ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα Μπάιντεν δείχνει νέα δημοσκόπηση

09:15 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημειώνει οριακό προβάδισμα επί του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, την ώρα που η δίκη του Τραμπ για απάτη συνεχίζεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos για λογαριασμό του Reuters η διαφορά τους είναι της τάξης του 1%.

Σύμφωνα

με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είπε πως θα ψήφιζε τον Μπάιντεν εάν οι εκλογές διεξάγονταν χθες, έναντι του 39% που θα ψήφιζε τον Τραμπ. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο από το προβάδισμα τεσσάρων μονάδων που είχε ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την 4η ως την 8η Απριλίου.

Πολλοί Αμερικανοί παραμένουν αναποφάσιστοι. Το 28% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είπε πως δεν έχει επιλέξει ακόμη ποιον θα ψηφίσει, ίσως επιλέξει κάποιον τρίτο, ή μπορεί να μην ψηφίσει καν. Το 8% θα ψήφιζε τον Ρόμπερτ Κένεντι, αντιεμβολιαστή που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

Με δεδομένο το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, οι εκλογές γενικά κρίνονται σε συγκεκριμένες πολιτείες.

Ενόψει της επαναληπτικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου -της πρώτης έπειτα από 70 χρόνια- και οι δύο βασικοί διεκδικητές έχουν σημαντικές αδυναμίες. Ο Τραμπ σπατάλησε το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου στη δικαστική αίθουσα, στο πλαίσιο της πρώτης από τις τέσσερις ποινικές δίκες που αντιμετωπίζει. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την κατηγορία συγκάλυψης της πληρωμής σε πορνοστάρ, για την εξαγορά της σιωπής της σχετικά με σεξουαλική συνεύρεσή τους, πριν από τις εκλογές του 2016. Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι θεωρούν την υπόθεση σοβαρή. Ο Τραμπ δηλώνει αθώος και αρνείται πως συνευρέθηκε με τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Οι άλλες δίκες αφορούν κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, στις οποίες ο Τραμπ ηττήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων. Ο κ. Τραμπ δηλώνει αθώος σε όλες τις υποθέσεις.

Η βασική αδυναμία του Μπάιντεν είναι οι ανησυχίες για την ηλικία του, ενώ μερίδα των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών επικρίνει την υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως επίκειται αμφίρροπη αναμέτρηση. Ο Τραμπ προηγείται μεταξύ των ανδρών (41%-35%) και ο Μπάιντεν μεταξύ των γυναικών (35%-33%). Ο Ρεπουμπλικάνος προηγείται στις τάξεις των ψηφοφόρων που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ ο Δημοκρατικός στις τάξεις αυτών που έχουν. Ο Τραμπ έχει προβάδισμα (2%) στο σύνολο του δείγματος, ενώ ο Μπάιντεν (1%) στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Οι πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι θεωρείται πιο πιθανό να ψηφίσουν όντως. Μόλις τα δυο τρίτα των πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου συμμετείχαν στην αναμέτρηση του 2020.

#Μπάιντεν #Τραμπ #δημοσκόπηση #προεδρικές_εκλογές #ΕΚΛΟΓΕΣ_ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-oriako-provadisma-bainten-deichnei-nea-dimoskopisi.htm
Τυχαία Θέματα