Πόσα παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα στην Ελλάδα

Για το θέμα της υιοθεσίας που έχει «ανοίξει» το τελευταίο διάστημα, μίλησε η Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, εξηγώντας πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα.

Η κ. Στέφου εξήγησε πως είναι πολύ βασικό να γίνεται η καταγραφή των παιδιών άμεσα στα ιδρύματα. Ο νόμος προβλέπει πως κάθε παιδί το οποίο πηγαίνει σε ίδρυμα, είτε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική, μέσα σε 48 ώρες πρέπει να έχει δηλωθεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.265 καταγεγραμμένα

παιδιά σε όλη την επικράτεια, από 0 έως 18. Είναι ένας αριθμός ο οποίος βαίνει μειούμενος, αυτή είναι η απεικόνιση η στιγμιαία» και υπενθύμισε πως «μιλάω για παιδιά που είναι μέσα στα ιδρύματα, όχι προς υιοθεσία και αναδοχή όλα».

Όσον αφορά στα παιδιά με ΑΣΟΑ (ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης) υιοθεσίας, η κ. Στέφου ανέφερε πως «από την χθεσινή μου ενημέρωση είναι 110 παιδιά με ΑΣΟΑ και 477 για αναδοχή. Από αυτά είναι πάρα πολύ λίγα τα 0 έως 6».

Τα παιδιά που βρίσκονται για χρόνια στα ιδρύματα: «Είναι παιδιά τα οποία βρέθηκαν είτε μεγαλύτερα σε ιδρύματα είτε αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας είτε είναι διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής, καμιά φορά».

Σχετικά με την διαδικασία της υιοθεσίας η οποία είναι σύνθετη αλλά και πολύ υπεύθυνη, η κ. Στέφου επεσήμανε ότι: «Υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Εκεί, παίζει ρόλο τι έχει ζητήσει το ζευγάρι, τι έχει ζητήσει ο γονέας, αν πρόκειται για βρέφος, αν πρόκειται για παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, ποια είναι τα κριτήρια αυτά που έχει επιλέξει. Θα πρέπει να έχει περάσει την κοινωνική έρευνα. Δηλαδή, πράγματι το ζευγάρι ή ο γονέας να είναι έτοιμος να δεχτεί στο σπίτι ένα παιδί. Καθώς, μπορεί να νομίζει ότι είναι έτοιμος, αλλά όπως μας επισημαίνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί, στην πράξη και μέσα από τις συζητήσεις και την εκπαίδευση, πολύ συχνά φαίνεται ότι κάνουν πίσω οι γονείς. Δηλαδή έχουμε και πολλές αιτήσεις, οι οποίες είναι αυτή τη στιγμή δεν δεν έχει υποβληθεί το τελικό οκ και το ξανασκέφτονται.

Άρα λοιπόν, είναι ένα εξάμηνο τουλάχιστον η κοινωνική έρευνα. Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο να γίνει η πρώτη σύνδεση, να δούμε πώς αντιδρά το παιδί και αμέσως μετά να προχωρήσει το ζευγάρι στην αποδοχή του παιδιού και οι κοινωνικοί λειτουργοί να είναι σίγουροι. Θεωρούμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο, σε έναν χρόνο».

#ΜΑΡΙΝΑ_ΣΤΕΦΟΥ #υιοθεσία #ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ_ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Αναζητήσεις
posa-paidia-vriskontai-se-idrymata-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα