Απώλειες στις ασιατικές αγορές, με τα βλέμματα στα μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/9), καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται βασικά οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο ιαπωνικός Nikkei έπεσε έπειτα από ένα τριήμερο σερί νικών, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αντέστρεψε τα προηγούμενα κέρδη και έκλεισε

επίσης με πτώση.

Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, χαμηλότερα από το αναθεωρημένο ποσοστό 3,4% τον Ιούλιο. Το CGPI μετράει τις τιμές για τα αγαθά που οι ιαπωνικές εταιρείες χρεώνουν η μία την άλλη.

Αυτό ήταν σύμφωνο με δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους και σήμανε οκτώ συνεχόμενους μήνες που ο ρυθμός πληθωρισμού χονδρικής επιβραδύνθηκε.

Σε μηνιαία βάση, ο CGPI αυξήθηκε κατά 0,3%, υψηλότερα από το 0,1% που αναμενόταν από τη δημοσκόπηση του Reuters.

Το εταιρικό κλίμα στην Ιαπωνία επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς η αισιοδοξία τόσο μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών όσο και των μη κατασκευαστών έπεσε.

Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters Tankan, ο δείκτης του κλίματος των κατασκευαστών υποχώρησε στο +4, από +12 τον Αύγουστο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο, όταν ο δείκτης υποχώρησε 14 μονάδες.

Ένας θετικός αριθμός σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι είναι περισσότεροι από τους απαισιόδοξους.

Ο δείκτης μη κατασκευαστών υποχώρησε επίσης εννέα μονάδες για να αγγίξει το +23 τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2020, έδειξε η έρευνα.

Το Reuters ανέφερε ότι οι ιαπωνικές εταιρείες παραπονέθηκαν για υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, καθώς και για την αδύναμη παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση. Άλλοι αρνητικοί παράγοντες που αναφέρονται περιλαμβάνουν τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και τις εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Το ποσοστό ανεργίας στη Νότια Κορέα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Αύγουστο, φθάνοντας στο 2% σε σύγκριση με το 2,7% που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε από την έναρξη της καταγραφής δεδομένων τον Ιούνιο του 1999, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κορέας.

Σε εποχικά διορθωμένη βάση, η ανεργία τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 2,4%, έναντι 2,8% του Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,23%, κλείνοντας στις 32.715 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,11% στις 18.003 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,45% στις 3.123,07 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,14% στις 10.255,40 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,86% και έκλεισε στις 16.432,95 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,07% στις 2.534,70 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.153,90 μονάδες, χάνοντας 0,74%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαιαπωνίαΚίναNikkeiKospi
Keywords
Αναζητήσεις
apoleies-stis-asiatikes-agores-me-ta-vlemmata-sta-makro.htm
Τυχαία Θέματα