Λαμίν Γιαμάλ: Τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού!

Μπορεί να είναι μόλις 16 ετών, αλλά κάνει τεράστια βήματα προόδου, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Τον Απρίλιο, σε ηλικία 15 ετών και 290 ημερών, έγινε ο νεότερος παίκτης που εμφανίστηκε σε αγώνα για τους «μπλαουγκράνα». Είναι επίσης ο νεότερος παίκτης των Καταλανών, που εμφανίστηκε στο Champions League και ο δεύτερος νεότερος στην ιστορία της διοργάνωσης μετά τον Γιουσούφα Μουκόκο της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Τον Σεπτέμβριο, έκανε τα… μαγικά του στην Εθνική Ισπανίας, και έγινε ο νεότερος

παίκτης και σκόρερ της όταν μπήκε ως αλλαγή στη νίκη με 7-1 εναντίον της Γεωργίας. Και τα ρεκόρ του πιτσιρικά δεν σταματούν εδώ. Έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της La Liga, με το γκολ που πέτυχε απέναντι στη Γρανάδα την Κυριακή. Είναι ένα εντυπωσιακό βιογραφικό για έναν παίκτη που δεν έχει παίξει ακόμη μια ολόκληρη σεζόν ως επαγγελματίας και ο ουρανός φαίνεται να είναι το μοναδικό όριο για τον ταλαντούχο επιθετικό.

16 YEARS AND 87 DAYS.

Lamine Yamal becomes the youngest scorer in La Liga history pic.twitter.com/at2CPxi70O

— B/R Football (@brfootball) October 8, 2023

Γεννημένος στην Ισπανία, ο Γιαμάλ έχει Μαροκινό πατέρα και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα. Όταν το αστέρι του άρχισε να λάμπει, τέθηκαν ερωτήσεις για το ποια εθνική ομάδα θα επέλεγε να εκπροσωπήσει. Αυτή η συζήτηση φάνηκε να μην έχει νόημα μετά τις δύο πρώτες του συμμετοχές αλλά ο κίνδυνος ακόμη ελλοχεύει, με το Μαρόκο να παραμονεύει…

Ισπανία ή Μαρόκο για τον Λαμίν;
Την Τρίτη, επιβεβαιώθηκε ότι ο Γιαμάλ δεν θα βρίσκεται στην αποστολή για τους αγώνες των προκριματικών του Euro 2024 εναντίον της Σκωτίας της Νορβηγίας. Ο 16χρονος τραυματίστηκε στο ματς της Μπαρτσελόνα με τη Γρανάδα. Αυτή ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για την Ισπανία γιατί αν έπαιζε σε κάποιο από αυτά τα δύο παιχνίδι, το Μαρόκο θα έβγαινε από τη «μάχη» διεκδίκησης.

Οι κανόνες της FIFA υπαγορεύουν ότι ένας παίκτης με διπλή υπηκοότητα μπορεί να αλλάξει την Εθνική του ομάδα εάν έχει παίξει δύο ή λιγότερους αγώνες. Σύμφωνα με την Diario AS, το Μαρόκο εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα πείσει τον Γιαμάλ να αλλάξει εθνικότητα και θα έχει μερικές εβδομάδες για να το καταφέρει.

«Μοιάζει σαν να τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού»
Ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, Λουίς ντε λα Φουέντε, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Γιαμάλ και δεν διστάζει να επαινέσει τον 16χρονο για το ταλέντο του. «Τον είδαμε πρώτη φορά με τη Μπαρτσελόνα. Ήταν σταθερά μέλος των ομάδων Νέων της Ισπανίας και ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετικό ταλέντο», είπε ο Ντε λα Φουέντε στους δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο, πριν από το ντεμπούτο του Γιαμάλ με την Ισπανία.
«Μοιάζει σαν να τον έχει αγγίξει το ραβδί του Θεού. Είναι διαφορετικός. Κοιτάζουμε το επίπεδο του παίκτη, όχι την ηλικία. Είναι έτοιμος να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον». Μετά από δύο παιχνίδια για την Ισπανία, ο Ντε λα Φουέντε σύγκρινε τον Γιαμάλ με τους μεγάλους του ποδοσφαίρου. Τον Λιονέλ Μέσι και τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ίσως να μην είναι βοηθητικές συγκρίσεις για τον νεαρό ακραίο επιθετικό.

Οι συγκρίσεις με τον Μέσι δεν βοηθούν, αλλά ο Τσάβι είναι εδώ…
Πολλοί παίκτες έχουν δώσει υποσχέσεις όταν περνούν από τη διάσημη La Masia της Μπαρτσελόνα, προτού προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άνσου Φάτι, ο οποίος έπαιξε σε παρόμοια ηλικία με τον Γιαμάλ, πριν πέσει σε δυσμένεια και τελικά δοθεί δανεικός στη Μπράιτον προκειμένου να ξαναχτίσει την καριέρα του.

Αλλά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, υπάρχουν πολλοί παίκτες των Ακαδημιών που συνεχίζουν να πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Πέδρι και ο Γκάβι είναι τα τέλεια παραδείγματα.
Ευτυχώς για τον Γιαμάλ, ο οποίος είναι στον σύλλογο από τα επτά του χρόνια, έχει έναν προπονητή στη Μπαρτσελόνα που ξέρει ακριβώς πώς να διαχειριστεί έναν τέτοιο παίκτη. Ο Τσάβι, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, ήταν προσεκτικός όταν συγκρίνει τον Γιαμάλ με προηγούμενους μεγάλους, αλλά έχει εντυπωσιαστεί εξίσου από τις ικανότητες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα