Ο Αδωνις υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας πέρασε στο παρά πέντε τροπολογία που επιτρέπει σε ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία για την πραγματοποίηση χειρουργείων

Φωτιά έβαλε στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγη ώρα πριν αυτή κλείσει για την καθιερωμένη πασχαλινή ανάπαυλα, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν έναντι αποζημίωσης τις υποδομές δημόσιων νοσοκομείων για την πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων, με την αντιπολίτευση να συνασπίζεται κατά της ρύθμισης.

Ο Αδωνις Γεωργιαδης

δέχτηκε πυρ ομαδόν και επιχείρησε να αντιστρέψει τα βέλη, καθώς κάλεσε την αντιπολίτευση να «ξυπνήσει», αφού το πρόβλημα στο ΕΣΥ με τις προκηρύξεις που κηρύσσονται άγονες είναι μεγάλο και δεν λύνεται με παλιά υλικά, όπως ισχυρίστηκε. «Εχει έρθει η ώρα για το ΕΣΥ για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, δηλώνοντας περήφανος για τη νομοθέτηση.

Την τροπολογία κατήγγειλε ως αντισυνταγματική σύσσωμη η αντιπολίτευση, με το ΠΑΣΟΚ μάλιστα να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας την οποία συνυπέγραψε η Νέα Αριστερά και στήριξαν όλα τα κόμματα, αν και τελικά απορρίφθηκε με τις ψήφους της Ν.Δ., με τον Αδωνι Γεωργιάδη να απορρίπτει τις αιτιάσεις, κάνοντας λόγο για «φαντασιώσεις» περί κλεισίματος του ΕΣΥ. Να αποσυρθεί η ολέθρια και κατάπτυστη τροπολογία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε πως επιχειρείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ και ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε επίσης την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας, με τον υπουργό Υγείας να επιμένει να επιστρέφει τις βολές στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, καταλογίζοντάς του ταύτιση επιχειρημάτων με την άκρα Δεξιά. Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Πλέον, με την τροπολογία που φέρνετε, θα ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση οι κλίνες του ΕΣΥ. Δημιουργείτε ασθενείς δύο ταχυτήτων. Εκείνους που θα εξυπηρετούνται δωρεάν και εκείνους που θα πληρώνουν» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για μια κατάπτυστη τροπολογία, η οποία μας επιστρέφει στην περίοδο πριν από τη δεκαετία του 1980, καταργώντας τις δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, τον θεμέλιο λίθο του ΕΣΥ. «Ιδιωτικοποιείτε την Υγεία με μια μεταμεσονύχτια τροπολογία τη Μεγάλη Εβδομάδα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως η κεντροδεξιά παράταξη «πρέπει να φύγει», καθώς «όσο μένει στην εξουσία τόσο γρηγορότερα θα καταρρεύσουν η δημόσια Παιδεία και η δημόσια Υγεία».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, πάντως, επέμεινε στην κριτική, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «εσείς, όταν θεσπίζατε το 2003 τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, τότε ήσασταν σύμφωνοι με το Σύνταγμα και εμείς τώρα δεν είμαστε;», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά πως επί Αλέκου Παπαδόπουλου τα απογευματινά χειρουργεία είχαν θεσπιστεί ως συμπληρωματικά στα πρωινά.

Κοκορομαχία Γεωργιάδη και Πολάκη στην Ολομέλεια

Σαν τα κοκόρια μαλώνουν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης, οι οποίοι έδωσαν συνέχεια στην κόντρα τους από βήματος της Ολομέλειας, με φόντο την επίμαχη τροπολογία για τους ιδιώτες στο ΕΣΥ. Ολα άρχισαν όταν ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε πως ο Σφακιανός βουλευτής υπήρξε ο πρώτος ιδιώτης γιατρός ο οποίος χειρούργησε στο ΕΣΥ και, συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Ζακύνθου

«Πρόκειται για ένα αισχρό ψέμα. Συνέκρινε τη δική μου εθελοντική προσφορά στη Ζάκυνθο με αυτό που φέρνετε σήμερα. Τολμάς, ρε κακόμοιρε, να συγκρίνεις αυτό που έκανα εγώ εθελοντικά με αυτήν την ντροπιαστική τροπολογία που φέρνεις σήμερα;» του απάντησε ο Παύλος Πολάκης, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να του αντιστρέφει τα βέλη, σημειώνοντας πως επί της ουσίας επιβεβαίωσε όσα κατήγγειλε για το Νοσοκομείο Ζακύνθου.

«Είπε ότι είχε κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο. Μοιάζει με τον Δον Κιχώτη που πολεμάει τους ανεμόμυλους. Μας είπε ότι είχε κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο! Μα, προφανώς, αφού ήταν αναπληρωτής υπουργός! Για τέτοιον ήρωα μιλάμε, προφανώς για κάποιον που είχε διπλά βιβλία, το να εφαρμόζεις τον νόμο ήταν ηρωικό. Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, κύριε Πολάκη» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης, με το θερμόμετρο στην αίθουσα της Ολομέλειας να χτυπά ξανά κόκκινο.

Keywords
Τυχαία Θέματα