Αγγελίνα Λυκόγιαννη

00:57 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισα να καταπιαστώ με τη μετάφραση του βιβλίου Μούντρες – Η Γιόγκα στα χέρια σας, που έγραψε η Ελβετή συγγραφέας και δασκάλα της γιόγκα Gertrud Hirschi. Τι με παρακίνησε να επιλέξω αυτό το βιβλίο και όχι οποιοδήποτε άλλο από την πλουσιότατη βιβλιογραφία γύρω από τη μελέτη της γιόγκα; Τα χέρια μού ασκούσαν πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία. Tα θεωρώ φορείς κρυφών μηνυμάτων. Άθελά μου, όταν πρωτογνωρίζω

έναν άνθρωπο, παρατηρώ τα χέρια του, τον τρόπο που τα κινεί για να εκφραστεί. Τα χέρια μας είναι σύμβολα, έχουν δύναμη, μιλούν τη δική τους γλώσσα, εκφράζουν με εύγλωττο και άμεσο τρόπο τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη στάση του νου, την εσωτερική μας ζωή.

Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους χρειάζονται μερικές στιγμές γαλήνης, ησυχίας και ανάπαυσης, μέσα «στην πολλή συνάφεια του κόσμου». Δεν είναι τυχαίο ότι μεταφράστηκε από τα γερμανικά σε δεκάδες γλώσσες. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μελέτη της λεγόμενης «γιόγκα των δακτύλων», που έλκει την καταγωγή της από την αρχαία Ινδία αλλά παραμένει επίκαιρη και απαραίτητη όσο ποτέ. Είναι γραμμένο με αγάπη και χωρίς έπαρση γι’ αυτούς που δεν είναι μυημένοι. Είναι μια βιβλιοπρόταση για την ευζωία και τη χαρά μέσα από απλές ασκήσεις για τα χέρια, που προσφέρουν σωματική ανακούφιση και ψυχική ανάταση χωρίς να απαιτούν ευλυγισία, δύναμη ή αντοχή.

Μούντρα στα σανσκριτικά σημαίνει χειρονομία, σύμβολο, ενεργειακή σφραγίδα και στάση του νου. Τα δάχτυλα, τα χέρια μας και ο τρόπος που τα κινούμε εκφράζουν όψεις της προσωπικότητάς μας. Μιλούν για τα συναισθήματά μας, εκδηλώνουν την ανάγκη μας για προσευχή, σιωπή, αναστοχασμό, ενδοσκόπηση αλλά και δημιουργικότητα: δίνουν και παίρνουν τρυφερότητα, κατανόηση, αποδοχή. Μπορεί, όμως, να χρειαστεί να δηλώσουν και αποφασιστικότητα, δυναμισμό, αυτοπροστασία ή την προστασία ενός αγαπημένου προσώπου.

{jb_quote} Τα χέρια μας είναι σύμβολα, έχουν δύναμη, μιλούν τη δική τους γλώσσα, εκφράζουν με εύγλωττο και άμεσο τρόπο τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη στάση του νου, την εσωτερική μας ζωή. {/jb_quote}

Πολύ συχνά, με μια χειρονομία μας δηλώνουμε κάτι από τα παραπάνω χωρίς να το συνειδητοποιούμε, γιατί αυτή η σοφία ανήκει στο συλλογικό, οικουμενικό υποσυνείδητο το οποίο, σαν αόρατο νήμα, συνδέει όλα τα ζωντανά πλάσματα της γης. Αυτό το βιβλίο έρχεται να μας θυμίσει ότι είμαστε μέρος αυτού του συλλογικού πνεύματος και σώματος. Είναι επίσης μια υπενθύμιση πως οφείλουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε το σώμα, τον νου και το πνεύμα μας χωρίς να τα υποβάλουμε σε ακραίες δοκιμασίες: συμβαίνει αυτό συχνά με όσους ασχολούνται στον δυτικό κόσμο με τη γιόγκα και τα παράγωγά της. Οι μούντρες είναι η γιόγκα της χαράς και του μη-ανταγωνισμού.

Το βιβλίο Μούντρες – Η Γιόγκα στα χέρια σας περιλαμβάνει πενήντα δύο τεχνικές για τα χέρια, που συνοδεύονται από αναλυτική περιγραφή και σκίτσα, μούντρες για το σώμα, συμβουλές βοτανοθεραπείας, μικρά μυστικά για ισορροπημένη διατροφή, απλές οδηγίες για σωστή αναπνοή, αλλά και ενδιαφέρουσες προσωπικές μαρτυρίες της συγγραφέως για το πώς η γιόγκα των χεριών βελτίωσε την καθημερινότητά της και τη ζωή των μαθητών της.

Σ’ έναν κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι μούντρες έρχονται να μας θυμίσουν πως δικαιούμαστε μια παύση για χαλάρωση και σύνδεση με τον εαυτό μας. Καθιστοί ή όρθιοι, στο σπίτι ή στο λεωφορείο, μόνοι ή με φίλους, η γιόγκα των χεριών μπορεί κάθε στιγμή να μας κρατήσει συντροφιά. Όπως γράφει η συγγραφέας:

Οι μούντρες μπορούν με τρόπο παραστατικό να απεικονίσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και καταστάσεις της συνείδησης. Αντίστροφα, πάλι, συγκεκριμένες στάσεις μπορούν να οδηγήσουν στις συνειδησιακές καταστάσεις που συμβολίζουν. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που τακτικά και με ζήλο εξασκεί τη «χειρονομία της γενναιότητας», η οποία συναντάται συχνά σε αναπαραστάσεις ινδικών θεοτήτων, θα απελευθερωθεί σταδιακά από τον φόβο.

Διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο και πειραματιστείτε για να φτιάξετε τις δικές σας μούντρες και να κερδίσετε γαλήνη, ηρεμία, χαρά και πληρότητα.

Μούντρες – Η Γιόγκα στα χέρια σας
Gertrud Hirschi
μετάφραση: Αγγελίνα Λυκόγιαννη
Ελληνοεκδοτική
280 σελ.
ISBN 978-960-563-619-7
Τιμή €15,00

Keywords
Τυχαία Θέματα