Πρακτικά Fed: «Αγκάθι» ο πληθωρισμός- Μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024

Την ανησυχία τους ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί με αρκετά ταχύ ρυθμό εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά τη συνεδρίασή τους τον περασμένο Μάρτιο, όπως αποτυπώνεται στα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν απόψε (10/4), προβλέποντας ωστόσο πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν -γενικά και αόριστα- κάποια στιγμή φέτος.

Σε μια συνεδρίαση, στην οποία η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισε να διατηρήσει εκ νέου αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού, οι κεντρικοί τραπεζίτες παρατήρησαν επίσης ότι

ο πληθωρισμός, αν και υποχωρούσε, δεν το έκανε με αρκετά πειστικό τρόπο.

Ως εκ τούτου, τα μέλη της FOMC αποφάσισαν να διατηρήσουν σταθερή τη ρητορική τους στη μετα-συνεδριακή δήλωση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα μείωναν τα επιτόκια μέχρι να «νιώσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς τον ετήσιο στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

«Σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητα τους σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.

Επιπλέον, ανέφεραν τη γεωπολιτική αναταραχή και την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως κινδύνους για την ώθηση του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα. Προβλέπουν επίσης ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Έκαναν λόγο για μια πιο ισορροπημένη αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία στην Κίνα και μια επιδεινούμενη αγορά εμπορικών ακινήτων.

Αναλύθηκαν επίσης ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι είναι πιθανό να οφείλεται στην εποχικότητα, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του. Στη συνεδρίαση υπήρχαν και μέλη που διαφώνησαν.

«Ορισμένοι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού είχαν σχετικά ευρεία βάση και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να προεξοφλούνται ως απλώς στατιστικές παρεκκλίσεις», τονίζεται στα πρακτικά.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έκριναν ότι θα ήταν σκόπιμο να μετακινηθεί η πολιτική σε μια λιγότερο περιοριστική στάση κάποια στιγμή φέτος, εάν η οικονομία εξελισσόταν ευρέως όπως περίμεναν», αναφέρουν τα πρακτικά. «Στην υποστήριξη αυτής της άποψης, επισήμαναν ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού συνεχίζεται σε μια πορεία που γενικά αναμενόταν να είναι κάπως άνιση», σημειώνεται ακόμη.

#FEDERAL_RESERVE
Keywords
Αναζητήσεις
praktika-fed-agkathi-o-plithorismos--meioseis-epitokion-entos-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα
Πρακτικά Fed, Αγκάθι, - Μειώσεις, 2024,praktika Fed, agkathi, - meioseis, 2024