Τέμπη: Με ένταση ο απολογισμός της Εξεταστικής στη Βουλή

Έντονη ήταν η συζήτηση την Τετάρτη (20/3) σχετικά με τα ευρήματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τ

Οι πολιτικοί ηγέτες και οι εκπρόσωποι κομμάτων εξαπέλυσαν έντονη επίθεση κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και για τη διαχείριση που ακολούθησε, κατηγορώντας την για «μπάζωμα» και συγκάλυψη ευθυνών.

Στο επίκεντρο των αντιπολιτευτικών επικρίσεων βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απουσίαζε από τη Βουλή,

ενώ στην αίθουσαν βρισκόντουσαν συγγενείς των θυμάτων.

Ανδρουλάκης: Τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου «να συγκαλύψει τις ευθύνες του Καραμανλή».

«Από δω και στο εξής τα Τέμπη θα συμβολίζουν την πολιτική, ηθική και θεσμική σας χρεοκοπία. Η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται μεθοδευμένα και συστηματικά δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» την Εξεταστική.

«Αντί λοιπόν να σηκώσετε το γάντι και να πάμε σε Προανακριτική Επιτροπή, ως όφειλε να κάνει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας, βρήκατε σωσίβιο το ΚΚΕ για να μας πείτε ότι για όλα φταίει η Ευρώπη και να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, καλώντας λέει δεκάδες μάρτυρες που δεν είχαν όμως καμία σχέση με την υπόθεση», είπε.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε και στην στάση του κόμματός του, τονίζοντας ότι «αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια παρωδία που ήταν στη πλάτη μιας εθνικής τραγωδίας».

«Για αυτό επαναφέρουμε την πρόταση μας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα βρούμε εμπόδια και τοίχους για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή για το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας βάσει και των νέων στοιχείων. Αυτό πρέπει να συμβεί. Να δείξετε θάρρος, γενναιότητα και όχι να προσπαθείτε να στείλετε τη συζήτηση από το 1997 μέχρι σήμερα για να ρίξετε σκοτάδι στην υπόθεση αυτή».

Φάμελλος: Συντονισμένη προσπάθεια Μητσοτάκη και ΝΔ να συγκαλύψουν τις ευθύνες

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σχολίασε ότι «η σημερινή απουσία του κ. Μητσοτάκη, δεν αποτελεί απλά επιβεβαίωση της συγκάλυψης, αλλά προσβολή των θυμάτων του εγκλήματος και του καθολικού κοινωνικού αιτήματος για δικαιοσύνη».

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και για την εξεταστική επιτροπή παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα χρησιμοποιείτο από τη ΝΔ για συγκάλυψη, όσο και για τις 2 προτάσεις προκαταρκτικής επιτροπής που είχαν κατατεθεί.

Υπενθύμισε ότι και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε εξαρχής ότι συμφωνεί με την άρση ασυλίας του, ότι δέχεται οποιοδήποτε έλεγχο και ότι αυτό «το επανέλαβε ξεκάθαρα και χθες μετά το νέο αίτημα των συγγενών των θυμάτων». «Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν την ευθιξία οι κ.κ. Καραμανλής, Καραγιάννης και Τριαντόπουλος να κάνουν το ίδιο; Γιατί δεν έχουν πει ότι τίθενται στη διάθεση της Δικαιοσύνης; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Πολλά από ό,τι φαίνεται», σχολίασε. Προσέθεσε ότι σε όλη τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις επιφυλάξεις μας ότι η κυβέρνηση θα την εργαλειοποιήσει για να συγκαλύψει, συμμετείχαμε με συνέπεια, ζητήσαμε την κλήση μαρτύρων, επεξεργαστήκαμε στοιχεία ακόμα και παρότι η δικογραφία ήρθε καθυστερημένα και μισή».

Να σημειωθεί, πως σε αυτό το σημείο υπήρξε ένταση ανάμεσα στον κ. Φάμελλο και στον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμφανίζεται ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η ΝΔ δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες» από την άλλη πλευρά «δεν καταθέτετε πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής».

Στην συνέχεια, ο κ. Φάμελλος απάντησε στον κ. Βορίδη ότι: «Εμείς, λοιπόν, λέμε να πάρει μια απόφαση η ελληνική Βουλή ομόφωνα και να κάνει μια ερμηνευτική δήλωση ότι τα αδικήματα δια παραλείψεως των υπουργών δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη χωρίς την διενέργεια προκαταρτικής επιτροπής. Το ερώτημα πια είναι σ' εσάς, κύριε Βορίδη. Αντέχετε; Γιατί κρύβεστε; Γιατί δεν δεχθήκατε; Η απάντηση είναι η απουσία του κ. Μητσοτάκη».

«Το ότι λείπει από εδώ σήμερα ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων, δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, δεν σέβεται το σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές, δεν σέβεται την ελληνική Βουλή, δεν σέβεται τη δικαιοσύνη. Δεν σέβεστε τη δικαιοσύνη κι εσείς προσωπικά και όλη η Κυβέρνηση».

«Εμείς λέμε όλα στη δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες, χωρίς καμία συγκάλυψη. Εσείς, όμως, υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης από την πρώτη μέρα και αυτό είναι στίγμα για τη Νέα Δημοκρατία».

«Όχι μόνο δεν συγκαλύψαμε τίποτα αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, στην συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος, μέχρι σήμερα έχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που ανέλαβε σήμερα να εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Κουτσούμπας: Είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στο ανθρώπινο λάθος

«Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ευθύνεται ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποίας συνέβη αυτό το τραγικό έγκλημα. Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της "απελευθέρωσης" των σιδηροδρομικών μεταφορών» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, τόνισε ότι «είναι προκλητική η εμμονή από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προβολή του ανθρώπινου λάθους όταν στην εποχή μας οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας ανθρώπινα λάθη και εκμηδενίζοντας την πιθανότητα ατυχημάτων».

«Τα κόμματα που σήμερα λένε ότι πρέπει να ξεπεραστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος για τη ευθύνη υπουργών, είναι τα ίδια κόμματα που μπλόκαραν την κατάργησή του, στην αναθεώρηση του Συντάγματος», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο. Αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν σήμερα, για επαναφορά πρότασης σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής, με την αξιοποίηση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε ότι «είναι πολύ πίσω από αυτό που αιτούνται οι συγγενείς των θυμάτων. Για κακουργηματικές πράξεις, για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση διέπρεψε στη συγκάλυψη του δυστυχήματος

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, προειδοποιώντας πως: «Η μη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης θα αποτελέσει μια μείζονα αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του. Θα αποτελέσει μια δύναμη αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, του ήδη πληγωμένου κράτους δικαίου και των θεσμών μας. Και είναι ιστορικό καθήκον μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ώστε στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση των Τεμπών είναι έγκλημα. Και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ηθική και πολιτική ευθύνη να εκκινήσει νέα διαδικασία για την διερεύνησή του. Με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Κωνσταντοπούλου: Τι ξέρετε για τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας;

Κατά την παρέμβασή της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε την απουσία του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τη σημερινή συζήτηση και ζήτησε εξηγήσεις για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο που μετέφερε. Απευθυνόμενη στον υπουργό, είπε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι παρών για να απαντήσει, καθώς είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπήρχε κάτι παράνομο στο τρένο.

Ζήτησε επιπλέον εξηγήσεις, καθώς όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πάει στην κηδεία του νεκρού μηχανοδηγού, τον οποίο ανέφεραν ως εθελοντή της Ν.Δ. «Τι ξέρετε για τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας;» είπε.

#Τέμπη #εξεταστική_επιτροπή #πόρισμα #αντιπολίτευση #Βουλή
Keywords
Αναζητήσεις
tebi-me-entasi-o-apologismos-tis-exetastikis-sti-vouli.htm
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Εξεταστικής, Βουλή,tebi, exetastikis, vouli