Διοργάνωση Προσομοίωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Όταν οι Μαθητές Γίνονται Ευρωπαίοι Πολιτικοί – Αριστοτέλειο Κολλέγιο

09:09 15/1/2024 - Πηγή: Sch

Σε μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία, το σχολείο μας οργάνωσε την προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τον κόσμο της πολιτικής, να αναπτύξουν δεξιότητες διαπραγμάτευσης και να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των αποφάσεων.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 15/12/12023 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Σκοπό

είχε να αναδείξει την πραγματική διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τους μαθητές συνάντησε πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Αγγελούδης Στέλιος, ο οποίος απευθύνθηκε στους μαθητές και κατά διάρκεια της συνεδρίασης και τόνισε τη σπουδαιότητα της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο νυν πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Θεσ/νίκης κος Λεκάκης Πέτρος.

Οι συμμετέχοντες μαθητές – μαθήτριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, αντιπροσωπεύοντας αντίστοιχα μία από τις πολιτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Κοινοβούλιο. Αναλαμβάνοντας τους ρόλους των ευρωβουλευτών, ερεύνησαν και προετοίμασαν προτάσεις για το θέμα της ισότητας των φύλων: συγκεκριμένα, μίλησαν για τη μισθολογική ισότητα ή ανισότητα με βάση το φύλο στις εργασιακές σχέσεις σε συνάρτηση με το ευέλικτο ή μειωμένο ωράριο, ειδικά για τις γυναίκες.

Το ύφος της προσομοίωσης ήταν εκπαιδευτικό, αλλά και αληθοφανές, προσομοιάζοντας πιστά τις συνεδριάσεις και τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πραγματικό Κοινοβούλιο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των συμμαθητών τους, να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων. Μια από τις κύριες επιτυχίες της προσομοίωσης ήταν η ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων, όπως η δημόσια ομιλία, η διαπραγμάτευση, και η συνεργασία.

Η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε μια εκπαιδευτική εμπειρία που συνέβαλε στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι μαθητές ανέπτυξαν κρίσιμες δεξιότητες που θα τους ωφελήσουν στο μέλλον, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενεργών πολιτών και ηγετών της επόμενης γενιάς.

Την οργάνωση της προσομοίωσης  ανέλαβαν οι συντονιστές εκπαιδευτικοί του προγράμματος EPAS: Παπαχρήστου Μ., Παπαζέτης Κ., Ιακωβίδης Γ. και Ζουρνά Α.

Keywords
Τυχαία Θέματα