The Crew: Motorfest | Review

Το The Crew Motorfest, είναι το τρίτο μέλος της σειράς The Crew της Ubisoft, σε μία προσπάθεια της γαλλικής εταιρείας να εισέλθει στον κόσμο των open world racing. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μέλη, εδώ ο χάρτης δεν είναι μία μικρογραφία των ΗΠΑ, αλλά το νησί

της Χαβάης όπου διεξάγεται ένα φεστιβάλ με θέμα τα motorsport (οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική).

Παρά το μικρότερο μέγεθος, ο χάρτης καταφέρνει να έχει ποικιλία με διαφορετικά περιβάλλοντα, από εντυπωσιακές παραλίες και περιοχές με έντονη βλάστηση, μέχρι μία ηφαιστειογενή περιοχή. Συνολικά, ο χάρτης καταφέρνει να μεταδώσει την ατμόσφαιρα και το vibe της Χαβάης και να κάνει τον παίκτη να την ανακαλύψει, και να μάθει πληροφορίες για την τοπική -και ενδιαφέρουσα- κουλτούρα.

Οι πληροφορίες δίνονται μέσα από τις Playlist, οι οποίες αποτελούν και το βασικό κομμάτι του τίτλου. Πρόκειται για θεματικές σειρές από αγώνες, με μεγάλη ποικιλομορφία στο περιεχόμενό τους. Τη μία στιγμή ο παίκτης τοποθετείται σε νυχτερινούς αγώνες με τροποποιημένα αυτοκίνητα, στα πρότυπα των Need For Speed, ενώ έπειτα συμμετάσχει σε διαδρομές περιήγησης και ξενάγησης στο νησί, με έναν -πολλές φορές εκνευριστικό- εκφωνητή να αναλαμβάνει τον ρόλο του ξεναγού στην τοπική κουλτούρα.

Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη, που στη Χαβάη ο παίκτης θα βρεθεί να οδηγά από μηχανές, μέχρι αεροπλάνα και ταχύπλοα σκάφη, ενώ την εμφάνισή τους κάνουν και influencers/ creators από τον κόσμο της αυτοκίνησης, όπως η ομάδα της Donut Media και η Supercar Blondie. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν mute οι εκφωνητές (μέσω του voice volume), καθώς οι περισσότεροι είναι κουραστικοί και γεμάτοι από μία εκνευριστικά θετική ενέργεια, παρότι κάποιες από τις πληροφορίες που μοιράζονται έχουν ενδιαφέρον.

Αφού ολοκληρωθούν οι αγώνες ενός playlist, σχεδόν πάντα κάτω από δέκα, τότε ξεκλειδώνουν μία σειρά από challenges. Δυστυχώς, σε αυτά, όπως και την πρώτη φορά που ο παίκτης τρέχει σε έναν αγώνα, η επιλογή του οχήματος είναι κλειδωμένη. Τα challenges είναι τα κλασικά που συναντάμε σε τίτλους του είδους (είπαμε, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική…), ενώ στον χάρτη διάσπαρτα βρίσκονται και collectible με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί κανείς.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία ασυνδεσία μεταξύ των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται για την περιήγηση στο νησί, και αυτών που «δανείζεται» ο παίκτης για να τρέξει στους αγώνες. Παρότι οι επιλογές παραμετροποίησης και αναβάθμισης των οχημάτων είναι περιορισμένες, σε σχέση με τίτλους όπως το Forza Horizon και το Need for Speed, θα ήταν αρκετά πιο θετικό το να μπορούσε κανείς να τρέξει στους αγώνες με το όχημα που έχει δημιουργήσει και να μη το χρησιμοποιεί ως μέσο μετάβασης από το σημείο λήξης του ενός αγώνα στην εκκίνηση του επόμενου. Τουλάχιστον, μέχρι να ξεκλειδωθεί το fast travel, που πραγματοποιείται σε εντυπωσιακά ελάχιστο χρόνο.

Συνολικά, στο The Crew: Motorfest υπάρχουν περισσότερα από 500 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων αυτοκινήτων (από καθημερινά οχήματα, μέχρι supercars και μονοθέσια της F1), μηχανές από γνωστούς κατασκευαστές, ταχύπλοα και αεροπλάνα. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τίποτα εκτός των αυτοκινήτων, θα προτείναμε να μην αποφύγει το The Crew Motorfest, καθώς το περιεχόμενο είναι μοιρασμένο σε 70% αυτοκίνητα, 20% μηχανές και 5% ταχύπλοα και αεροπλάνα.

Σίγουρα, το παραπάνω σπάσιμο είναι ικανοποιητικό, καθώς ο χειρισμός των ταχύπλοων και των αεροπλάνων δεν πείθει, παρόλα αυτά όμως ακολούθως δεν πείθει και το σύστημα οδήγησης των αυτοκινήτων. Σε αντίθεση με το Forza Horizon, εδώ κάτω από το όμορφο περιτύλιγμα δεν υπάρχει μία ισχυρή μηχανή φυσικής που υιοθετείται από έναν πιο sim τίτλο, όπως το Forza Motorsport. Το μοντέλο φυσικής του The Crew: Motorfest μοιάζει ανύπαρκτο, με τα περισσότερα οχήματα να διαφέρουν οδηγικά μόνο στο θέμα της ταχύτητας/ επιτάχυνσης και στο αν «σηκώνουν» την οδήγηση εκτός δρόμου. Ένα πισωκίνητο όχημα έχει κατά μεγάλο ποσοστό ίδια συμπεριφορά με ένα προσθιοκίνητο και αμφότερα δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από το οδόστρωμα.

Οι δρόμοι της Χαβάης μοιάζουν σαν μαγνήτης, και τα λάστιχα των οχημάτων μοιάζουν να είναι κατασκευασμένα από μέταλλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα αυτοκίνητα να είναι υποστροφικά, να δυσκολεύονται να περάσουν από το apex της στροφής και να παραμείνουν μέσα στην άσφαλτο ή μακριά από τις μπαριέρες στην έξοδό της. Συνολικά, το μοντέλο οδήγησης τοποθετείται πιο κοντά στο arcade άκρο από ότι το Forza Horizon, που μοιάζει να έχει βρει την τέλεια ισορροπία για το είδος, ενώ η απλότητά του και η έλλειψη μηχανισμών, πλην του boost, το κάνουν να θυμίζει σε στιγμές mobile τίτλο. Ευτυχώς, το The Crew: Motorfest δίνει αρκετές επιλογές για βοήθεια των πιο αρχαριων οδηγών, ανάμεσά τους και το rewind, ενώ υπάρχουν 5 διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, ώστε ο κάθε ένας να βρει το δικό του sweet spot.

Περνώντας στον τεχνικό τομέα, ο τίτλος στην έκδοσή του για κονσόλες έχει δύο mode, με το ένα από αυτά να εστιάζει στην απόδοση και να υπόσχεται, αλλά να μην καταφέρνει να κρατήσει σε δύσκολες στιγμές, σταθερά 60fps, ενώ το άλλο στοχεύει στην ποιότητα των γραφικών.

Σε συγκεκριμένες σκηνές, υπό βροχή ή με τον ήλιο σε συγκεκριμένες γωνίες, η Χαβάη παρουσιάζεται όμορφη και δημιουργούνται πολύ εντυπωσιακά τοπία και σκηνικά, ωστόσο υπάρχει ένας υπερκορεσμός χρωμάτων, που σε συνδυασμό με το μέτριο lighting model, κάνει το τελικό αποτέλεσμα κατώτερο του ανταγωνισμού. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα, οι ήχοι των οχημάτων ακολουθούν το μεγαλύτερο ποσοστό των racing κυκλοφοριών, δηλαδή “not great-not terrible”. Με σίγαση στους υπέρ-ενθουσιασμενους εκφωνητές μπορεί ο παίκτης να απολαύσει το soundtrack του τίτλου μέσα από τους θεματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Βέβαια, το ενσωματωμένο πλέον σε όλες τις κονσόλες Spotify, παραμένει πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά για όσους ξοδέψουν εκατοντάδες ώρες στον τίτλο.

Το online στοιχείο παραμένει -τουλάχιστον στα χαρτιά- βασικό χαρακτηριστικό του The Crew: Motorfest, κάτι που δηλώνεται και από το όνομά του «The Crew». Αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας επαφή με το Motorfest, το οποίο είναι always online και δεν εκκινείται αν δεν υπάρχει επικοινωνία με τους server της Ubisoft.

Αφού ο παίκτης ολοκληρώσει τρεις playlist, αποκτά πρόσβαση στο μεγαλύτερο online τμήμα του παιχνιδιού, το οποίο έχει ως βάση του ένα κεντρικό hub. Παρότι αυτό είναι πρωτότυπο ως χώρος συγκέντρωσης και αλληλεπίδρασης με άλλους παίκτες, στερείται δραστηριοτήτων, πέραν της ψηφοφορίας για όμορφα αυτοκίνητα που εκθέτουν άλλοι παίκτες. Σε αυτό το σημείο μπορούσε να δοθεί περισσότερη σημασία και να δημιουργηθεί μία πιο έντονη ατμόσφαιρα πραγματικού car meet.

Το online κομμάτι περιλαμβάνει τους Grand Races, μεγάλης διάρκειας αγώνες με έως 24 αντιπάλους, και ένα mode μίξη battle royale με destruction derby, κάτι που έχουμε ήδη δει και από τον ανταγωνισμό. Ευτυχώς, το net code είναι αρκετά τίμιο και δεν συναντήσαμε σημαντικά προβλήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ συχνά οι αγώνες ανανεώνονται για να μην υπάρχει αίσθηση επανάληψης.

Επιπλέον, κάθε μήνας έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, και έπειτα κάθε εβδομάδα ένα «υπό-θεμα». Έτσι, ο πρώτος μήνας του The Crew Motorfest είναι αφιερωμένος στην αμερικανική αυτοκίνηση και στα muscle cars, ενώ μία από τις πρώτες εβδομάδες αφορούσε αμερικανικά αυτοκίνητα που είδαμε σε ταινίες (εκεί συναντήσαμε και την αγαπημένη πολλών DeLorean). Υπάρχει μία μπάρα που γεμίζει όσο ο παίκτης ολοκληρώνει challenges και αγώνες, και έπειτα με βάση την τελική κατάταξη υπάρχουν βραβεία, από είδη ρουχισμού για τον πρωταγωνιστή, μέχρι χρηματικά έπαθλα και οχήματα.

Το παραπάνω είναι η επιλογή της Ubisoft για να δημιουργήσει το fear of missing out εφέ, και να κρατήσει τους παίκτες μήνες μετά την κυκλοφορία του τίτλου και την ολοκλήρωση των Playlist. Πολλοί θα το βρουν κουραστικό και θα το προσπεράσουν εύκολα, άλλοι που θα αγαπήσουν τον τίτλο θα το μεταφράσουν ως επιπλέον υλικό. Το σίγουρο είναι ότι αν μπει κανείς σε αυτή τη διαδικασία, γεννάται το αίσθημα της υπόχρεης ενασχόλησης με τον τίτλο, ακόμη και σε περιόδους που δεν είναι αυτό εφικτό, είτε λόγω διάθεσης είτε λόγω υποχρεώσεων. Βέβαια, αυτό δεν είναι θέμα του The Crew: Motorfest, αλλά συνολικά του σύγχρονου gaming…

Η ώρα του τερματισμού φτάνει, η καρό σημαία έχει αρχίσει να κυματίζει και το The Crew: Motorfest έρχεται να περάσει τη γραμμή τερματισμού. Φυσικά, έχει προηγηθεί το Forza Horizon, αφού η Playground Games έχει τελειοποιήσει τη φόρμουλά της, μετά από μία σειρά πολύ επιτυχημένων κυκλοφοριών. Ο ανταγωνισμός είναι σε αδιανόητα υψηλό επίπεδο και η σειρά The Crew έχει δρόμο μπροστά της αν θέλει να εκθρονίσει τον πρωταθλητή. Η Ivory Tower, η βασική ομάδα ανάπτυξης, επέλεξε να ακολουθήσει πιστά τον ανταγωνισμό, να τον αντιγράψει στον δρόμο προς προ βάθρο και όχι να τον αντιμετωπίσει με τη δική της πρωτότυπη συνταγή και τακτική -πέραν κάποιων άστοχων πινελιών, όπως η χρήση περισσότερων τύπων οχημάτων.

Ελπίζουμε σε μία μελλοντική κυκλοφορία η μάχη του βάθρου να είναι περισσότερο αγχωτική, όχι μόνο για να έχουμε ακόμη έναν καλό open-world racing τίτλο, ίσως τον μοναδικό διαθέσιμο σε PlayStation 5, αλλά και για να δοθεί η αναγκαία ώθηση στον πρωταθλητή -το Forza Horizon- να καινοτομήσει ξανά και να μην εφησυχαστεί στην επιτυχία που γνωρίζει.

Το The Crew: Motorfest κυκλοφορεί από τις 11/9/23 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από τη Ubisoft.

The post The Crew: Motorfest | Review first appeared on GameOver.

The post The Crew: Motorfest | Review appeared first on GameOver.

Keywords
crew, crew, need for speed, το νησι, xbox one, ubisoft, world, ηπα, vibe, speed, media, voice, travel, mobile, rewind, sweet, lighting, online, server, hub, car, derby, net, συγκεκριμένο, cars, fear, games, playstation, ps4, xbox, series, gameover, κινηση στους δρομους, εκλογες ηπα, ξανα, αυτοκινητα, γωνιες, ηπα, θεμα, νησι, ταινιες, ωθηση, ωρα, car, cars, games, net, ps4, ubisoft, αγωνες, ατμοσφαιρα, εβδομαδες, βοηθεια, βροχη, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δοθει, εφε, ευκολα, υπαρχει, εκκινηση, ελλειψη, εβδομαδα, ενεργεια, εμφάνιση, επικοινωνια, επιτυχια, ερχεται, χαβαη, ιδια, ειδος, μηχανες, ηχοι, θετικο, θετικη ενεργεια, θυμιζει, ισορροπια, λαστιχα, μακρια, μηνες, μιξη, ομαδα, παντα, οδηγηση, ομορφη, ονομα, οχηματων, οχηματα, οχημα, ποιοτητα, προβληματα, ρολο, σειρες, σιγουρο, συγκεκριμένο, σειρα, σκαφη, σκηνες, συνταγη, τμημα, τοπια, τιτλος, φεστιβαλ, φυσικα, φτανει, φορμουλα, φορα, ομορφα, ωρες, mobile, derby, ειδη, fear, server, gameover, hub, κομματι, lighting, sweet, media, μοιαζει, μπροστα, need for speed, travel, πληροφοριες, rewind, speed, series, σημαια, σκηνικα, online, υλικο, vibe, world, voice
Τυχαία Θέματα