Μεγάλες αλυσίδες παίρνουν τα café των μουσείων- Τι πραγματικά συμβαίνει

«Το café του Νομισματικού Μουσείου αποβάλλεται». Έτσι ξεκινάει η σχετική ανάρτηση στο Facebook μέσω της οποίας πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού βάζει λουκέτο μετά από 16 χρόνια λειτουργίας σε ένα σημαντικό τοπόσημο του ελληνισμού. Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το café στο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο σφραγίστηκε στις 27/09/2023 με σημείωμα δικαστικής επιμελήτριας κολλημένο στην πόρτα.

Κι αυτό γιατί; Γιατί μετά από προκήρυξη διαγωνισμού που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

(ΟΔΑΠ) του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τα 59 αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, το café στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου και το Café του Νομισματικού Μουσείου πέρασαν στην εταιρία «Γρηγόρης μικρογεύματα» και οι σημερινοί εκμισθωτές του χώρου αποβλήθηκαν.

Αποβλήθηκαν καθώς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούσαν, μοιραία, να ανταποκριθούν στα βασικά κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό, δηλαδή να διαθέτουν την τελευταία πενταετία ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο του ενός εκατομμύριου ευρώ και να αναλάβουν όχι ένα αλλά περισσότερα καταστήματα.

«Προσπάθεια εξαφάνισης του μικρομεσαίου επιχειρηματία»

Μιλώντας στο Reporter, η Αιμιλία Κουγιά, Πρόεδρος της Εταιρείας Μουσείων Εστίασης Α.Ε. και υπεύθυνη των Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, έδωσε έμφαση στα κριτήρια του διαγωνισμού, σημειώνοντας: «Οπωσδήποτε δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Υπήρξαν και αναψυκτήρια που ναι, δεν έκαναν καλή δουλειά ή ήταν κλειστά για καιρό ή για χρόνια και παρείχαν κακές υπηρεσίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν και εμάς που, πέρα από την αδιάκοπη συνεργασία με τον ΟΔΑΠ και τις εγκωμιαστικές κριτικές, προσφέραμε και παρά πολύ καλές υπηρεσίες».

«Είναι μια προσπάθεια εξαφάνισης του μικρομεσαίου επιχειρηματία, μια προσπάθεια να γίνουμε όλοι υπάλληλοι των μεγάλων εταιριών», σημειώνει η κ. Κουγιά. «Ο ανάδοχος μπορεί όντως να κάνει ένα ωραίο αναψυκτήριο, δεν είναι εκεί όμως το θέμα. Το θέμα είναι γιατί να έχει και τα 59 αναψυκτήρια σε όλη την επικράτεια […] Από εδώ και πέρα τίθεται το ερώτημα, είναι ωραίο να είναι ένας και όλοι να είμαστε υπάλληλοι ενός;», διερωτάται η ίδια.

«Έχουμε κλεισμένες εκθέσεις μέχρι το 2025»

Στη συνέχεια της συζήτησής μας, η κ. Κουγιά σημειώνει: «Μας απέκλεισαν από τον διαγωνισμό. Όταν βάζουν όρο την τελευταία πενταετία, κάθε έτος, ο τζίρος της εταιρείας να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ και να έχει αρκετά υποκαταστήματα, αμέσως μας απέκλεισαν». «Δεν είναι σωστό για τα συναλλακτικά ήθη να δίνονται όλα σε έναν και αναγκαστικά να γίνουμε υπάλληλοι ενός. Τουλάχιστον εμείς, που κατά ομολογία του ΟΔΑΠ, προσφέραμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες».

«Το café εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου το έχουμε διαμορφώσει σε ένα μινιμαλιστικό αναψυκτήριο αλλά και σε έναν εκθεσιακό χώρο. Αυτό το κάνω εγώ προσωπικά, εκθέσεις εικαστικών, ζωγραφικής, γλυπτικής χαρακτικής κ.λπ. επί 12 χρόνια τώρα. Έχουν φιλοξενηθεί παρά πολύ σημαντικοί εικαστικοί, και από το εξωτερικό και έχουμε κλεισμένες εκθέσεις μέχρι το τέλος του 2025. Ο χώρος του café διαμορφώθηκε σε μια γκαλερί μέσα στο μουσείο», μας λέει η Πρόεδρος της Εταιρίας Μουσείων Εστίασης Α.Ε.

Ο πολιτισμός των fast food

Με τη σειρά του, ο Γιώργος Θαλασσινός, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μουσείων Εστίασης Α.Ε, μας τονίζει ότι «η μόνη ενημέρωση που είχαμε εμείς αυτά τα 16 χρόνια ήταν στις αρχές του χρόνου, δηλαδή Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2023, γιατί είχαν προκηρύξει τότε τη δημοπρασία, να δημοπρατούσαν δηλαδή αυτά τα αναψυκτήρια, ενώ εμείς είμαστε μέσα. Δεν θα μιλήσω για άλλους, μιλώ για τα δικά μου τα δύο αναψυκτήρια, τα οποία υποστηρίζουμε ότι έχουν συμβάσεις, οι οποίες λήγουν πολύ αργότερα».

«Κάναμε εκατοντάδες μικρές συναυλίες, με καινούργιους και με γνωστούς καλλιτέχνες, κάναμε εκατοντάδες παρουσιάσεις βιβλίων, κάναμε κινηματογραφικές και ποιητικές βραδιές, κάναμε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί από πολιτιστικές δράσεις. Για όλα αυτά έχουμε εισπράξει χιλιάδες φορές εγκωμιαστικές κριτικές, οι οποίες είναι δημοσιευμένες. Δεν τα λαμβάνουν υπόψη τους αυτά», τονίζει ο κ. Θαλασσινός.

Η απάντηση του ΟΔΑΠ

Ο ΟΔΑΠ απάντησε στη ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων απαντώντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. για την αποβολή της από το αναψυκτήριο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, δηλώνει τα εξής:

Η σύμβαση μίσθωσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία έχει λήξει από το 2017. Δεν ανανεώθηκε. Δεν παρατάθηκε.

Ο νόμος ορίζει ότι μετά τη λήξη της σύμβασης, το αναψυκτήριο παραδίδεται ελεύθερο, χωρίς καμία άλλη διαδικασία.

Ο ΟΔΑΠ υποχρεούται να ενεργήσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, πράγμα που έκανε.

Πριν από τη διενέργεια του νέου διαγωνισμού, όλοι οι κάτοχοι των αναψυκτηρίων με ληγμένες μισθώσεις, μεταξύ των οποίων και η συγκεκριμένη εταιρεία, ειδοποιήθηκαν να τα παραδώσουν οικειοθελώς, προκειμένου να μην εκδοθεί σε βάρος τους πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής.

Η εταιρία ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ αρνήθηκε ρητά να παραδώσει το αναψυκτήριο αν και λειτουργούσε χωρίς σύμβαση και χωρίς άδεια λειτουργίας, πέραν της προηγούμενης καταχρηστικής χρήσης, σχεδόν επί μία εξαετία.

Η εταιρεία έχει οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Ο.Δ.Α.Π. Η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη».

Εκ νέου απάντηση της «ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ» στον ΟΔΑΠ

Στη νέα της ανακοίνωση, η «ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ» κάνει λόγο για «έωλα, παραπλανητικά και τελικά μη ανεπίληπτα επιχειρήματα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τι ακριβώς υποστηρίζει το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωση;

1. «H σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει από το 2017»
– Αλήθεια; Υπάρχει κάποιο έγγραφο 5 χρόνια μετά τη..λήξη της σύμβασης που απαιτεί να αποχωρήσουμε;
– Συνέχισαν να εισπράττονται κανονικά τα μισθώματα;
– Υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και του ΟΔΑΠ-ΥΠΠΟ ;
– Παρελήφθησαν επικαιροποιημένες επιστολές καλής εκτέλεσης της σύμβασης ..που είχε λήξει;

2. «Ο νόμος ορίζει ότι, μετά τη λήξη της σύμβασης, το αναψυκτήριο παραδίδεται..»
– Σύμφωνοι! Μετά τη λήξη της σύμβασης. Γιατί το ΥΠΠΟ δεν περίμενε το δικαστήριο να αποφασίσει – πολύ σύντομα – αν έληξε ή όχι η σύμβαση; Τι φοβάται;

3. «Η εταιρεία έχει εκκρεμότητες προς τον ΟΔΑΠ»
– Σοβαρά; Θα περιμένουμε τις αποδείξεις στο δικαστήριο. Μέχρι πρότινος πάντως ο ΟΔΑΠ αδυνατούσε να .. ανακαλύψει τις πληρωμές που είχαν γίνει με ηλεκτρονικές καταθέσεις (ebanking)!

4. «Η λειτουργία του αναψυκτηρίου δεν υπήρξε ανεπίληπτη»
Ωωω, η καταγγελία είναι σοβαρή.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο προσπαθειών για βιώσιμη ανάπτυξη. Στην Ελλάδα ο ΟΔΑΠ κ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό γραφείο δημιουργούν ομάδα μελέτης, ώστε να εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές σε θέματα λειτουργίας – μεταξύ των άλλων – και αναψυκτηρίων Μουσείων. Σε ποιόν αναθέτει ο ΟΔΑΠ να συνδράμει με την εμπειρία και τεχνογνωσία του την ομάδα μελέτης στα θέματα αυτά;

Την «μη ανεπίληπτη» εταιρεία ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΕ, που λειτουργεί άψογα τα αναψυκτήρια εντός του Εθνικού Αρχαιολογικού και στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου !

Ευχαριστήριες ή εγκωμιαστικές επιστολές Διευθυντών Μουσείων, των Συλλόγων Φίλων των Μουσείων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-ΟΔΑΠ, εκδοτικών οίκων, φορέων, πρεσβειών κλπ απευθύνονται στην ίδια «μη ανεπίληπτη» εταιρεία!

Εννοείται ότι στην ίδια «μη ανεπίληπτη» εταιρεία αναφέρονται ή απευθύνονται και τα χιλιάδες ενθουσιώδη σχόλια των επισκεπτών μας (Ελλήνων και μη), που μπορεί το ΥΠΠΟ να αναζητήσει στα κοινωνικά δίκτυα, στα ΜΜΕ, αλλά και στο TripAdvisor και άλλες παρόμοιες πλατφόρμες παγκόσμιας εμβέλειας.

Απορούμε τέλος γιατί το ΥΠΠΟ (δια του ΟΔΑΠ και ανώνυμα) μπήκε στον κόπο να απαντήσει με έωλα, παραπλανητικά και τελικά «μη ανεπίληπτα» επιχειρήματα, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση, μετά από μία βάρβαρη εκπαραθύρωση, του εκπροσώπου της εταιρείας μας. Τι φοβήθηκε; Tι φοβάται;

Ερασμία Αρβανιτά

ΟΔΑΠΥΠΠΟΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΑρχαιολογικό Μουσείο
Keywords
Αναζητήσεις
megales-alysides-pairnoun-ta-caf-ton-mouseion--ti-pragmatika-symvainei.htm
Τυχαία Θέματα
Μεγάλες,megales