Κι αν η «σωστή πλευρά της ιστορίας» χάσει στην Ουκρανία; Η Wall Street Journal, «βίβλος» του καπιταλισμού δεν το αποκλείει

Ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης μας υπενθυμίζει την ιστορία που είναι πάντα το πιο χρήσιμο εργαλείο για να καταλαβαίνεις το παρόν. Κάποιοι έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να προβλέπουν και τις εξελίξεις του μέλλοντος, με μεγάλη ακρίβεια.

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης γράφει:

«Ο μύθος θέλει τον Βοναπάρτη να ρωτάει τον στρατηγό που ηγήθηκε της μάχης στο Βατερλό γιατί έχασαν και εκείνος να απαντάει: "Για 12 λόγους κύριε. Ο πρώτος ήταν ότι μείναμε από πυρομαχικά". Τότε τον διακόπτει ο Ναπολέοντας και του λέει "εντάξει, άσ' το, μην συνεχίζεις".

Στο συνημμένο, σημερινό ρεπορτάζ

της Wall Street Journal μπορείτε να διαβάσετε και τους 12 λόγους που αποτυγχάνει η ουκρανική αντεπίθεση».

Τα όσα  γράφει λοιπόν η «βίβλος» του αμερικανικού καπιταλισμού και όχι η επί Σοβιετικής Ένωσης Πράβντα θα πρέπει να έχουν προκαλέσει τουλάχιστον τον προβληματισμό σε όσους επέλεξαν με πολύ επιπόλαιο τρόπο , να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Πολωνία,Λιθουανία ή Εσθονία σε ότι αφορά στο θέμα της Ουκρανίας. Το σύνθημα ότι «είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστοσρίας» δεν αρκεί ως αιτιολόγηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Θα αποδειχτεί και καταστροφικό αν η «σωστή πλευρά» δεν καταφέρει να επικρατήσει…

Το άρθρο που υπογράφει ο Daniel Michaels έχει τίτλο: «Η έλλειψη όπλων και εκπαίδευσης ,οδηγεί σε αδιέξοδο την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία».

Ο αρθρογράφος γράφει μεταξύ άλλων:

«Όταν η Ουκρανία ξεκίνησε τη μεγάλη της αντεπίθεση αυτή την άνοιξη, οι δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι το Κίεβο δεν διέθετε ολοκληρωμένη εκπαίδευση ή τα όπλα –από οβίδες μέχρι πολεμικά αεροπλάνα– που χρειαζόταν για να διώξει από τα εδάφη της τις ρωσικές δυνάμεις. Ήλπιζαν ότι το ουκρανικό θάρρος και η επινοητικότητα θα ήταν αρκετά.

Δεν ήταν.

Θανατηφόρα ναρκοπέδια, εκτεταμένες οχυρώσεις και η ισχύς της ρωσικής αεροπορίας έχουν συνδυαστεί για να εμποδίσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόοδο των ουκρανικών στρατευμάτων. Αντίθετα, η αντεπίθεση κινδυνεύει να καταλήξει σε αδιέξοδο…

Καθώς η πιθανότητα οποιασδήποτε μεγάλης ανατροπής από τους Ουκρανούς μειώνεται, δημιουργείται η ανησυχητική προοπτική για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της για έναν μακροχρόνιο πόλεμο - που θα απαιτούσε μια τεράστια νέα προώθηση εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και περισσότερη εκπαίδευση για να έχει το Κίεβο μια ευκαιρία στη νίκη.

Η πολιτική συγκυρία  για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι περίπλοκη. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει να επανεκλεγεί  το φθινόπωρο του 2024 και πολλοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου προκαλούν αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το ποσό της υποστήριξης προς το Κίεβο.

Οι αμερικανικοί δισταγμοί έρχονται σε αντίθεση με τις μεταβαλλόμενες απόψεις στην Ευρώπη, όπου οι περισσότεροι ηγέτες τους τελευταίους μήνες πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να επικρατήσει στη σύγκρουση για να διασφαλιστεί η  ασφάλεια της ηπείρου.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί στρατοί δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται για να διώξει τον στρατό της Μόσχας από το 20% των ουκρανικών εδαφών που ελέγχουν. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως, είναι επίσης απίθανο να αυξήσουν σημαντικά την υποστήριξη προς το Κίεβο εάν αισθανθούν την απροθυμία των ΗΠΑ, λένε δυτικοί διπλωμάτες…

Οι εντάσεις μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των Η.Π.Α. έγιναν εμφανείς στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, την ίδια ώρα που η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει «παγώσει». Η αδυναμία του Κιέβου να σημειώσει πρόοδο κατά της ρωσικής άμυνας έπεισε πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς παρατηρητές ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση σε περίπλοκους στρατιωτικούς ελιγμούς, πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις και πολύ περισσότερα τεθωρακισμένα…

Ο στρατός της Ρωσία, μάχεται  με χαμηλό ηθικό λόγω της εξάντλησης, της έλλειψης  προμηθειών και των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ Ρώσων ηγετών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ουκρανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η Ρωσία φαίνεται να μην μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για να επιτεθεί σε ουκρανικές θέσεις, αλλά οι δυνάμεις της παραμένουν αρκετά ισχυρές για να επανδρώσουν εκατοντάδες μίλια οχυρώσεων και μεγάλο αριθμό αεροσκαφών, που κρατούν μακριά τα στρατεύματα του Κιέβου».

Συγκρίνοντας όσα έγιναν στην αρχή του πολέμου με το σήμερα ,ο Αμερικανός αρθρογράφος επισημαίνει:

«Η Ουκρανία βρίσκεται σε αντεπίθεση εναντίον ρωσικών θέσεων όπου τα στρατεύματα είχαν μήνες να οργανώσουν εκτεταμένη άμυνα και οχυρώσεις… Το δυτικό στρατιωτικό δόγμα υποστηρίζει ότι για να επιτεθείς σε έναν τέτοιο  αντίπαλο, η δύναμη επίθεσης πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη και να χρησιμοποιεί έναν καλά συντονισμένο συνδυασμό εναέριων και χερσαίων δυνάμεων.

Τα στρατεύματα του Κιέβου δεν διαθέτουν τον όγκο, την εκπαίδευση και τους πόρους για να ακολουθήσουν αυτό το δόγμα.

«Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να κλιμακώσει και να συγχρονίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν θέλει να σπάσει τη ρωσική άμυνα», δήλωσε ο Franz-Stefan Gady, ένας ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής που έκανε πρόσφατα περιοδεία στις γραμμές του ουκρανικού μετώπου.

Ο Gady είπε ότι αντί να συγκεντρώνει δυνάμεις σε επιθέσεις που περιλαμβάνουν πολλές μονάδες υποστηριζόμενες με ρουκέτες και πυροβολικό ,η Ουκρανία επιτίθεται διαδοχικά, με βομβαρδισμούς που ακολουθούνται από δυνάμεις πεζικού.

Η μικρής κλίμακας επίθεση, την οποία είναι πιο εύκολο να ελέγξουν οι διοικητές ,δημιουργεί τα δικά της προβλήματα, όπως η μειωμένη κινητικότητα. Η ασφαλής απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το μέτωπο και η μεταφορά πυρομαχικών είναι πιο δύσκολη σε τέτοιες επιχειρήσεις…Η διεξαγωγή συγχρονισμένων επιθέσεων μεγάλης κλίμακας είναι δύσκολη για οποιαδήποτε ένοπλη δύναμη -ακόμη και για δυτικές με περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό από ό,τι έχει η Ουκρανία- επειδή η ενσωμάτωση τεράστιου αριθμού χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Κανένας δυτικός στρατός δεν θα προσπαθούσε επίσης να παραβιάσει τις οργανωμένες-οχυρωμένες άμυνες χωρίς να ελέγχει τον αέρα.

«Η Αμερική δεν θα προσπαθούσε ποτέ να νικήσει μια καλά οργανωμένη άμυνα χωρίς αεροπορική υπεροχή, αλλά οι Ουκρανοί δεν έχουν αεροπορική υπεροχή», είπε ο John Nagl,  απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού που είναι τώρα αναπληρωτής καθηγητής σπουδών στο Στρατιωτικό Κολέγιο των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal τον Μάιο ότι η Ρωσία έχει αεροπορική υπεροχή στο μέτωπο και ότι η έλλειψη προστασίας για τα ουκρανικά στρατεύματα σημαίνει ότι «ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών θα πεθάνει» στη μάχη.

Η Ουκρανία ήλπιζε να βρει κενά στις οχυρώσεις της Ρωσίας, και να προκαλέσει τον όλεθρο που πέτυχαν οι δυνάμεις της πέρυσι στις τάξεις του εχθρού. Αντίθετα, απροσδόκητα πυκνά ναρκοπέδια επιβράδυναν τις επιθετικές δυνάμεις του Κιέβου, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες σε χτυπήματα από ρωσικά αεροσκάφη και ρουκέτες.

Τα ρωσικά drones και τα επιθετικά ελικόπτερα, ιδιαίτερα τα Kamov Ka-52 «Alligator», έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνα. Τα Ka-52, τα οποία είναι από τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα της Ρωσίας, μπορούν να παραμείνουν πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές και να βασίζονται σε δεδομένα στόχευσης από drones που σαρώνουν στη πρώτη γραμμή. Οι κατευθυνόμενοι με λέιζερ πύραυλοί τους Vikhr έχουν βεληνεκές περίπου 5 μιλίων, που είναι περισσότερο από το διπλάσιο της εμβέλειας οποιουδήποτε φορητού αντιαεροπορικού πυραύλου στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας.

Οι αναλυτές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ γνώριζαν στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι τα στρατεύματα πρώτης γραμμής της Ουκρανίας θα αγωνιστούν ενάντια στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. Μια διαβαθμισμένη αξιολόγηση του Πενταγώνου από τον Φεβρουάριο, που φέρεται να διέρρευσε από τον AirmanJack Teixeira της Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας, καταμέτρησε έναν μικρό αριθμό ουκρανικών όπλων που θα ήταν  ικανά να χτυπήσουν  αεροσκάφη σε απόσταση και ανέφερε τον κίνδυνο «αδυναμίας να αποτραπεί η ρωσική αεροπορική υπεροχή».

Το Κίεβο δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό αεράμυνας -όπως Patriot ή κινητά γερμανικά συστήματα Gepards- για να τα αναπτύξει κοντά σε γραμμές του μετώπου. Οι Patriots είναι επίσης ευάλωτοι σε επιθέσεις ρωσικών drones.

Η έλλειψη αεράμυνας και αντιαεροπορικού οπλισμού της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης επέτρεψε στη Ρωσία να κυριαρχήσει στους ουρανούς σε μεγάλο μέρος του μετώπου.

«Οι Ρώσοι είναι πλέον σε θέση να κάνουν καλύτερη χρήση των αεροπορικών τους πόρων», δήλωσε ο Douglas Barrie, ανώτερος συνεργάτης στο International Institute for Strategic Studies, μια δεξαμενή σκέψης στο Λονδίνο. «Η Ρωσία δεν έχει αεροπορική υπεροχή σε

ολόκληρη την Ουκρανία, αλλά από την πλευρά του αμυνόμενου, είναι σε πολύ καλύτερη θέση».

Η αντιμετώπιση των ρωσικών αεροσκαφών είναι ο κύριος λόγος που ο Ζελένσκι και η ομάδα του ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους  να τους προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Ουκρανία διαθέτει μόνο μια μικρή αεροπορία με αεροπλάνα και ελικόπτερα σοβιετικής κατασκευής.

Τα F-16, τα οποία είναι σύγχρονα αλλά όχι τα πιο καινούργια μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είναι απειλή για τα ρωσικά αεροσκάφη ώστε να είναι λιγότερο επικίνδυνα για τις επίγειες δυνάμεις της Ουκρανίας και την πολιτική υποδομή, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της λύσης να δοθούν αεροπλάνα στους Ουκρανούς.

Ουκρανοί πιλότοι και μηχανικοί ετοιμάζονται να εκπαιδευτούν για να πετούν και να συντηρούν τα αεροσκάφη, μέσω ενός συνασπισμού τουλάχιστον 10 ευρωπαϊκών χωρών. Όμως ο Μπάιντεν δεν έχει δώσει ακόμη την απαραίτητη άδεια για την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία και η δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού για την υποστήριξη και την επισκευή των αεροπλάνων θα χρειαστούν μήνες. Τα F-16 θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο πεδίο της μάχης  το νωρίτερο στις αρχές του επόμενου έτους, λένε οι αναλυτές.

Εάν η Ουκρανία παραλάβει τα αεροπλάνα, ο αντίκτυπός τους στις μάχες θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού που παρέχεται, της πολυπλοκότητας του εξοπλισμού τους και των οπλικών συστημάτων που παρέχονται. Η ενσωμάτωση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στα σχέδια μάχης είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη, απαιτώντας άλλο επίπεδο σχεδιασμού».

The post Κι αν η «σωστή πλευρά της ιστορίας» χάσει στην Ουκρανία; Η Wall Street Journal, «βίβλος» του καπιταλισμού δεν το αποκλείει appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα