Logitech G413 SE | Review

H Logitech, εδώ και λίγο καιρό εμφανίζει μια έντονη τάση επανεισόδου στο χώρο των gaming περιφερειακών. Τάση που εκφράζεται διαμέσου του θυγατρικού branch της, Logitech G. Και προφανώς όταν η κουβέντα αναφέρεται σε περιφερειακά Η/Υ, το μυαλό του καθενός συνδέεται αυτόματα με τον βασιλιά του είδους, το πληκτρολόγιο.
Έτσι, η ελβετική εταιρεία

προχωρά στην κυκλοφορία του Logitech G413 SE, ενός πλήρως μηχανικού gaming πληκτρολογίου, που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να γράψουμε για αυτό.

Σήμα κατατεθέν της εταιρείας υπήρξε από πάντα η προσήλωσή της στην απλότητα και καθαρότητα στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των προϊόντων της. Σε αυτή τη ρότα φαίνεται να συνεχίζει και στον τομέα των περιφερειακών των οποίων η χρήση προορίζεται για πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως το gaming. Το Logitech G413 SE δεν αποτελεί εξαίρεση. Με τιμή (€79,99) που το κατατάσσει σε budget περιοχές και με βάρος μόλις 600 γραμμαρίων, έρχεται να προσφέρει μια σίγουρη, αξιόπιστη και συμφέρουσα οικονομικά λύση για κάθε είδους gamer.

Η έκδοση που λάβαμε για το review αποτελεί την full-size εκδοχή του μοντέλου, με τους αριθμητικούς χαρακτήρες στη δεξιά πλευρά, ενώ διαθέσιμη είναι και η ΤKL SE (Tenkeyless), χωρίς τα παραπάνω. Βασικό χαρακτηριστικό του πληκτρολογίου είναι η μηχανική φύση των κουμπιών του. Ευμεγέθη, μεστά και υπερυψωμένα, προφέρουν γρήγορη απόκριση και ακρίβεια τόσο σε gaming χρήση όσο και σε πληκτρολόγηση. Μάλιστα, η μηχανική τους φύση προσδίδει άμεση, αυστηρή επιστροφή μετά από κάθε πάτημα, ενώ οι διακόπτες με τους οποίους το έχει εφοδιάσει η εταιρεία ενεργοποιούνται στη μισή διαδρομή του πατήματος, εξοικονομώντας ενέργεια και χρόνο, καθιστώντας τη χρήση ακόμα πιο εύκολη και ξεκούραστη.

Αρχικά, σε πολλούς, το ύψος των κουμπιών, το οποίο είναι κατά γενική ομολογία μεγάλο, ίσως φανεί ξένο σε σχέση με άλλα πληκτρολόγια, όμως η γρήγορα η εμπειρία γίνεται φιλική και γνώριμη, με το λιτό, διακριτικό και στιβαρό υπόλοιπο σώμα του πληκτρολογίου να βοηθά σε αυτό, μη χαρίζοντας χώρο όταν αυτός δεν χρειάζεται. Σαφώς, η παρουσία ενός arm rest θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο στην απροβλημάτιστη χρήση του περιφερειακού, αλλά δεδομένης της στόχευσης τιμής-ποιότητας στο συγκεκριμένο προϊόν, η απουσία του είναι μια ατονία που μπορεί να παραληφθεί στην συνολική εικόνα.

Σαφώς το θέμα αντοχής της συσκευής μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει, ωστόσο στην έντονη καταπόνηση που δέχθηκε από τον γράφοντα τόσο σε gaming όσο και σε εργασία γραφείου, το Logitech G413 SE δεν έδειξε την παραμικρή ενόχληση. Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στον χαρακτηριστικό ήχο των πλήκτρων, λόγω της μηχανικής τους φύσης. Είναι πράγματι έντονος -και μάλιστα ίσως από τους εντονότερους που έχουμε ακούσει- και αντιλαμβανόμαστε ότι σε κάποιους αυτό μπορεί να προξενήσει κούραση, ωστόσο το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Προσωπικά, ο υποφαινόμενος βρίσκει σχεδόν ηδονικό το μηχανικό “κλικ” των κουμπιών του Logitech G413 SE, ειδικά όταν αυτό σπάει την μονοτονία των συνηθισμένων ήχων στον εργασιακό χώρο.

Πέραν των κουμπιών του πληκτρολογίου, όμως, βασικό γνώρισμα είναι και ο φωτισμός τους. Μινιμαλιστική διάθεση και εδώ από τη Logitech (σε αντίθεση με άλλα μοντέλα της αγοράς), με την επιλογή άλλου χρώματος πέραν του λευκού να μην είναι διαθέσιμη και τα μοτίβα φωτισμού να περιορίζονται σε τέσσερα όλα κι όλα (σταθερό, αναδραστικό, fading και tinkling). Ο γράφων ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερος λάτρης της φανφάρας και της υπερβολής στον φωτισμό των περιφερειακών, αλλά και η τόση απλοϊκότητα δεν έχει κάποια προφανή αιτιολόγηση. Ειδικά όταν ο προκάτοχος της εν λόγω συσκευής, το G 413 Carbon, διέθετε δυνατότητα πλήρους παραμετροποίησης των παραπάνω χαρακτηριστικών.

Στον αντίποδα της θετικής συνολικά κριτικής, βρίσκονται ορισμένες μικρές αστοχίες. Σημαντικότερη από αυτές μοιάζει να είναι η μη-συμβατότητα με το λογισμικό G-Hub, το standard control panel της Logitech για τη διαχείριση των περιφερειακών της. Ακόμα, η περιορισμένη δυνατότητα anti-ghosting (μέχρι 6 πλήκτρα παράλληλα) του G314 SE δεν συνάδει με την gaming φύση που διατείνεται ότι διαθέτει.

Τουτέστιν, η παράλληλη χρήση παραπάνω από 6 κουμπιών κατά τη διάρκεια παιχνιδιού δεν είναι και κάτι τόσο σπάνιο πλέον, συνεπώς η αδυναμία του πληκτρολογίου να ακολουθήσει, κατατάσσεται ως μειονέκτημα στη συνολική κριτική. Τέλος, παρά το χαμηλό σχετικά κόστος για αυτά που προσφέρει, η κατά 10 ευρώ χαμηλότερη προτεινόμενη τιμή του από το Carbon μοντέλο, το τοποθετεί σε κάπως μειονεκτική θέση.

Παρόλα αυτά, το Logitech G413 SE δεν παύει να αποτελεί μια καλή, “vfm” (value for money) λύση με αξιόπιστα αποτελέσματα και αρκετές παροχές ακόμα και για απαιτητικά gaming δάκτυλα.

The post Logitech G413 SE | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα