Με γαλάζια σημαία 519 ελληνικές ακρογιαλιές!

Με γαλάζια σημαία 519 ελληνικές ακρογιαλιές!11.05.2018Ρεπορτάζ

Κυρίαρχη για άλλη μία χρονιά η χώρα μας, κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ 47 «διαγωνιζομένων». Πρωτιά στη Χαλκιδική

Μια νέα διεθνή αναγνώριση του φυσικού κάλλους της και των αμέτρητων δυνατοτήτων που έχουν οι αναρίθμητες ακρογιαλιές της κέρδισε η χώρα μας, καθώς για ακόμη μία χρονιά κυριάρχησε παγκοσμίως στις λεγόμενες γαλάζιες σημαίες, το μέτρο δηλαδή σύγκρισης της ποιότητας των υδάτων στις παραλίες.

Με συνολικά 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα

κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ 47 χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Την τιμητική της -εντός συνόρων- είχε για ακόμη μία χρονιά η Χαλκιδική, η οποία απέσπασε 89 σημαίες, αφήνοντας πίσω της δημοφιλείς προορισμούς, όπως τα Χανιά με 34 σημαίες και η Σαντορίνη με 9.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η γαλάζια σημαία αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική», ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Οσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν την καθαριότητα θάλασσας και ακτής, την οργάνωση της ακτής, την ασφάλεια των επισκεπτών, την προστασία της φύσης και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ακόμη, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου, και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που εδρεύει στη Δανία και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη γαλάζια σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Γλυφάδα: Απέσπασε (και φέτος) το οικολογικό σήμα ποιότητας για τις τρεις παραλίες της!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα τοποθετηθεί το πλέον αναγνωρίσιμο παγκοσμίως σήμα ποιότητας για ακτές στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη παραλία του Δήμου Γλυφάδας. Οι ακτές του δήμου ανταποκρίθηκαν στα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να κατακτήσουν τις τρεις από τις συνολικά 20 γαλάζιες σημαίες σε όλη την Αττική.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου, το γεγονός αυτό απαντά στις ανησυχίες των πολιτών που μετά τη ρύπανση από το «Αγία Ζώνη» ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι αν θα έπρεπε ή όχι να κολυμπούν στην περιοχή.

«Η βράβευση αυτή είναι η πιο σημαντική και ξεχωριστή που έχουμε λάβει, γιατί με αυτή διώχνουμε οριστικά το μαύρο που μπήκε πέρυσι το φθινόπωρο στη ζωή μας και στη θέση του και πάλι βάζουμε το παγκόσμιο σύμβολο της οικολογίας και της ποιότητας των ακτών, τη γαλάζια σημαία. Πλέον η παραλία μας είναι όπως και πριν: Καθαρή, λειτουργική, φιλόξενη για όλους» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των βραβεύσεων στην τελετή που έγινε στο Αστρος Κυνουρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα