Σχιστολιθικό φυσικό αέριο: συμφωνία Shell – Κίνας

11:25 23/3/2012 - Πηγή: Econews

Συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή και από κοινού εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου υπέγραψαν η Shell και η κινεζική «China National Petroleum Corporation» (CNPC).

Η Κίνα ενδιαφέρεται έντονα για την εκμετάλλευση της νέας ενεργειακής πηγής και αναζητά τις κατάλληλες τεχνολογίες και μεθόδους για την άντληση σχιστολιθικού φυσικού αερίου από πετρώματα σε μεγάλα βάθη.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Ενέργειας στην Κίνα, στόχος είναι μέχρι το 2015 η παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου να φτάσει τα 6,5

δις. κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η Shell έχει ήδη διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε έκταση 3.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιήσει πληροφορίες.

Οι κίνδυνοι

Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο αντλείται με τη χρήση νερού και διαλυτών υπό πολύ υψηλή πίεση και σε μεγάλο βάθος που μπορεί να φθάνει και τα 2 χλμ κάτω από την επιφάνεια της Γης, μια διαδικασία που αποκαλείται υδραυλική ρωγμάτωση (hydraulic fracturing ή «fracking»).

Ωστόσο η εμπειρία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στις οποίες έχει δοκιμασθεί έχει δείξει ότι υπάρχουν σοβαρότατα τεχνικά και περιβαλλοντικά εμπόδια, από την τοξική ρύπανση που προκαλείται στην περιοχή γύρω από τις μονάδες άντλησης, μέχρι τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με μεθάνιο αλλά ακόμα και την πρόκληση σεισμών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα