Η νέα δημοσκόπηση και το ΜΜ, τα χαμόγελα του Μυλωνά, τι συμβαίνει με την Πειραιώς, τα guts του Ηλιάδη και η επιμονή Ξηρουχάκη, η έκπληξη της Τσέτη, πού συμφωνούν Στουρνάρας και Κ.Μ., ΝΔ εναντίον Αυτιά και η μεγάλη αγάπη του Χάρη Καρώνη

00:03 2/5/2024 - Πηγή: Mononews
Εθνική Τράπεζα: Αγοράστε ΤΩΡΑ

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα λογικά το ενδιαφέρον της αγοράς θα επικεντρωθεί στις 4 συστημικές τράπεζες.

Ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες.

Η J.P. Morgan και ο αναλυτής της Mehmet Sevim εξηγούν ότι τα καθαρά

κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το α’ φετινό τρίμηνο, ύψους 358 εκατ. ευρώ, ήταν 9% υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους 1% πιο υψηλά, τις προμήθειες 4% υψηλότερα, το κόστος στο ίδιο επίπεδο και τις προβλέψεις 7% καλύτερες, ενώ η υπεροχή στην κατώτατη γραμμή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα υψηλότερα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές σε σχέση με το αναμενόμενο.

Παραμένουμε με σύσταση overweight για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ», εξηγεί ο Sevim.

Τώρα η μετοχή βρίσκεται στα 7,56 ευρώ.

Την Τρίτη έκλεισε με απώλειες 1,56%

Τράπεζα Πειραιώς: Tι συμβαίνει;

Τώρα όσον αφορά  την Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ -3,08% 3,78#ifrm164{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig164:hover + #ifrm164,#ifrm164:hover,#trig164:active + #ifrm164,#ifrm164:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} η αγορά δεν εκτίμησε τα αποτέλεσμα του α’ τριμήνου και για αυτόν τον λόγο, την Τρίτη η μετοχή βούτηξε κατά 3,30% και η τιμή της διαμορφώθηκε στα 3,775 ευρώ.

Οι ειδικοί που ξέρουν να «διαβάζουν» τα νούμερα διαπιστώνουν μια ανισορροπία με την τιμή της μετοχής.

Προσέξτε.

Έχουμε ως δεδομένο ότι η Πειραιώς παρουσίασε κέρδη το α’ εξάμηνο 233 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό εκτιμάται ότι η συνολική κερδοφορία του 2024 θα προσεγγίσει το 1 δισ τον χρόνο.

Επιπρόσθετα η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα  4,7 δισ. ευρώ.

Άρα το P/E της μετοχής είναι κάτω του 5 ενώ με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2024 το price to book βρίσκεται στο 0,70.

Επί της ουσίας η τιμή της μετοχής  βρίσκεται σε discount με βάση τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τουλάχιστον κατά 20%.

Επίσης βρίσκεται σε discount σε σχέση και με τις τιμές των EUROBANK και Εθνικής που παίζουν κοντά στο 0,90 Price to book.

Επίσης η Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou χθες σε ανάλυση, αυξάνουν την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση αγοράς (buy), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2024.

Τα guts του Ηλιάδη

Πάντως, από την ημέρα που έγινε το placement του 27% των μετοχών της Πειραιώς στις 7 Μαρτίου, στα 4 ευρώ η μετοχή δεν έχει δει την τιμές πάνω από το όριο αυτό.

Και αυτό είναι κάτι που «προβληματίζει» την αγορά.

Μια φορά στις 24 Απρίλιου η μετοχή διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στα 4 ευρώ αλλά την επόμενη ημέρα κατρακύλησε και πάλι.

Πάντως, εγώ, που σπάνια λέω καλό λόγο, θα σας αποκαλύψω το εξής:

Πλέον άπαντες «παραδέχονται» τα guts που είχε ο τραπεζίτης της Goldman Sachs (η GS ήταν ένας εκ των συμβούλων), Χάρης Ηλιάδης που επέμεινε έως το τέλος της διαδικασίας να γίνει το placement του 27%, σε τιμές πέριξ του 3,7 έως 3,8 ευρώ.

Μάλιστα ο Ηλιάδης ήταν και ο μοναδικός που επέμεινε σε υπερβολικό βαθμό, καθώς οι υπόλοιποι σύμβουλοι σταμάτησαν να εκφέρουν άποψη από κάποια στιγμή και μετά.

Φυσικά δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η τιμή διαμορφώθηκε στα 4 ευρώ κατόπιν ισχυρής απαίτησης του αφεντικού του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη.

Εάν θυμάστε το mononews.gr ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που σας είχε μεταφέρει ακριβώς ολόκληρο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ ΤΧΣ και συμβούλων για το placement, εκείνες τις ημέρες.

Εδώ που τα λέμε και o κ. Ξηρουχάκης την δουλειά του έκανε ο άνθρωπος και εξασφάλισε τίμημα όσον το δυνατόν υψηλότερο για το ελληνικό δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά όσοι αγόρασαν Πειραιώς εκείνες τις ημέρες, έως τώρα σημειώνουν αρνητική απόδοση.

Φυσικά, το χρηματιστήριο έχουμε πει ότι είναι μαραθώνιος.

Χρειάζεται ψυχραιμία, γερά νεύρα, υπομονή και επιμονή.

Εθνική: Τα χαμόγελα Μυλωνά για τα αποτελέσματα…

H JP Morgan που δίνει τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ για την Εθνική, είδαν με καλό μάτι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες.

Η τράπεζα εμφάνισε ισχυρά κέρδη 358 εκατ. το α’ 3μηνο του 2024, ενισχυμένα κατά +38% σε ετήσια και +14% σε τριμηνιαία βάση.

Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της Τράπεζας ενισχύθηκαν περαιτέρω σε €9,1 δισ. το Α’ τρίμηνο 2024.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 55μ.β., σημαντικά χαμηλότερα του στόχου των

Keywords
Τυχαία Θέματα