Εκλογές- Ρωσία: Ο Πούτιν... εξολόθρευσε υποψήφια με αντιπολεμική ατζέντα

Μια πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος που ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητούσε τον Πρόεδρο Πούτιν στις εκλογές της Ρωσίας την άνοιξη απαγορεύτηκε να είναι υποψήφια.

Η ανεξάρτητη πολιτικός, Εκατερίνα Ντούντσοβα, ήθελε να θέσει υποψηφιότητα με βασικό σύνθημα να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή ψήφισε ομόφωνα την απόρριψη της υποψηφιότητάς της τρεις ημέρες μετά την αίτησή της, επικαλούμενη 100 «λάθη» στο έντυπό της.

Η κ. Ντούντσοβα είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά

της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά προφανώς είναι δύσκολο να βρει το δίκιο της.

Άλλωστε, ο Πούτιν έχει "εξολοθρεύσει" με κάθε τρόπο κάθε πολιτικό του αντίπαλο.

Οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2024, είναι οι πρώτες στη Ρωσία από τότε που ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Το άμεσο μπλοκάρισμα μίας υποψηφιότητας ενός επικριτή του Πούτιν στέλνει το μήνυμα ότι καμία διαφωνία δεν θα γίνει ανεκτή.

Η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Ρωσίας, Έλα Παμφίλοβα, είπε ότι δεν θα επιτραπεί στην κα. Ντούντσοβα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της συγκέντρωσης χιλιάδων υπογραφών υποστηρικτών.

"Είσαι μια νεαρή γυναίκα, τα έχεις όλα μπροστά σου. Κάθε μείον μπορεί πάντα να μετατραπεί σε συν. Κάθε εμπειρία εξακολουθεί να είναι εμπειρία", είπε στην κυρία Ντούντσοβα μετά την απόφαση.

Η πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης είχε δηλώσει ότι θα διεκδικούσε την προεδρία τον Νοέμβριο. Τότε, είχε τονίσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Κάθε λογικός άνθρωπος που έκανε αυτό το βήμα θα φοβόταν - αλλά ο φόβος δεν πρέπει να νικήσει». Η κ. Ντούντσοβα είχε εκφράσει τα σχέδιά της να διοργανώσει μια εκστρατεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.

Έσπευσε να απαντήσει μετά την απόφαση της επιτροπής. «Θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς αυτή η απόφαση δεν βασίζεται στο νόμο», ανέφερε ένα μήνυμα στο κανάλι της στο Telegram.

Το σύνταγμα της Ρωσίας τροποποιήθηκε το 2020, αυξάνοντας την προεδρική θητεία από τέσσερα σε έξι χρόνια και δίνοντας στον Πούτιν ένα καθαρό πλεονέκτημα για να είναι υποψήφιος εκ νέου, ακυρώνοντας τις προηγούμενες θητείες του.

Η Μόσχα έχει παραμερίσει στελέχη της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια και ο Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τον Μάρτιο. Το Κρεμλίνο άλλωστε ισχυρίζεται ότι απολαμβάνει γνήσιας υποστήριξης από τους Ρώσους.

#εκλογές #Ρωσία #Πουτιν #Ουκρανία
Keywords
Αναζητήσεις
ekloges--rosia-o-poutin-exolothrefse-ypopsifia-me-antipolemiki-atzenta.htm
Τυχαία Θέματα