Η Ευρώπη διανύει τη χειρότερη περίοδο κερδών μετά την πανδημία

18:18 1/3/2024 - Πηγή: Reporter

Περίπου οι μισές ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν τις προσδοκίες για τα κέρδη τους κατά την τελευταία περίοδο υποβολής εκθέσεων, -παρά τις ήδη χαμηλές προσδοκίες-, δήλωσαν στο CNBC αναλυτές, οι οποίοι προέβλεψαν ότι η περιοχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, με 313 εταιρείες να έχουν υποβάλει εκθέσεις, το 50,2% σημείωσε κέρδη, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC σε στοιχεία της FactSet. Αυτό ήταν το μικρότερο ποσοστό επιτυχίας - άρα η χειρότερη περίοδος

κερδών - από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η ανάλυση των τομέων έδειξε ότι οι τομείς των υλικών, της καταναλωτικής δραστηριότητας και της υγειονομικής περίθαλψης ήταν μεταξύ των τομέων με τις χειρότερες επιδόσεις για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας έναντι των προσδοκιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ο Έντουαρντ Στάνφορντ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της HSBC, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι «έχουμε πολύ καιρό να δούμε τόσο χαμηλό επίπεδο κτυπημάτων». Πρόσθεσε ότι η απογοήτευση ήταν «αρκετά ευρεία».

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην περιοχή και οδήγησε σε υψηλό πληθωρισμό ρεκόρ.

Ως εκ τούτου, το μπλοκ αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλά επιτόκια ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθιστώντας ακριβότερη τη λήψη νέων χρηματοδοτήσεων από τις εταιρείες.

Η Σάρον Μπελ, ανώτερη Ευρωπαία στρατηγικός σύμβουλος της Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι παρατήρησε μια νέα τάση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κερδών.

«Αυτό που είδατε είναι πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν επαναγορές», δήλωσε. Οι επαναγορές είναι όταν μια εταιρεία αγοράζει πίσω τις δικές της μετοχές, καθιστώντας τες έτσι πιο σπάνιες, γεγονός που θα ενίσχυε την τιμή τους και θα παρείχε ένα όφελος για τους υφιστάμενους μετόχους.

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό εδώ και 20, 30 χρόνια, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν μέρισμα, δεν κάνουν επαναγορές», είπε.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS και UniCredit ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών που ανακοίνωσαν σχέδια για επαναγορά μετοχών το 2024.

Να σημειωθεί πως, ενόψει της επόμενης περιόδου υποβολής εκθέσεων, οι στρατηγικοί αναλυτές είναι απαισιόδοξοι ως προς την αλλαγή του κλίματος.

#Ευρώπη #κέρδη #COVID #επιτόκια #εταιρείες
Keywords
Αναζητήσεις
i-evropi-dianyei-ti-cheiroteri-periodo-kerdon-meta-tin-pandimia.htm
Τυχαία Θέματα