Κασσελάκης, Αχτσιόγλου και στο βάθος πάντα Τσίπρας

Τα πάνω κάτω και τα αριστερά δεξιά ήρθαν τα πράγματα στο Σύριζα στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές, αν και ο αγώνας δεν έχει λήξει ακόμη, αφού θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Η έκπληξη θα ήταν πλήρης και ολοκληρωτική αν δεν είχε προηγηθεί τις αμέσως προηγούμενες μέρες η δημοσκόπηση της Μέτρον, που προϊδέασε ότι ο Κασσελάκης έφτανε με φόρα στον τερματισμό του πρώτου γύρου και διεκδικούσε με απαιτήσεις την ηγεσία του κόμματος. Το αποτέλεσμα

όμως ξεπέρασε προειδοποιήσεις και προσδοκίες, αφού ο λεγάμενος οδεύει προς τον δεύτερο της επόμενης Κυριακής ως μεγάλο φαβορί, καθώς κέρδισε καθαρά και με διαφορά χθες.

Έχουν ειπωθεί πολλά ήδη για το πώς και το γιατί έγινε αυτό το «θαύμα» από έναν αλεξιπτωτιστή που μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν είχε καμία σχέση με τον Σύριζα και τώρα ακόμη προβάλλει σαν ξένο σώμα με όσα γνωρίζαμε και γνωρίζουμε για την φυσιογνωμία του κόμματος και τα στελέχη του. Προφανώς ωστόσο δεν είχαμε καταλάβει - ούτε εμείς οι απέξω, αλλά ούτε και εκείνοι από μέσα - όλα τα χαρακτηριστικά της εκλογικής του βάσης και ακόμη περισσότερο, αυτούς που προστέθηκαν (40.000 περίπου) την τελευταία στιγμή ως νέα μέλη και περιελάμβαναν μέχρι και 15άρηδες. Με αυτή την έννοια, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα «ιστορικά» στελέχη που έβαλαν υποψηφιότητα για την ηγεσία και ανταγωνίζονταν σε αριστεροσύνη το ένα το άλλο, νόμιζαν ότι ανάλογο ιδεολογικό πάθος διακατείχε και όσους από τα παλιότερα μέλη του κόμματος και εκείνους που εγγράφονταν για να ψηφίσουν.

Αμ δε. Πρώτον, δεν κατάλαβαν ότι ένα μεγάλο μέρος παλαιών και νέων μελών θα επέλεγαν το πρόσωπο που έκριναν ότι είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον Μητσοτάκη και να τους επαναφέρει στην εξουσία. Τα περί συνεπούς αριστεροσύνης τα έχουν γραμμένα… Δεύτερον μέσα στην αγωνία τους να δείξουν ότι ο Σύριζα ήταν είναι ακόμη «ζωντανός» εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, ενέκριναν / δέχθηκαν διαδικασίες που εξ ορισμού ευνοούσαν τον Κασσελάκη και την εικόνα που πρόβαλε. Γι’ αυτό και την πάτησαν. Δίχως να παραγνωρίζεται ότι τα αριστερά αντανακλαστικά τους είχαν λειανθεί εδώ και καιρό από την συγκατοίκηση με τον Καμμένο, από την απορρόφηση πολλών Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή και στις εκλογικές λίστες και φυσικά από το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έμπασε στο κόμμα τον Κασσελάκη και ό,τι αντιπροσωπεύει, χρίζοντάς τον υποψήφιο για βουλευτική έδρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Παρ΄ όλ’ αυτά, ακόμη δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι όλες οι στελεχάρες του Σύριζα που διακρίθηκαν για την αριστεροσύνη τους μπορούν να συμβιώσουν κάτω από την ίδια στέγη, αν ο Κασσελάκης αναδειχθεί οριστικά νικητής, ούτε ο δεύτερος μπορεί να παραμείνει –παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του, αν αναδειχθεί νικήτρια η Αχτσιόγλου. Η διάσπαση κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, παραμένει η πιθανότερη εξέλιξη.

Ο Κασσελάκης είναι το φαβορί, αλλά η Αχτσιόγλου έχει ακόμη πιθανότητες να επικρατήσει. Η διαδικασία δεν επιτρέπει την εγγραφή νέων μελών στον δεύτερο γύρο. Θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα μέλη, δηλαδή τα παλαιότερα και εκείνα που έγιναν μόλις χθες με ένα δίφραγκο. Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το αν θα πάνε και πως θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι του Παππά και του Τσακαλώτου, άντε και οι ελάχιστοι του Τζουμάκα. Όλοι μαζί κοντά στο 19%. Θα εξαρτηθεί επίσης αν αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία παλαιά μέλη που την προηγούμενη Κυριακή δεν ψήφισαν για διάφορους λόγους, αλλά ενδεχομένως να κινητοποιηθούν τώρα, προκειμένου να αποσοβήσουν τον «εισοδισμό» Κασσελάκη. Και τέλος, θα εξαρτηθεί επίσης από το κατά πόσον θα ξαναπάνε στην κάλπη τα 40.000 νέα μέλη που στην πλειοψηφία έτρεξαν να ψηφίσουν Κασσελάκη στον πρώτο γύρο. Πάντως από τις χθεσινές δηλώσεις έγινε σαφώς ότι η Αχτσιόγλου κατεβαίνει ως εγγυήτρια της αριστεροσύνης του Σύριζα, ο Τσακαλώτος την στηρίζει, όπως και πολλά στελέχη από τον Φίλη ή Σκουρλέτη μέχρι τον Βίτσα (ενδεικτικά), ενώ ο Παππάς το παίζει αμφίσημα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τούτων λεχθέντων, στη βάση των εικόνων που είδα και των δηλώσεων που έγιναν χθες έξω από την Κουμουνδούρου, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

1ον. Στο πλευρό του Κασσελάκη, εκτός από τον ναύαρχο Αποστολάκη και την Τζάκρη (τον Κουρουμπλή αρνούμαι να μετρήσω) εμφανιζόταν ο ξάδελφος Γιώργος Τσίπρας που εξ αρχής τάχθηκε με το μέρος του.

2ον. Ο βουλευτής Παππάς (όχι ο υποψήφιος και κολλητός του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς) του Κιλκίς, που από την αρχή ήταν στο πλευρό του Κασσελάκη, δήλωσε περιχαρής ότι με τη νίκη του πουλέν του ανοίγει νέα σελίδα για την «Κεντραριστερά» στην Ελλάδα και θυμίζω εκείνο το «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης», αντί Αριστεράς, που είχε ανεβάσει στην πλατφόρμα του ο Κασσελάκης.

3ον. Ο Πολάκης (φίλος πολύ του Τσίπρα), ο πολλά βαρύς και αριστερός μέντορας του Κασσελάκη, που φρόντισε να του προσφέρει συντριπτική νίκη στα Σφακιά, απέφυγε να εμφανιστεί στο πλευρό του, ίσως για να μη χαλάσει την εικόνα. Από την άλλη πλευρά ξιφούλκησε κατά της Αχτσιόγλου με επιθετική δήλωση για κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά, που δεν αφήνει περιθώρια συνέχισης της συγκατοίκησης μετά την άλλη Κυριακή.

4ον. Τόσο ο Κασσελάκης όταν πήγε να ψηφίσει, όσο και η Αχτσιόγλου στη νυχτερινή της δήλωση, φρόντισαν να διανθίσουν την υποψηφιότητά τους με το όνομα του … «Αλέξη», γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικό μήπως όλα γίνονται για Εκείνον.

Τελειώνοντας επισημαίνω ότι κυκλοφορεί στον αέρα μία άποψη ότι για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή - καθώς είναι βαρίδι για τις προοπτικές του ότι είναι και θα είναι εκτός τα επόμενα 4 χρόνια, αν είναι ο νέος ηγέτης -, αρκεί να παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας του Σύριζα που εκπροσωπεί τους απόδημους. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν στη Βουλή οι εκπρόσωποι των αποδήμων και ο Κασσελάκης ως τέτοιος βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επομένως δεν χρειάζεται να παραιτηθούν οι πέντε εκλεγέντες ή επιλαχόντες που προηγούνται στη λίστα. Δεν γνωρίζω αν στέκει η άποψη αυτή, αλλά αν όντως στέκει, μπαίνουν στ΄ αυτιά μου ψύλλοι περί επεξεργασμένου σχεδίου, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί. Αν πάλι δεν στέκει, ο Κασσελάκης θα είναι έξω, ενώ ο Τσίπρας μέσα στη Βουλή, ακόμη και στην περίπτωση της διάσπασης.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣΈφη ΑχτσιόγλουΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΑριστεράεσωκομματικές εκλογέςδεύτερος γύρος
Keywords
Αναζητήσεις
kasselakis-achtsioglou-kai-sto-vathos-panta-tsipras.htm
Τυχαία Θέματα