Ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου από τον Διαμεσολαβητή!

Χρειάσθηκε μία δημόσια δήλωση της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αργά το βράδυ της Πέμπτης (9.11.2023), για να πληροφορηθούν οι εν υπνώσει Έλληνες ότι, ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου!

Στην δήλωση της η Επίτροπος χαιρετίζει την έναρξη από τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, υπό την ιδιότητά του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαιρέτων

Συμβάντων από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, μιας ανεξάρτητης έρευνας για πράξεις και πιθανές παραλείψεις μελών της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε σχέση με το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου φέτος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 80 ανθρώπων, ενώ πολλές εκατοντάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Επίτροπος εκφράζει τη λύπη της που το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αποφάσισε να μην διενεργήσει εσωτερική πειθαρχική έρευνα για τις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στο σημείο από μέλη του και τους καλεί, καθώς και όλους τους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς να συνεργαστούν πλήρως με την έρευνα του θεσμικού οργάνου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αποκαλύπτει δε ότι, σε επιστολές της προς τον έλληνα πρωθυπουργό, είχε τονισει,στις 19 Ιουλίου, ότι είναι υψίστης σημασίας η διεξαγωγή ανεξάρτητων και αποτελεσματικών ερευνών ικανών να ρίξουν φως στις συνθήκες του συμβάντος και να οδηγήσουν στη διαπίστωση των γεγονότων και, όπου χρειάζεται , στην τιμωρία των υπευθύνων.

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι,η πρωτοβουλία που ανέλαβε σήμερα ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη είναι μια πολύ σημαντική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια αλλά διευκρινίζει ότι, αυτό δεν απαλλάσσει το κράτος από την εκπλήρωση της ευθύνης του για τη διασφάλιση της διενέργειας αποτελεσματικών ερευνών.

Τονίζει ακόμη ότι, σε απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με ημερομηνία 26 Ιουλίου σημείωσα ότι ο Εισαγγελέας του Ναυτικού Δικαστηρίου έλαβε εντολή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσει τη συμπεριφορά του Λιμενικού Σώματος.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο ίδιος Εισαγγελέας Ναυτικού ασχολείται και με την ποινική μήνυση που υπέβαλαν 40 επιζώντες του ναυαγίου, ενώ ο εισαγγελέας Καλαμάτας έχει ασκήσει κατηγορίες για λαθρεμπόριο σε άλλους εννέα επιζώντες.

Αυτές οι ποινικές έρευνες που διεξάγονται παράλληλα είναι επίσης σημαντικές σε αυτό το πλαίσιο και θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του στις 7 Ιουλίου 2022 στην υπόθεση Safi και άλλοι κατά Ελλάδας .

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#Πύλος #ναυάγιο
Keywords
Αναζητήσεις
anexartiti-erevna-gia-to-navagio-tis-pylou-apo-ton-diamesolaviti.htm
Τυχαία Θέματα