Τζορτζίνα Χόγκαρθ: Φως στη γυναίκα που έζησε στη σκιά του Ντίκενς

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

212 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Τσαρλς Ντίκενς και με την αφορμή αυτή το Μουσείο Ντίκενς στο Λονδίνο εκθέτει πρώτη φορά μία συλλογή από επιστολές της Τζορτζίνα Χόγκαρθ, μιας γυναίκας που είχε τεράστια επιρροή στη ζωή του συγγραφέα, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση της κληρονομιάς του.

Η Τζορτζίνα Χόγκαρθ ήταν αδελφή της Κάθριν Χόγκαρθ, συζύγου του Ντίκενς, την οποία ο συγγραφέας χώρισε το 1858

για τα μάτια μίας 18χρονης ηθοποιού. Στην πορεία, η Χόγκαρθ έγινε η πιστή οικονόμος του Ντίκενς, που έζησε μαζί του για 28 χρόνια, ενώ μετά τον θάνατό του ήταν εκτελέστρια της διαθήκης του μαζί με τον βιογράφο του, Τζον Φόρστερ.

Οι επιστολές που εκτίθενται στο Μουσείο Ντίκενς είναι γραμμένες το διάστημα 1867-1898 και απευθύνονται προς τον δημοσιογράφο Τσαρλς Κεντ. Σε αυτές η Χόγκαρθ αναφέρεται με μεγάλο θαυμασμό στον Ντίκενς, ενώ μιλά για την αβάσταχτη θλίψη της για τον θάνατό του. Σε επιστολή της στις 7 Φεβρουαρίου 1871, όταν θα ήταν τα γενέθλια του Ντίκενς, έγραφε ότι ήταν τόσο θλιμμένη που ήθελε να πεθάνει, ωστόσο σημείωνε: «Ξέρω ότι είναι ευτυχής και ευλογημένος και πραγματικά δε νομίζω ότι θα τον επανέφερα σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο, ακόμα κι αν μπορούσα».

Σημειωτέον ότι οι επιστολές αυτές ανήκαν σε ιδιώτη συλλέκτη και αποκτήθηκαν από το Μουσείο Ντίκενς τον περασμένο Δεκέμβριο σε δημοπρασία, έναντι ποσού 6.000 λιρών περίπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα