα, ουσια, παμε, παπουτσια, πεμπτη, ρολο, σειρες, συζητηση, σηκωσε το, συνεχεια, συμμετοχή, φαμελλος, χερι, ψηφοφορία, επεισοδια, καρδια, kwon, κυριακου, κυριακη, μεινει, μπροστα, παυλος, σημα, tae kwon do, tae, θερμομετρο, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα