Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή-Θα μεταβεί και στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της έκτης επείγουσας αποστολής του στη Μέση Ανατολή, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η στάση του Μπλίνκεν στο Ισραήλ θα επισφραγίσει την τελευταία περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη και θα συνεχιστεί στην

Αίγυπτο την Πέμπτη. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή (22/3) μετά από συνομιλίες με Άραβες ηγέτες και υπουργούς Εξωτερικών στην Τζέντα και το Κάιρο που επικεντρώθηκαν στον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το AP News, ο Μπλίνκεν έφθασε σήμερα (20/3) στη Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, για συνομιλίες με τη σαουδαραβική ηγεσία για τους τρόπους εξεύρεσης συμφωνίας εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο την Πέμπτη, πριν επισκεφθεί το Ισραήλ.

«Στο Ισραήλ, ο υπουργός Μπλίνκεν θα συζητήσει με την ηγεσία της κυβέρνησης του Ισραήλ τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Θα συζητήσει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ήττα της Χαμάς, μεταξύ άλλων στη Ράφα, με τρόπο που να προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό, να μην εμποδίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να προάγει τη συνολική ασφάλεια του Ισραήλ».

Να σημειωθεί, πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για την έκτη επίσκεψή του από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, τον Οκτώβριο, προκειμένου να προωθήσει μια συμφωνία εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μεσούσης της έντασης σε σχέση με τα ισραηλινά σχέδια για στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

#Μπλίνκεν #Ισραήλ #πόλεμος #Μέση_Ανατολή #Γάζα
Keywords
Αναζητήσεις
nea-periodeia-blinken-sti-mesi-anatoli-tha-metavei-kai-sto-israil.htm
Τυχαία Θέματα