Gevende, Sancho 003, Circassian @ AN Club

Οι Gevende, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, βρέθηκαν ξανά στη σκηνή του Αν για μία συναυλία που λίγο έλειψε να ακυρωθεί λόγω της γενικής απεργίας αλλά ευτυχώς οι διοργανωτές έδρασαν άμεσα  και κατάφεραν να αλλάξουν την ημερομηνία!

Λίγο μετά τις 9, όπως ήταν προγραμματισμένο δηλαδή, οι Circassian ανέβηκαν στη σκηνή. Τετραμελής μπάντα με καινούργιο EP στις αποσκευές τους (Procrastinational, Spinalonga Records), οι Circassian

ανέλαβαν να προετοιμάσουν το έδαφος ενώ ο κόσμος πύκνωνε με το πέρας της ώρας. Κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού με την παρουσία τους, χαρακτηριστικά της οποίας ήταν η άνεση επί σκηνής και η εμφανής χημεία μεταξύ των μελών της μπάντας. Ενδιαφέρουσες συνθέσεις σε φόντο post rock που συνδυάζουν τη μαθηματική ακρίβεια του είδους με τα μελωδικά περάσματα, τα ιδιαίτερα φωνητικά και τα δυναμικά, στα όρια του τζαμαρίσματος, ξεσπάσματα. Μετά από ένα σετ εννέα τραγουδιών κατέβηκαν από τη σκηνή παραδίδοντας τη σκυτάλη στους Sancho 003.

Ο Φώτης Σιώτας και Κώστας Παντέλης μετέφεραν με ηρεμία τα σύνεργά τους στη σκηνή, έκαναν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και κίνησαν να μας παρουσιάσουν τον ολόφρεσκο δίσκο τους Muzga που κυκλοφόρησε από την Πατρινή Inner Ear. Πειραματισμός γεμάτος νόημα και όχι στείρος. Μουσικοί που επιμένουν στη διερεύνηση των μουσικών ορίων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία, χωρίς όμως να απομακρύνονται από τις πηγές των ακουσμάτων τους. Σταδιακό χτίσιμο, μέσω του looping, ζωντανά και μπροστά στα μάτια των ενδιαφερόμενων, χωρίς προηχογραφημένα μέρη. Ειδικά ο Σιώτας έδειξε πως το βιολί δύναται να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο κάθετα και οριζόντια αλλά και ανάσκελα ως κρουστό και γιατί όχι και ως ηχείο για φωνητικά. Τα κομμάτια τους αφήνουν την αίσθηση ενός όμορφου παντρέματος ενός τοπίου αστικού με αναμνήσεις από την ύπαιθρο.

Άκρως σημαντική υπόθεση η ορθή επιλογή των support συγκροτημάτων, απόφαση που βαραίνει τους διοργανωτές. Δεκάδες τα παραδείγματα ατυχών επιλογών. Στην προκειμένη όμως, όχι μόνο δε μπορεί να γίνει λόγος για αστοχία, αλλά αντιθέτως θα έπρεπε να αποδοθούν τα εύσημα στους υπεύθυνους. Τόσο οι Circassian όσο και οι Sancho 003 αποτέλεσαν το κατάλληλο ορεκτικό πριν από το κυρίως πιάτο της βραδιάς. Μουσικό ζέσταμα για τον κόσμο που γύρω στις έντεκα, όταν και οι Gevende έκαναν την εμφάνισή τους, είχε πυκνώσει αρκετά.

Με ένα σχετικά πρόσφατο άλμπουμ αλλά και δεκάδες συναυλίες στο ενεργητικό τους, οι Gevende, διανύουν την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας τους. Δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τους κατατάξει κάποιος μουσικά χωρίς να αναφερθεί σε έναν τεράστιο αριθμό ετερόκλητων μουσικών ειδών. Η μουσική παράδοση της Μαύρης Θάλασσας, οι μελωδίες από τα βάθη της Ανατολής, οι βαλκανικές επιρροές αλλά και  τα δυτικά ακούσματα. Λόγος για τον οποίο η απλή αναφορά στο προφανές πάντρεμα ανατολής και δύσης δε φαντάζει αρκετή για να περιγράψει με ακρίβεια τις συνθέσεις του συγκροτήματος. Σε ένα σετ που διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα οι Τούρκοι μουσικο

Keywords
Τυχαία Θέματα