Ολυμπιακός-Μακάμπι 89-72: Νίκη-δήλωση με κέντα «εξωγήινου» Μιλουτίνοφ στο 20! (videos)

«Νίκο Μιλουτίνοφ, Νίκο Μιλουτίνοφ», φώναζαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ σήμερα το βράδυ… Και όχι άδικα! Ο Σέρβος σέντερ έπαιξε και για τον τραυματία Φαλ, έκανε προσωπικό ρεκόρ ριμπάουντ στην Euroleague (20 ριμπάουντ, τα 9 επιθετικά) και οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» σε μία πολύ σημαντική νίκη, τόσο βαθμολογικά, όσο και για την αυτοπεποίθηση της ομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιλουτίνοφ έφτασε κοντά στο να σπάσει και το μυθικό ρεκόρ του Αντώνη Φώτση (από τα χρόνια του στη Ντιναμό Μόσχας), όταν ο «μπάτμαν» είχε κατεβάσει δηλαδή 24 ριμπάουντ.

Από εκεί και πέρα για τους γηπεδούχους ο Αζάια Κάνααν ήταν για ακόμη ένα βράδυ τρομερός εκτελεστικά (20 πόντοι, 3/3 δίποντα, 4/7 τρίποντα), με τον Άλεκ Πίτερς να βάζει αθόρυβα και αυτός 17 πόντους (4/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα).

Η νίκη ήταν must για τον Ολυμπιακό, μετά το 0/2 στην ισπανική «διαβολοβδομάδα» και παράλληλα φέρνει τον Ολυμπιακό στο ίδιο ρεκόρ με την σημερινή αντίπαλη του (12-10 ρεκόρ). Το 2/2 κόντρα στη Μακάμπι είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική ομάδα, καθώς υπενθυμίζεται ότι και το ματς του πρώτου γύρου είχε βρει νικήτρια την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Βελιγράδι (την φετινή έδρα της Μακάμπι).

Για τη Μακάμπι, που βρέθηκε από νωρίς να κυνηγά στο σκορ και αν εξαιρέσουμε ένα καλό διάστημα στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του Ολυμπιακού, ο Γουέιντ Μπόλντγουιν τελείωσε το ματς με 18 πόντους (5/12 δίποντα, 1/3 τρίποντα) αλλά και μόλις 3 ασίστ για 4 λάθη. Η απουσία του δεύτερου σκόρερ (13.7 πόντοι ανά ματς) και πρώτου πασέρ (6.1 ασίστ ανά ματς), Λορέντσο Μπράουν, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το καλύτερο ξεκίνημα και οι μυθικοί Μιλουτίνοφ, Κάνααν, Πίτερς

Ο Ολυμπιακός άρχισε το παιχνίδι με απίστευτη αμυντική προσήλωση και έφτασε γρήγορα γρήγορα στο +8 (12-4) με τον Άλεκ Πίτερς να φτάνει πολύ νωρίς στους 7 πόντους. Μετά το τηλεοπτικό τάιμ-άουτ η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα συνέχισε στο ίδιο τέμπο και προηγήθηκε μάλιστα με 13 πόντους διαφορά (20-7), μετά από τρίποντο του Κάνααν. Σε εκείνο το σημείο Κάνααν και Πίτερς είχαν από 7 πόντους και ο Μιλουτίνοφ άλλους 6. Αυτοί οι τρεις έβαλαν δηλαδή τους πρώτους 20 «ερυθρόλευκους» πόντους. Κάπου εκεί όμως οι Ισραηλινοί, που είχαν βάλει 7 πόντους σε 7.5 λεπτά, έβαλαν 11 πόντους σε 2.5 λεπτά για να μειώσουν στους 8 πόντους την διαφορά (26-18). Ένα τρίποντο ο Μπλατ, άλλα δύο ο ΝτιΜπαρτολομέο, κακή άμυνα του Ολυμπιακού και η διαφορά μειώθηκε σημαντικά, παρότι οι 26 πόντοι των πρωταθλητών Ελλάδας στην επίθεση, είναι μία από τις καλύτερες συγκομιδές τους σε όλη την σεζόν στην Euroleague για ένα δεκάλεπτο.

Η αντεπίθεση της Μακάμπι

Από το 26-16 η ομάδα του Κάτας έτρεξε ένα 2-12 επιμέρους σκορ και έφερε με τρίποντο του Γουέιντ Μπόλντγουιν το παιχνίδι στα ίσια (28-28). Η εξαιρετική φετινή άμυνα στο εν λόγω σημείο «έμπαζε» με το ροτέισιον του κόουτς Μπαρτζώκα να χαλάει και τον επιθετικό ρυθμό των Πειραιωτών. Για του λόγου το αληθές πάντως δεν γινόταν πέντε παίκτες να παίξουν 40 λεπτά… Ο Ολυμπιακός απάντησε με δικό του σερί 6-0, χάρη στο πρώτο καλάθι του Ναζ Μήτρου-Λονγκ στην Euroleague με την φανέλα του Ολυμπιακού και το κάρφωμα του Νίκολα Μιλουτίνοφ από όμορφη δημιουργία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (34-28). Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την διαφορά στους έξι πόντους υπέρ του Ολυμπιακού (42-36), με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να κάνει double-double από το πρώτο κιόλας μέρος (!) με 10 πόντους και 11 ριμπάουντ (τα 7 επιθετικά).

Η τρίποντη πειραιώτικη εκτέλεση και το… βιολί του «Μίλου»

Η τρίτη περίοδος άρχισε ιδανικά για τους γηπεδούχους! Με το πόδι πατημένο στο… γκάζι, παρά την διακοπή του ημιχρόνου, οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν την διαφορά για πρώτη φορά στους 16 πόντους (54-38) με τους Πίτερς, Κάνααν, Γουόκαπ να βάζουν τρία τρίποντα και τον Μιλουτίνοφ να φτάνει στα 15 ριμπάουντ εν ριπή οφθαλμού. Η διαχείριση του Ολυμπιακού στο υπόλοιπο του τρίτου δεκαλέπτου ήταν ιδανική, με την διαφορά να μην πέφτει ποτέ κάτω από τους δέκα πόντους και την περίοδο να ολοκληρώνεται στο +12 (69-57) με μεγάλο buzzer-beater τρίποντο του Τζέιμς Γουέμπ.

Ο περίπατος και το «μήνυμα»

Όπως και τα δύο από τα τρία προηγούμενα δεκάλεπτα, με μοναδική εξαίρεση το δεύτερο, το τελευταίο κομμάτι του ματς άρχισε ιδανικά για τους Πειραιώτες! Το 9-0 σερί που έφερε την διαφορά για πρώτη φορά πάνω από τους 20 πόντους (78-57), ουσιαστικά εκμηδένισε και τις τελευταίες ελπίδες της Μακάμπι για οποιαδήποτε πονηρή σκέψη ανατροπής. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απελευθερωμένος πλέον από οποιοδήποτε ίχνος άγχους, έκανε διαχείριση του υλικού και οδήγησε την ομάδα του σε μία άνετη επικράτηση, κόντρα σε μία ομάδα με παρόμοιους στόχους.

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 42-36, 69-57, 89-72

Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά στατιστικά της αναμέτρησης

Keywords
Τυχαία Θέματα