Αλάδωτες συνταγές για το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Η Μεγάλη Εβδομάδα για όσους νηστεύουν είναι μια εβδομάδα που αποφεύγουν ακόμη και το ελαιόλαδο. Τη θέση του στο μαγείρεμα παίρνει το ταχίνι κι έτσι ακόμη και τα αλάδωτα φαγητά μας μπορούν να γίνουν πεντανόστιμα. Πριν το χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται μια μικρή επεξεργασία, γιατί επί της ουσίας τα μαγειρεύουμε με ένα μείγμα νερού και ταχινιού, το λεγόμενο «ταχινόζουμο».

Ταχινόζουμο

Με το ταχινόζουμο μαγειρεύουμε όλα τα φαγητά μας, συμπληρώνοντας όσο επιπλέον νερό χρειάζεται η κάθε συνταγή. Για την ευκολία μας το φτιάχνουμε

σε μεγαλύτερη ποσότητα, έτσι ώστε να το έχουμε σε μπολ και να μαγειρεύουμε όλη την εβδομάδα. Για σούπες και πιλάφια πρέπει να είναι πιο αραιό, από ότι για τα μαγειρευτά μας.

Υλικά

Για σούπες, ρύζια, πιλάφια κλπ10 ποτήρια νερό1 ½ ποτήρι ταχίνι

Για μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου6 ποτήρια νερό1 ¼ ποτήρι ταχίνι

ΕκτέλεσηΒάζουμε το νερό σε κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ρίχνουμε τότε το ταχίνι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με σύρμα για 15 λεπτά περίπου, ώστε να μην το αφήσουμε να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.Το ταχίνι μέσα στην κατσαρόλα αρχίζει να κόβει, αφήνοντας στο κάτω μέρος μια πηχτή μάζα και πάνω μένει το ταχινόζουμο.Περνάμε το ταχινόζουμο από λεπτή σήτα μεταφέροντάς το σε καθαρή κατσαρόλα και πετάμε του ταχινιού που θα μείνει στην αρχική κατσαρόλα.

Φακές σούπα με λαχανικά και κάρυ

Υλικά2 ½ φλιτζάνια ταχινόζουμο400 γρ. φακές χοντρές1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο1 πιπεριά Φλωρίνης ή πράσινη αν προτιμάτε σε καρεδάκια1 καρότο σε κύβους1 πατάτα σε κύβους1 φλιτζάνι ντομάτα κονκασέ1 κουτ. σούπας κάρυ2 φύλλα δάφνης1 κουτ. γλυκού ρίγανηΑλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΠλένουμε, στραγγίζουμε και βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε να βράσουν ξανά με φρέσκο νερό για άλλα 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να περιμένουν στο σουρωτήρι.Βάζουμε στην κατσαρόλα μισό ποτήρι ταχινόζουμο να πάρει βράση και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο.Αφού βράσουμε τα λαχανικά για 5 λεπτά, προσθέτουμε τις προβρασμένες φακές, το κάρυ, τη δάφνη, τη ρίγανη, την ντομάτα κι ανάλογο αλατοπίπερο.Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια του ταχινόζουμου και 1 φλιτζάνι νερό.Μετά την πρώτη βράση προσθέτουμε και τα κυβάκια της πατάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν όμορφα οι φακές.Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή ζεστό παρέα με καλό ζυμωτό ψωμί.

Βελουτέ φάβας

Υλικά για 4-5 άτομα400 γρ. φάβα1 κρεμμύδι σε φέτες1 ½ ποτήρι ταχινόζουμο1 καρότο σε κομμάτιααλάτι, πιπέριχυμό λεμονιού

ΕκτέλεσηΒάζουμε τη φάβα σε κατσαρόλα με άφθονο νερό (να τη σκεπάζει και να την ξεπερνάει τουλάχιστον 4 δάχτυλα) πάνω σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα.Στραγγίζουμε τη φάβα και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ταχινόζουμο, το κρεμμύδι, το καρότο, το δαφνόφυλλο κι ανάλογο αλατοπίπερο.Βράζουμε τη σούπα μέχρι να χυλώσει όμορφα η φάβα να γίνουν τα λαχανικά και να μείνει αρκετά ζουμερή. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε έξτρα νερό κι αλατοπίπερο για γεύση.Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και δουλεύουμε τη σούπα για 1-2 λεπτά με ραβδομπλέντερ να γίνει λεία και βελούδινη.Τη σερβίρουμε ζεστή ή και χλιαρή συνοδεύοντας με σαλάτα και κρουτόν.

Ντοματόρυζο με ταχίνι

Υλικά1 ½ φλιτζάνι ταχινόζουμο2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια1 καρότο μικρό σε κυβάκια2 ώριμες ντομάτες μέτριες στα 412 ντοματίνια στη μέση ή στα 41 ματσάκι βασιλικόΑλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΑφήνουμε το ρύζι για 10 λεπτά σε κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό κι αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Περνάμε την ντομάτα από τον πολυκόφτη.Βάζουμε σε κατσαρόλα το μισό ποτήρι ταχινόζουμο να πάρει βράση και ρίχνουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο.Βράζουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε την ξυσμένη ντομάτα, το υπόλοιπο ταχινόζουμο και 2 ακόμη ποτήρια νερό. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι κι ανάλογο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.Αφού βράσει το ρύζι και μείνει με λίγα υγρά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα το μέγεθος και τον περισσότερο βασιλικό ψιλοκομμένο.Δίνουμε μια τελευταία βράση στο φαγητό και το τραβάμε από τη φωτιά. Σκεπάπουμε με πετσέτα και αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς.Σερβίρουμε το φαγητό μετά από λίγο πασπαλίζοντας με έξτρα ψιλοκομμένο βασιλικό.

The post Αλάδωτες συνταγές για το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα