Νανά Σκαρτσίλα

00:57 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Στο μυθιστόρημά μου δεν ακολούθησα την πεπατημένη να αναφερθώ μόνο σε ήρωες που είναι Έλληνες. Όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία μου, η βασική ηρωίδα είναι Ελληνίδα και πλαισιώνεται από ξένους. Κάθε φορά που ταξίδευα, συνέλεγα εμπειρίες και εντυπώσεις από γεύσεις, μυρωδιές και συμπεριφορές, επικοινωνούσα και συγχρωτιζόμουν με τους ντόπιους. Περπατώντας στα δρομάκια της Πλάκας, στου Ψυρρή, στα Αναφιώτικα, ήταν σαν να έκανα ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, σε μια Αθήνα μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής, πιο ανθρώπινης,

στις αρχές του 20ού αιώνα. Με ενδιέφερε η καθημερινότητα και οι συνήθειες των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ψάχνοντας να βρω πληροφορίες από τα παλιά, συνέλεγα αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά που αναφέρονταν σ’ εκείνη τη χρονική περίοδο. Με βοήθησαν και οι κατάλογοι των μουσείων. Έτσι, όταν ήρθε η ώρα, μου βγήκε αυθόρμητα. Δεν είχα ολόκληρη την ιστορία στο μυαλό μου από την αρχή, αλλά σε κάθε κεφάλαιο βάδιζα όλο και πιο σταθερά στην εξέλιξη της ιστορίας. Μετά η Ιουλία πήρε τη σκυτάλη και συνέχισε μόνη της.

Από τα ελάχιστα κοινά που έχουμε με την Ιουλία είναι η αγάπη μας για τη λογοτεχνία και η ανάγκη μας να ταξιδεύουμε μακριά. Έτσι μπορούμε να επανέλθουμε με καθαρό μυαλό και να λύσουμε τα όποια προβλήματα. Διαφέρουμε σε πολλά. Η Ιουλία απολαμβάνει τη μοναχικότητα, είναι επιλογή της. Είναι φίλη της και κάνει κολλητή παρέα μαζί της. Εγώ ακόμα και όταν γράφω δεν μπορώ να απομονωθώ στον χώρο μου, θέλω να με περιβάλλει η αύρα των δικών μου ανθρώπων.

Η Ιουλία τυχαία ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένη. Όλος της ο κόσμος ανατρέπεται. Ξεκινάει την αναζήτηση της βιολογικής μητέρας της στην Ουγγαρία. Στη γραφική πόλη Σίοφοκ, δίπλα στη λίμνη Μπάλατον, έπειτα από πολύμηνη έρευνα φτάνει στα ίχνη της. Όταν η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο, καταφέρνει να ξεφύγει και γυρίζει στην Αθήνα.

{jb_quote} Το να σκαλίζεις το παρελθόν δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Η αλήθεια κάποιες φορές δεν πρέπει να αποκαλύπτεται. {/jb_quote}

Η αγάπη της για τη λογοτεχνία την ωθεί να γίνει συγγραφέας. Τα βιβλία της με τη λαβυρινθώδη πλοκή και τους ολοζώντανους χαρακτήρες κερδίζουν αμέσως το αναγνωστικό κοινό. Και ενώ η καριέρα της βρίσκεται σε άνοδο, εγκαταλείπει τα πάντα για να αναζητήσει τον βιολογικό πατέρα της στην Πορτογαλία, σε ένα πανέμορφο ψαροχώρι στις ακτές του Ατλαντικού, τη Ναζαρέ. Σ’ ένα απομονωμένο φρούριο, δίπλα στον φάρο ανακαλύπτει ότι το να σκαλίζεις το παρελθόν δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Η αλήθεια κάποιες φορές δεν πρέπει να αποκαλύπτεται.

Ένα διαφορετικό ταξίδι όμως θα τη μαγέψει, όπου φαντασία και πραγματικότητα περιπλέκονται. Θα βρεθεί σ’ έναν σκοτεινό και ταυτόχρονα γοητευτικό κόσμο, στην Αθήνα του 1913, μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων. Θα ζήσει έρωτες, πάθη και θα γίνει μάρτυρας μιας ανεξιχνίαστης δολοφονίας. Μπροστά στα έκθαμβα μα συνάμα έντρομα μάτια της ξεδιπλώνεται ανάγλυφος ο πίνακας της πόλης, με τους ανθρώπους της εποχής, τις συνήθειες και την καθημερινότητά τους. Οι σουφραζέτες και οι αγώνες τους, οι λογοτέχνες που άφησαν το στίγμα τους, το Γλωσσικό Ζήτημα, οι μόρτηδες, ο αιματηρός πετροπόλεμος των νέων, μονομαχίες, καντάδες, κοινωνικές ανισότητες και φτωχομαχαλάδες, μοιραίοι έρωτες, δοξασίες και οιωνοί. Το μυστικό που θα έρθει με απροσδόκητο τρόπο στο φως και αφορά τις ρίζες της, είναι καταλυτικό. Όλα όσα αγαπούσε πριν θα χάσουν το νόημά τους και θα αρχίσει να αμφιβάλλει για το ποια είναι στ’ αλήθεια. Η δυνατή παρουσία ενός άντρα μοναδικού, του Τηλέμαχου, θα την ωθήσει να θέλει να αρνηθεί τον δικό της κόσμο, αυτόν του 21ου αιώνα.

Ο μεστός λόγος, η ευρηματική πλοκή, οι αναπάντεχες ανατροπές, τα διλήμματα, τα εμπόδια, οι αντιθέσεις χτίζουν ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ματαιωμένες προσδοκίες, τον έρωτα, την εμπιστοσύνη, την αναζήτηση της αγάπης, τη διαφορετικότητα, την παχυσαρκία, τη βουλιμία, την απόρριψη, την ενηλικίωση, τη διακίνηση και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών. Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με ιστορικά στοιχεία, που διεγείρει όλο το φάσμα αισθήσεων και συναισθημάτων.

Οι ρίζες του μανδραγόρα
Νανά Σκαρτσίλα
Εκδόσεις 24γράμματα
728 σελ.
ISBN 978-618-201-707-4
Τιμή €26,00

Keywords
Τυχαία Θέματα