Λογαριασμοί ρεύματος: Νέος «οδηγός» για μπλε και κίτρινα τιμολόγια-Τι αλλάζει

09:06 6/2/2024 - Πηγή: Reporter

Πλαίσιο, που επιχειρεί να βάλει σε νομοθετικό “καλούπι” την αγορά, μετά τις κινήσεις εταιρειών να δώσουν στην αγορά νέα προϊόντα με σχήματα που συνδυάζουν επιμέρους στοιχεία του αρχικώς ανακοινωθέντος “χρωματολογίου” έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΑΕΥ.

Η κίνηση της Αρχής ήλθε για να αποτραπούν φαινόμενα “αλαλούμ” και “φαλκίδευσης” στην αγορά, όπως τόνιζαν όλες αυτές τις ημέρες πηγές της ΡΑΑΕΥ. Έτσι, πλέον, με τη “βούλα” της Αρχής μπορεί να υπάρχουν σταθερά, δηλαδή, “μπλέ” τιμολόγια, ακόμη και μικρότερης διάρκειας

από 12μηνο, (που ήταν το αρχικό δεδομένο), με ελάχιστο το 6μηνο, ενώ θα έχουν και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Ουσιαστικά, οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σταθερά μπλε προϊόντα διάρκειας από 6-12 μηνών στα οποία θα εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης αφού τόσο ο καταναλωτής όσο και ο προμηθευτής δεσμεύονται σε μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια ανεξαρτήτως της εξέλιξης της χονδρικής αγοράς.

Σε ότι αφορά τα μικτά προϊόντα τα οποία επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτά σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης ανεξαρτήτως του εάν προβλέπεται κάποια περίοδος σταθερής τιμής.

Με την ανακοίνωσή της η ΡΑΑΕΥ ανέφερε ότι ζήτησε διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση».

Σημειώνεται, ότι το θέμα απασχόλησε για δυο μέρες τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή σειράς επιστολών μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και του ΥΠΕΝ. Μάλιστα η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ, το οποίο και εξέδωσε την αρχική υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι τα σταθερά τιμολόγια μπορεί να έχουν διάρκεια μικρότερη του έτους και κατ΄ελάχιστο έξι μήνες, θεωρείται από τη ΡΑΑΕΥ ότι ενέχει ρόλο ερμηνευτικής εγκυκλίου επί της προαναφερόμενης απόφασης.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας αφού η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ προς τη ΡΑΑΕΥ ζητεί από την Αρχή να υποβάλει το ταχύτερο δυνατό τις προτάσεις για την συνολική τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης (Κώδικας Προμήθειας). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ εδώ και έξι εβδομάδες την πρόταση της για την τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα που αφορά τον ενεργειακό τουρισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει πράσινο φως για να θέσει την πρόταση της σε δημόσια διαβούλευση.

Η μεταρρύθμιση

Στο μεταξύ, στη μεταρρύθμιση που εφήρμοσε το ΥΠΕΝ στα τιμολόγια αναφέρθηκε χθες στη Βουλή η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι έχει ήδη θετικό αποτέλεσμα για τον καταναλωτή.

Η ίδια επισήμανε ότι μέχρι τις 31/12 ίσχυαν 130 τιμολόγια, αλλά σήμερα έχουμε μόλις 4 τύπους τιμολογίων, αφού ομαδοποιήθηκαν.

Στους νέους τύπους συγκαταλέγεται το πράσινο τιμολόγιο όπου μετέπεσαν οι καταναλωτές που δεν επέλεξαν διαφορετικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκαν δύο πράγματα: Ο καταναλωτής γνωρίζει ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος και τι ακριβώς πληρώνει αφού η τιμή είναι γνωστή εκ των προτέρων την 1η κάθε μήνα.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ πέτυχε την ατομική ενημέρωση ένα μήνα πριν την εφαρμογή για όλους τους καταναλωτές. "Υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να στείλουν εκατομμύρια επιστολές, να επικοινωνήσουν με κάθε τρόπο, να αναρτούν σε εμφανή σημεία τις τελικές τιμές. Να λένε αναλυτικά τις παραμέτρους τους μηχανισμού, τη βασική τιμή, το πάγιο και τις εκπτώσεις που προσφέρουν", πρόσθεσε η κα Σδούκου.

Επιπλέον, η ΡΑΑΕΥ αναρτά μηνιαίως πίνακα με τις τελικές τιμές για να συγκρίνει εύκολα ο καταναλωτής.

Με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά οι Έλληνες καταναλωτές έχουν όλα τα στοιχεία εφόσον θέλουν να ενημερωθούν και ο ανταγωνισμός λειτούργησε, τόνισε η υφυπουργός. "Η ενέργεια έχει πολλές παραμέτρους και πολύπλοκους υπολογισμούς, αυτή είναι η φύση του προϊόντος. Δεν ζητάμε όμως να λύσουν τον μαθηματικό τύπο οι καταναλωτές".

"Η τιμή Ιανουαρίου ξεκινούσε από 13,6 λεπτά/KWh, ενώ η τιμή Δεκεκμβρίου 2023 χωρίς την επιδότηση ήταν 17 λεπτά. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται το Φεβρουάριο όπου η τιμή είναι από 11 ως 14 λεπτά. Άρα το πράσινο τιμολόγιο είναι 15% φθηνότερο. Οι καταναλωτές βλέπουν ήδη μειωμένες τιμές στους λογαριασμούς τους", σχολίασε.

Πρόσθετη εξέλιξη αποτελεί η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που δίνει δυνατότητα για περισσότερο ανταγωνισμό και για συμβάσεις μικρότερες του ενός έτους. Προβλέπει σταθερά τιμολόγια 6 ή 8 μηνών ώστε να είναι πιο φθηνή η τιμή, αλλά και για μεικτά τιμολόγια. Γιώργος Αλεξάκης#λογαριασμοί_ρεύματος #ρεύμα_ #τιμολόγια #χρώματα
Keywords
Αναζητήσεις
logariasmoi-revmatos-neos-odigos-gia-ble-kai-kitrina-timologia-ti-allazei.htm
Τυχαία Θέματα