EA Sports FC 24 | Review

Τριάντα εκδόσεις τίτλων FIFA δια χειρός EA Sports -από το μακρινό 1993 μέχρι τον τελευταίο παιχνίδι του 2023– ήταν ο τελικός απολογισμός της μακρόχρονης συνεργασίας EA και FIFA. Αυτή η συνεργασία αποτελεί πλέον παρελθόν, όπως ξέρουμε εδώ και καιρό. Τώρα πλέον έχουμε και την πλήρη εικόνα και το πρώτο παραγόμενο αποτέλεσμα αυτού του «διαζυγίου»: Το EA Sports FC 24, για το οποίο

θα διαβάσετε το review μας παρακάτω. Ο τίτλος του παιχνιδιού άλλαξε όνομα, και εν έτει 2024 οι φίλοι του ποδοσφαίρου και των videogames εισέρχονται σε μια σεζόν που δεν θα υπάρχει ούτε FIFA, ούτε PRO Evolution Soccer.

Η ιστορία της διακοπής της συνεργασίας μεταξύ της EA με τη FIFA και η πορεία και των δύο σε διαφορετικά μονοπάτια είναι γνωστή εδώ και καιρό, και η δε πορεία του PRO πλέον ως eFootball το ίδιο γνωστή. Η πρώτη έκδοση του νέου ποδοσφαιρικού κεφαλαίου της EA Sports θυμίζει -ίσως περισσότερο- από όσο θα έπρεπε ή θα μπορούσε τα τελευταία κεφάλαια της σειράς FIFA, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να φέρει μαζί με το πρώτο κεφάλαιο της σειράς FC κάτι εντελώς νέο και φρέσκο.

Τι έχει όμως να προσφέρει και να προσθέσει το EA Sports FC 24 στον κόσμο των ποδοσφαιρικών βιντεοπαιχνιδιών; Έχει τόσες πολλές αλλαγές από το FIFA 23; Ή παραμένει στα γνωστά μονοπάτια που χάραξε η EA Sports τα προηγούμενα χρόνια; Η απάντηση είναι κατηγορηματική και σαφής. Μπορεί το όνομα του τίτλου να άλλαξε, αλλά το EA Sports FC 24 παραμένει το παιχνίδι που γνωρίζετε και αγαπάτε ή μισείτε ή και τα δύο (ανάλογα τα αποτελέσματα του κάθε αγώνα, δεν θα σας κρίνουμε εμείς άλλωστε).

Εξακολουθεί να διαθέτει όλες (και σε σημεία περισσότερες) τις αδειοδοτημένες ομάδες του προκατόχου του, πρωταθλήματα και παίκτες, όλα τα γνωστά modes που υπήρχαν στη σειρά FIFA -όπως τα Kick Off, Manager Career, Player Career, Clubs, Volta Football και φυσικά τον, εδώ και χρόνια, πυλώνα της σειράς, το Ultimate Team. Αυτό εξακολουθεί να προσφέρει τις ίδιες συγκινήσεις, το ίδιο -δυστυχώς ή ευτυχώς- gameplay, με κάποιες ελάχιστες αν και ευπρόσδεκτες, προσθήκες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του EA Sports FC 24 είναι ότι ίσως είναι τόσο πανομοιότυπο με τον προκάτοχό του, που το τελικό αποτέλεσμα ίσως ξενίσει όποιον περιμένει βελτιώσεις που θα άλλαζαν ριζικά το παιχνίδι. Σίγουρα υπάρχουν οι ετήσιες βελτιώσεις και προσθήκες που έφερνε η κάθε ετήσια έκδοση της σειράς FIFA, αλλά πολλοί φίλοι της σειράς -συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος – ήλπιζαν πως η αλλαγή του ονόματος της σειράς θα ήταν το εφαλτήριο μεγαλύτερων αλλαγών και πειραματισμών για τη σειρά της EA Sports.

Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν είδαμε στη φετινή έκδοση του τίτλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το FC 24 υστερεί σε κάτι από τους προκατόχους του ή δεν φτάνει το επίπεδό τους. Τουναντίον το πρώτο βήμα του αναβαπτισμένου πονήματος της EA βελτιώνει αρκετά πράγματα, χωρίς όμως να πρωτοτυπεί ή να διορθώνει όλα τα λάθη του παρελθόντος. Φέρνει σίγουρα κάποιες αλλαγές άλλα όχι όσες θα περίμενε κανείς.

Στα του νέου gameplay, ο τίτλος έρχεται πιο φρέσκος, πιο λεπτομερής και πιο βαθύς, με αρκετές βελτιώσεις στη φυσική της κίνησης της μπάλας αλλά και της κινησιολογίας και του animation των παικτών, απόρροια της χρήσης της νέας έκδοσης της μηχανής γραφικών που χρησιμοποιεί η EA Sports, της Hypermotion V. Η μηχανή Hypermotion V χρησιμοποιεί υλικό που τραβήχτηκε σε εκατοντάδες πραγματικούς αγώνες από κάμερες τοποθετημένες γύρω από τον αγωνιστικό χώρο, από διάφορα sessions με γνωστούς παίκτες και την παρακολούθηση των κινήσεων τους. Έτσι, συμπληρώνει το υπάρχον υλικό με τη βοήθεια και τη χρήση ενός ακόμη επιπέδου δεδομένων που έχουν καταγραφεί από την κίνηση και προσομοιώνουν του τρόπο με τον οποίο κινούνται τα σώματα των παικτών κατά τη διάρκεια κάθε ενέργειας τους στον αγώνα.

Αυτή η σύνθεση των παραπάνω τεχνικών μεταφέρει, σχεδόν άψογα, εντός του ψηφιακού αγωνιστικού χώρου στην οθόνη μας έναν αληθοφανή αγώνα με τα διαφορετικά animations να κάνουν τους γνωστότερους -και όχι μόνο- παίκτες αναγνωρίσιμους από τις κινήσεις τους και με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο λεπτομερές και αληθοφανές από ποτέ.

Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο, το gameplay -τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο- έχει και αρκετά ψεγάδια. Αρχικά, για όσους αναρωτιούνται, το kick-off glitch αλλά και διάφορα διαχρονικά bugs και glitches συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, αυτούσια μεταφερμένα από παλιές εκδόσεις διάφορων τίτλων FIFA. Πολλά προβλήματα συναντήσαμε στην AI των τερμάτων του παιχνιδιού, στην απόδοση των τερματοφυλάκων και στις εξόδους, κυρίως αυτών με χαμηλό overall (κάτω από 80) και όχι μόνο.

Προβλήματα υπάρχουν και στην άμυνα, κυρίως σε όσους αποφασίσουν να επιλέξουν να αμυνθούν με τη χρήση tactical defending (η οποία και προτείνεται, παρά τα προβλήματά της) και όχι advanced. Οι αμυνόμενοι παίκτες πέφτουν με αρκετά μεγάλη ταχύτητα στον επιτιθέμενο κάτοχο της μπάλας, με αποτέλεσμα πολλά άτσαλα μαρκαρίσματα και πολλές αποβολές με απευθείας κόκκινες κάρτες, μαρκαρίσματα που στο FIFA 23 θα ήταν μετρημένα και ισορροπημένα και θα κατέληγαν σε αναχαίτιση της επίθεσης.

Τα παραπάνω προβλήματα, φυσικά, μπορεί να εξαλειφτούν σύντομα από κάποιο update του παιχνιδιού, ωστόσο πολύ πιθανό είναι, όπως μας συνηθίζει η EA Sports, να αντικατασταθούν με άλλα προβλήματα στο gameplay, το οποίο ανάλογα με το κάθε νέο patch που κυκλοφορεί η εταιρεία, αλλάζει διαρκώς. Με ό,τι θετικό ή -κυρίως- αρνητικό μπορεί να επιφέρει αυτό στην εν γένει εμπειρία που θα έχει κάποιος που ασχολείται συνεχώς με τον τίτλο. Η EA φέτος δούλεψε αρκετά στη βελτίωση της ατμόσφαιρας και της αγωνιστικής εμπειρίας κατά την ημέρα του αγώνα, εισάγοντας σκηνές που ακολουθούν τις ομάδες στο γήπεδο ή εστιάζουν στους οπαδούς, νέα κομμάτια από τις κερκίδες και τα αποδυτήρια στο ημίχρονο και μετά το ματς, αλλά και σκηνές που πηγαίνουν πίσω από τα παρασκήνια ή δείχνουν συνεντεύξεις σε εξέλιξη.

Ο ήχος για ακόμα μια φορά είναι πολύ πειστικός και ρεαλιστικός, ειδικά με τη χρήση ακουστικών. Στο κομμάτι της αναμετάδοσης η κύρια ομάδα των σχολιαστών Derek Rae και Stewart Robson φρεσκάρεται με την προσθήκη της ομάδας των Guy Mowbray, Sam Smith και Alex Scott, με τον τίτλο να μας δίνει στα settings τη δυνατότητα να επιλέξουμε τους σχολιαστές της αρεσκείας μας, αλλά και μια μίξη όλων των υπαρχόντων σχολιαστών. Και τη φετινή χρονιά το παιχνίδι έρχεται με ένα πλούσιο soundtrack, γεμάτο γνώριμα -και όχι μόνο- τραγούδια από γνωστούς καλλιτέχνες.

Επίσης, μια -πρώτη- εμφανής διαφοροποίηση από τους προκατόχους της σειράς εντοπίζεται και στο κομμάτι των μενού του τίτλου, με αυτά να έχουν πλέον διαφορετική σχεδίαση και να είναι σε διαφορετική θέση, με την EA να υπόσχεται μια πιο εύκολη, ομαλή και ταχύτερη εναλλαγή ανάμεσα τους. Ενδιαφέρουσα θεωρείται και η προσθήκη στα settings της επιλογής για αφαίρεση της λειτουργίας της σκληρότητας των triggers όταν οι παίκτες είναι κουρασμένοι, και της επιλογής της βαθμίδας της δόνησης και του haptic feedback του χειριστηρίου, ώστε να μη «ταλαιπωρείται» διαρκώς το DualSense από τη χρήση τους και φυσικά να κρατάει περισσότερο η μπαταρία του.

Κλείνοντας με το κομμάτι της gameplay εμπειρίας που προσφέρει το EA Sports FC 24, δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε την αναφορά στην προσθήκη της νέας κάμερας στον τίτλο, της tactical camera, η οποία μας δίνει πιο πλήρη εικόνα του αγωνιστικού χώρου και που κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά μας κυρίως στο online κομμάτι του παιχνιδιού, μιας και «βλέπουμε» περισσότερο γήπεδο.

Περνώντας στο κομμάτι των modes, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο τίτλος συνεχίζει να εμπεριέχει τα βασικά modes που γνωρίσαμε στις προηγούμενες εκδόσεις της σειράς FIFA. Υπάρχουν τα Kick Off, Manager Career, Player Career, Clubs, Volta Football και το Ultimate Team για το οποίο στη συνέχεια θα αναφερθούμε εκτενέστερα. Η σύνθεση των modes δεν έχει αλλάξει από το FIFA 23 και οι λειτουργίες καριέρας παίκτη και μάνατζερ, αλλά και η δημιουργία και η συμμετοχή σε “ποδοσφαιρικά virtual” clubs, θα φαίνονται πολύ οικείες σε όσους έπαιξαν και το περσινό παιχνίδι, με μικρές προσθήκες και βελτιώσεις να υπάρχουν σε όλα τα παραπάνω, χωρίς ωστόσο καμία από τις προσθήκες που υπάρχει να είναι ρηξικέλευθη ή αξιομνημόνευτη.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια modes που η EA «φρόντισε» λίγο παραπάνω, τόσο το κομμάτι του Career Mode όσο και αυτό των Clubs είχαν αρκετές ενδιαφέρουσες, αν και μάλλον μικρές, προσθήκες από τη περσινή τους έκδοση. Το Career Mode, ωστόσο, φαίνεται πως χρίζει άμεσης ριζικής ανανέωσης και εκσυγχρονισμού.

Στο κομμάτι του Ultimate Team, η EA -όπως συνηθίζει, μιας και τις αποφέρει υπέρογκα κέρδη- κράτησε την ίδια δοκιμασμένη συνταγή, ωστόσο και φέτος έκανε μερικές ενδιαφέρουσες και εν τέλει μάλλον θετικές αλλαγές και προσθήκες. Πλέον, μας δίνεται η δυνατότητα (εμπνευσμένη σαφώς από το eFootball) να αναβαθμίσουμε τους αγαπημένους μας παίκτες μέσω μιας διαδικασίας εξέλιξης, διορθώνοντας αδυναμίες, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά τους ή προσθέτοντας νέα στυλ παιχνιδιού. Για να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώσετε προκλήσεις εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσθήκης φαίνεται αρχικά αρκετά ενδιαφέρον, μιας και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάρτες παικτών που υπό άλλες συνθήκες δε θα χρησιμοποιούσαμε. Ωστόσο, το πώς θα λειτουργήσει αυτό, θα πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου.

Για πρώτη φορά στη σειρά της Electronic Arts και οι γυναίκες ποδοσφαιριστές μπορούν να ενταχθούν στην Ultimate Team που δημιουργείτε, μαζί με τους υπάρχοντες άντρες ποδοσφαιριστές, με τη χημεία της ομάδας να προσαρμόζεται τόσο σε ομάδες και χώρα προέλευσης των παικτών, αλλά και ανάλογα με το φύλο του κάθε παίκτη της ομάδας.

Τέλος, στο κομμάτι του Ultimate Team -αλλά και σε όλα τα Modes του EA Sports FC 24- υπάρχει η προσθήκη των PlayStyles στους παίκτες, που αντικαθιστούν τα Traits των προηγούμενων εκδόσεων. Τα PlayStyles χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: scoring, passing, ball control, defending, physical και goalkeeper, φέρνοντας μια πρόσθετη διαφοροποίηση στον τρόπο παιχνιδιού του κάθε παίκτη, ενώ κάθε κατηγορία περιέχει διάφορα PlayStyles, τα οποία κατέχουν οι εκάστοτε ποδοσφαιριστές. Κάθε PlayStyle επηρεάζει σημαντικά το gameplay, παρέχοντας ξεχωριστές δυνατότητες που όχι μόνο έχουν οπτική διαφοροποίηση στο animation του κάθε παίκτη, αλλά δημιουργούν και μια επιπρόσθετη εμπειρία που αντικατοπτρίζει το μοναδικό στυλ παιχνιδιού των παικτών που τα κατέχουν.

Φτάνοντας στο τέλος του κειμένου και στο μεγάλο ερώτημα που θέσαμε και στην αρχή, το βασικό διακύβευμα παραμένει. Θα μπορούσε το EA Sports FC 24 να καινοτομήσει περισσότερο; Προφανώς και ναι. Το FC είναι γεμάτο από περιεχόμενο, modes, αδειοδοτημένες ομάδες, γήπεδα, πρωταθλήματα, και ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, δε παύουμε να περιμένουμε κάτι πιο φρέσκο και πιο νέο από την EA Sports.

Υποθέτουμε -και ελπίζουμε- στα επόμενα βήματα της εταιρείας με το franchise FC, να δούμε πραγματικά την ομάδα να καινοτομεί, να παίρνει ρίσκα, να φέρνει προσθήκες και νέες ιδέες. Αλλά ακόμα και έτσι, μέχρι τότε το EA Sports FC 24 αποτελεί τον αναμφισβήτητο πρωταγωνιστή στα sports games. Φέτος, η ομάδα ανάπτυξης της EA φαίνεται πως χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο κομμάτι της ενέργειάς της στην ομολογουμένως δύσκολη αποστολή να επανασυστηθεί στο κοινό της κάτω από ένα νέο όνομα. Και από ό,τι φαίνεται, στην προσπάθεια και την πορεία αυτή προτίμησε να πατήσει στη στέρεα βάση που είχε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με τη σειρά FIFA.

Οι δημιουργοί επίλεξαν να διατηρήσουν τα γνώριμα στοιχεία σχεδόν αυτούσια, προσθέτοντας απλά λίγες νέες ιδέες, φοβούμενοι ίσως να μη χάσουν οι παίκτες την οικειότητα που είχαν αποκτήσει με τη σειρά, χάνοντας ωστόσο μια χρυσή ευκαιρία για πλήρη ανανέωση εκ βαθέων, η οποία ιδιαίτερα σε κάποια offline modes φαντάζει πλέον επιτακτική.

Παρόλα αυτά, όσοι αγάπησαν τη σειρά FIFA, θα βρουν στο FC 24 το γνωστό comfort zone τους. Έναν τίτλο γνώριμο, γεμάτο υλικό και modes, στον οποίο δεν θα χρειαστούν σχεδόν καθόλου χρόνο προσαρμογής.

Το EA Sports FC 24 κυκλοφορεί από τις 22/9/23 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη Bandai Namco Entertainment Greece.

The post EA Sports FC 24 | Review first appeared on GameOver.

The post EA Sports FC 24 | Review appeared first on GameOver.

Keywords
sports, sports, xbox one, fifa, pro, evolution, soccer, kick, player, ultimate, team, σημαίνει, animation, tactical, update, patch, εταιρεία, νέα, stewart, guy, smith, scott, camera, online, συμμετοχή, ρηξικέλευθη, στυλ, electronic, επηρεάζει, franchise, games, offline, zone, ps4, switch, xbox, series, namco, gameover, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, βημα, γηπεδα, ηχος, τραγουδια, φυσικη, χημεια, χρυση ευκαιρια, games, ps4, scott, ultimate, αγωνες, αμυνα, απλα, αφαιρεση, βοηθεια, γηπεδο, δυνατοτητα, δυστυχως, ευκαιρια, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, επρεπε, ερχεται, εταιρεία, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, θετικο, θυμιζει, εικονα, ημιχρονο, καμερες, εκδοσεις, κεφαλαιο, κειμενο, κινηση, κυρια, λαθη, μιξη, ομαδα, οθονη, ονομα, προβληματα, ρηξικέλευθη, σαφης, σεζον, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκηνες, συνταγη, στυλ, τιτλος, φαινονται, φυλο, φυσικα, φτανει, φορα, χρυση, αντρες, animation, βηματα, guy, evolution, φιλοι, fifa, franchise, gameover, χωρα, ιδιαιτερα, switch, camera, kick, κομματι, μια φορα, namco, offline, ομαδες, patch, παιχνιδι, player, pro, series, σημαίνει, smith, soccer, stewart, σωματα, tactical, team, online, update, υλικο, electronic, zone
Τυχαία Θέματα