EKT: Ιστορικό υψηλό στα επιτόκια προβλέπουν οι επενδυτές

Στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σε ιστορικό υψηλό, συγκλίνουν τα «στοιχήματα» των επενδυτών, ειδικά μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πιο συγκεκριμένα, οι Financial Times υποστηρίζουν ότι η τράπεζα,

ωθούμενη από την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η οικονομία στη ζώνη του ευρώ, αν και θεωρείται μια από τις πιο «ήπιες» στον κόσμο κατά τη διάρκεια του οκταετούς πειράματός της με το αρνητικό κόστος δανεισμού, αναμένεται τώρα να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια φέτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αγορές swap βλέπουν φέτος αύξηση στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% έως τον Σεπτέμβριο από 2,5% που είναι σήμερα.

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις την ΕΚΤ να μοιάζει τώρα με την πιο γερακίσια (hawkish) των μεγάλων κεντρικών τραπεζών», δήλωσε η Sandra Phlippen, επικεφαλής οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ABN Amro.

Οι αγορές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα επιτόκια, μετά τα πρόσφατα στοιχεία της ευρωζώνης για την έντονη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και τις μισθολογικές απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (21/2), η πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τα σχέδια της τράπεζας για ακόμα μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις τον επόμενο μήνα, ενώ σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα απομακρυνθούν από τον στόχο τους για μείωση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η τράπεζα «εξετάζει τους μισθούς πολύ πολύ προσεκτικά».

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΚριστίν Λαγκάρντεπιτόκιαεπενδυτέςπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα