Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ): Προεκλογικό «πυροτέχνημα» το Νομοσχέδιο για τα ακίνητα

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Ολομέλεια ως ειδικός αγορητής του κινήματος για το Νομοσχέδιο με θέμα τα κατεχόμενα και ανταλλάξιμα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε μεταμεσονύκτια Τροπολογία 100 σελίδων

που προσπαθεί να καθησυχάσει τον αναβρασμό που επικρατεί στους πολίτες για τους πλειστηριασμούς και την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών. Η Βουλή καλείται, για μια ακόμα φορά, να αναγνωρίσει μια ελληνική παθογένεια και να βρει δίκαιες και λειτουργικές ρυθμίσεις για τους πολίτες με βάση το Σύνταγμα. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και τώρα ζητάει δικλείδες ασφαλείας για τους πολίτες και το περιβάλλον, καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα με συγκεκριμένες αλλαγές και τροποποιήσεις επί των άρθρων.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Γιώργου Αρβανιτίδη:

“Σε σχέση με τα άρθρα 3 και 4 και τον ορισμό της έννοιας της Κατοχής με Διάνοια Κυρίου πρέπει να υπάρξει ερμηνεία της έννοιας ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση και να μην δημιουργηθεί νομική και πρακτική εμπλοκή στους πολίτες με αυτόν τον ορισμό.

Να αφαιρεθεί η απαίτηση ύπαρξης κτίσματος ή έστω να μπει κοινό χρονικό σημείο ανοικοδόμησης των κτισμάτων έως την31.12.1991. Ενώ θα πρέπει να διευθετηθεί και το ζήτημα που έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τον Παλιό αιγιαλό και την παράκτια ζώνη.

Η εξαγορά βάσει της αντικειμενικής αξίας και οι εκκρεμείς αιτήσεις εξαγοράς είναι ιδιαίτερα προβληματική ρύθμιση. Ενώ είναι αδιανόητο το 50% των εσόδων να πάνε στους πιστωτές από την πώληση ακόμα και από τα ακίνητα που δεν περιέρχονται στην ΕΤΑΔ.

Θα πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική προσθήκη στο άρθρο 16 σε σχέση με τα Ανταλλάξιμα Οικόπεδα και την δικαίωση που περιμένουν οι Γηγενείς Κάτοικοι αρκετών περιοχών, όπως το Άδενδρο Θεσσαλονίκης.Όπως διευκρινήσεις πρέπει να δοθούν λόγω αντιφάσεων και στο άρθρο 17 για τα «µη άρτια και µη οικοδοµήσιµα τµήµατα δηµοσίων ακινήτων»

Η διαδικασία της εξαγοράς ορισμένων καταπατημένων ακινήτων, πρέπει να ενταχθεί εντός της διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Και βέβαια θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση ανταλλάξιμων ακινήτων του Δημοσίου ή άμεσα του ΤΕΘΑ προς κάλυψη των οικιστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,ιδίως στις ακριτικές περιοχές. Αλλά και σε τουριστικές περιοχές, και στις πόλεις, όπου παρατηρείται απότομη και συνεχής αύξηση των τιμών αγοράς και ενοικίασης κατοικιών.”

Το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2019 έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, τόσο για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς. Αυτή τη δέσμη προτάσεων την επικαιροποιεί συνεχώς και επανακαταθέτει για πολλοστή φορά.

Οι Τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής αφορούν 8 βασικές και πολύ ουσιαστικές ρυθμίσεις:

Την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, «νόμου Κατσέλη» (Ν.3869/2010),με νέα και επικαιροποιημένα κριτήρια.Την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων.Την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.Την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, για τους συνεπείς της ρύθμισης.Την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.Τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.Tην προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες καιάδικες διώξεις σε βάρος τους εκ μέρους των τραπεζών και των funds.Την ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

Θέσπιση υποχρέωσης τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.Οι τράπεζες υποχρεούνται πριν τη μεταβίβαση του δανείου να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός κύριας κατοικίας αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.Οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται να αιτιολογούν την πρότασή τους προς τον Δανειολήπτη.Θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος της Τράπεζας ή της Εταιρείας Διαχείρισης για την ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των υποχρεώσεών τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.Προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στην ανεξάρτητη Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών.Θεσπίζονται ειδικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να παρέχεται η αναγκαία εξυπηρέτηση και πληροφόρηση στους δανειολήπτες.

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία εκείνο που προέχει είναι να αποκατασταθεί η ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις και να κρατήσει όρθια την μεσαία τάξη. Η Κυβέρνηση της ΝΔ όμως ακολουθεί μια απερίσκεπτη δημοσιονομική διαχείριση, η οποία οδηγεί και πάλι σε εκτροχιασμό την ελληνική οικονομία και σε νέα αδιέξοδα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

“Είναι υπαρκτός όμως ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά η χώρα μας μπροστά σε σκληρούς μνημονιακούς όρους και κανόνες λόγω της δημοσιονομικής διαχείρισης της Κυβέρνησης και της εν γένει οικονομικής της πολιτικής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής στο τέλος της ομιλίας του.

ΠασοκΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣακίνητανομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα