Μητσοτάκης: Καθιερώνεται επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές- Με σταυρό η εκλογή

Μία έκπληξη "έκρυβε" η εισαγωγική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης (30/11). Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Σχετικά με το σύστημα, θα μείνει ίδιο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλη τη χώρα και η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνει με σταυρό. «Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού ανιτπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών «θεωρώ όμως η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα».

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ισχύει για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Θα γίνει η αρχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 και στη συνέχεια θα ισχύσει και στις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σχετικά: «Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κρατη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απαντηση στην αποχή».

O Πρωθυπουργός παρουσίασε στο υπουργικό και τον φάκελο της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο οποίος είναι ήδη έτοιμος.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το απόγευμα από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

#Μητσοτακης #ευρωεκλογές #σταυρός #Επιστολική_ψήφος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Καθιερώνεται,mitsotakis, kathieronetai