Τουρκία: Τον χαβά της στο Αιγαίο

Τουρκία: Τον χαβά της στο Αιγαίο28.03.2019Παρασκήνιο

Μπαράζ παραβιάσεων με μαχητικά που πέταξαν πάνω από Αγαθονήσι - Φαρμακονήσι την ώρα της επίσκεψης του ΑΓΕΕΘΑ στη Λήμνο

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία. Χθες έστειλε μαχητικά της να πετάξουν πάνω από εθνικό έδαφος, και συγκεκριμένα από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ,

πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Λήμνο και έστελνε μήνυμα υπεράσπισης των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, πετώντας και ο ίδιος με μαχητικό F-16.

Μία ημέρα μετά το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική κυβέρνηση προς την Αγκυρα για την παρενόχληση του Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι ανήμερα την 25η Μαρτίου, οι Τούρκοι επέλεξαν να στοχοποιήσουν και πάλι το νησί, όπως και το Φαρμακονήσι. Από τις 12.20 έως τις 13.19 και ενώ μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε καταγραφεί καμία πρόκληση, ακολούθησε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή της Δωδεκανήσου (42 παραβιάσεις και 4 εμπλοκές) με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις.

Η Πολεμική μας Αεροπορία βρισκόταν σε ετοιμότητα και προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος επισκέφθηκε μονάδες της Λήμνου, τόνισε την κρισιμότητα της αποστολής τους για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μήνυμα προάσπισης των εθνικών συμφερόντων έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμώντας πως η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας οφείλεται στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, έθιξε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων σε εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η American Jewish Committee.

Την ίδια στιγμή, μία φωτογραφία που δημοσίευσε το militaire.gr δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα μέσα από το Σινούκ να φωτογραφίζει με το κινητό του τηλέφωνο τα τουρκικά μαχητικά που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο στην περιοχή ανήμερα την 25η Μαρτίου.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος την ίδια στιγμή, με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επέκρινε την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η Αγκυρα όχι μόνο δεν επιθυμεί αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά επιδιώκει συνεχώς ελληνικές υποχωρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα