Syberia: The World Before | Review

Για τη σειρά Syberia έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν και κάθε gamer που σέβεται τα γαλόνια του, έχει σίγουρα ακούσει τους διθυράμβους που ψέλνουν οι adventurers για το αριστουργηματικό πρώτο παιχνίδι της. 20 χρόνια πριν, ο Βέλγος Benoit Sokal τάραξε τα νερά του PC Gaming, και σε μια περίοδο που το adventure gaming θεωρούταν νεκρό από την πλειοψηφία του ανίδεου gaming Tύπου, κυκλοφόρησε όχι απλά έναν τίτλο “ΑΑΑ” προδιαγραφών, αλλά και ένα από τα καλύτερα adventure

games όλων των εποχών.

Η συνέχεια της καριέρας του όμως δεν έφτασε ποτέ εφάμιλλα επίπεδα. Paradise και Sinking Island ήταν μεν εξίσου όμορφα και μαγευτικά ως κόσμοι, αλλά ως σύνολο δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη μετριότητα, ενώ το Syberia II -αν και αντικειμενικά ένα όμορφο και καλοφτιαγμένο adventure- του έλειπε αρκετή από τη μαγεία και την ουσία του πρώτου. Ακολούθησαν 10 χρόνια δίχως κάποιο νέο παιχνίδι, μέχρι το Syberia 3 του 2017 και έναν τίτλο που ενώ ερχόταν με ελπίδες ανανέωσης της σειράς, κατάφερε να τορπιλίσει το franchise όσο ελάχιστα άλλα sequels.

Την απογοήτευσή μας την είχαμε εκφράσει διεξοδικά στο review μας, οπότε δεν θα την επαναλάβουμε, απλά την αναφέρουμε για να εξηγήσουμε το γιατί κρατούσαμε πολύ μικρό καλάθι όταν μάθαμε πως, πέρα από κάθε προσδοκία, ο Sokal θα επέστρεφε με ένα ακόμα παιχνίδι στη σειρά. Δυστυχώς, ο μεγάλος αυτός δημιουργός απεβίωσε τον περσινό Μάιο μετά από πολύμηνη ασθένεια, μην καταφέρνοντας να φέρει στη γραμμή του τερματισμού το τελευταίο του δημιούργημα.

Η ιστορία του Syberia: The World Before, όμως, και ο κόσμος είχαν ήδη φτιαχτεί, και η ομάδα του στη Microids κατάφερε όχι μόνο να ολοκληρώσει το ύστατο χαίρε της σειράς Syberia, αλλά και να παραδώσει μια πραγματικά υπέροχη adventure εμπειρία, εφάμιλλη σχεδόν του πρώτου τίτλου!

Θυμάστε το τουρλουμπούκι ιστορίας του τρίτου τίτλου; Δεν πειράζει και να τον ξεχάσατε, λίγη σημασία έχει, καθώς -ευτυχώς- οι δημιουργοί ψιλοαναγνωρίσαν ότι τα έκαναν σαλάτα εκεί και ότι στην ουσία δεν μας είχε οδηγήσει κάπου πέρα από το ότι η Kate είχε αιχμαλωτιστεί από κάτι τυχαίους παλιανθρώπους στο απότομο και cliff-hanger τέλος του. Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι η Kate θα χρειαστεί να ξεφύγει από αυτούς μετά από μια αρκετά μεγάλη περίοδο αιχμαλωσίας, αφήνουμε όλα τα υπόλοιπα στην άκρη και φεύγουμε φορτσάτοι για μια νέα και συνάμα ολότελα διαφορετική περιπέτεια.

Βλέπετε, αυτή τη φορά δε θα ταξιδέψουμε σε μαγικά βοσκοτόπια και μυστηριώδη fantasy σκηνικά, ούτε θα κυνηγήσουμε σχεδόν υπερφυσικούς θρύλους και όντα. Αντιθέτως, η ιστορία αυτή τη φορά είναι μεν πάλι στην Ευρώπη των automatons των Vorarlberg, αλλά σε μια περιπέτεια βγαλμένη μέσα από τη ναζιστική προπαγάνδα, το ολοκαύτωμα του Β’ παγκοσμίου πολέμου και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις εκείνων των γεγονότων για τις επόμενες γενιές.

Πρόκειται μάλλον για την πιο καλογραμμένη ιστορία του Sokal μέχρι σήμερα, με πληθώρα χαρακτήρων και περιοχών, που σιγά σιγά όλα έρχονται και δένουν μεταξύ τους και όχι μόνο οδηγούν στην ολοκλήρωση ενός μυστηρίου 60 ετών, αλλά και στο κλείσιμο ενός κύκλου που ξεκίνησε η Kate πριν 20 (δικά μας) χρόνια. Και μπορεί να μην υπάρχουν αυτές οι «fantasy» ή οι ξεχασμένες σοβιετικές περιοχές προηγούμενων τίτλων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμα η μαγεία του Sokal διάχυτη μέσα στο Syberia: The World Before.

Χρησιμοποιώντας μία μίξη Αυστρο-ουγγρικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, μαζί με γαλλική Art Nouveau και σποραδικά steampunk στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σειρά, το Syberia: The World Before παραμένει ένα όμορφο και ιδιαίτερα γαλήνιο ταξίδι. Το τεχνικό αποτέλεσμα είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το τρίτο παιχνίδι, και αν και παραμένει indie budget τίτλος, δεν έχουμε κανένα παράπονο σε ό,τι αφορά τον οπτικό τομέα.

Ή σχεδόν κανένα, καθώς το animation και η κίνηση των χαρακτήρων αφήνουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης και δείχνουν σαν να είναι από άλλη εποχή. “Ξύλινα” σε κίνηση και με tank control χειρισμό, φαντάζουν ολίγον τι σαν να ταξίδεψαν στο σήμερα από το παρελθόν. Τουλάχιστον εδώ δεν αντιμετωπίσαμε τα τεράστια προβλήματα χειρισμού που είχαμε στον τρίτο τίτλο και μπορούμε να πούμε πως σε γενικές γραμμές το gameplay κυλούσε άνετα και δίχως κάποιο πρόβλημα.

Ιδιαίτερα καλά κυλάει και η ροή όλου του τίτλου, καθώς στις 14 με 16 ώρες που διαρκεί η περιπέτεια, ουδέποτε πέσαμε σε κάποιο σημείο που το παιχνίδι κάνει κοιλιά, που μας κράτησε στην ίδια περιοχή για πολύ ώρα ή που μας ανάγκασε σε ανελέητο backtracking. Η ποικιλία των γρίφων είναι ικανοποιητική για ένα τόσο mainstream franchise και ενώ ξεκινάει ιδιαίτερα απλά, σιγά σιγά αρχίζει να προσθέτει πιο πολύπλοκους αλλά και μηχανικούς, σύνθετους γρίφους, ανεβάζοντας τη δυσκολία σιγά σιγά, αλλά και τόσο όσο χρειάζεται για να δώσει μια περιπέτεια μέσης δυσκολίας, προσβάσιμη από και διασκεδαστική για όλους.

Να προσθέσουμε εδώ πως το Syberia: The World Before έχει και ορισμένα “side quests” κάθε λίγο και λιγάκι, με τα οποία θα μπορείτε να ασχοληθείτε. Το υπέροχο με αυτά είναι ότι δεν είναι ανούσιο filler υλικό για να καίτε ώρες, αλλά μικρό, ολιγόλεπτο παράπλευρο υλικό που πλαισιώνει την κεντρική ιστορία και τον κόσμο που ζείτε. Το τέλειο side quest υλικό, τόσο όσο χρειάζεται.

Πριν κλείσουμε το review μας, θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για τον ηχητικό τομέα, καθώς και εδώ η ποιότητα είναι υψηλότατη. Πρώτα από όλα θα αναφερθούμε στο voice acting, καθώς οι περισσότεροι χαρακτήρες κάνουν ιδιαίτερα καλή δουλειά, ενώ έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια ώστε οι περισσότεροι χαρακτήρες να ακούγονται ότι όντως έχουν την προφορά από την περιοχή που υποτίθεται πως κατάγονται και όχι να ακούμε Cocney Λονδρέζο να μας παίζει έναν Αυστριακό διανοούμενο.

Εκεί που ο ήχος όμως απογειώνεται είναι για άλλη μια φορά στον τομέα της μουσικής, με τον μεγάλο Inon Zur να επιστρέφει και σε αυτόν τον τίτλο και να παραδίδει ένα από τα καλύτερα δείγματα της πολύχρονης καριέρας του, με κομμάτια γραμμένα ώστε να ταιριάζουν άψογα με την ιστορία αλλά και την παιδεία των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων.

Πριν 5 χρόνια, το πατατράκ που ήταν το Syberia 3 μας είχε κάνει να αναφωνήσουμε «όχι άλλα sequels», βαθύτατα επηρεασμένοι από τα πολλαπλά προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει. Το Syberia: The World Before όμως, είναι το sequel που θέλαμε να δούμε τόσα χρόνια. Στιβαρό, καλογραμμένο, προσεγμένο, συγκινητικό και μελαγχολικό, αποτελεί έναν ιδανικό φόρο τιμής για τον συγχωρεμένο Benoit Sokal αλλά και ένα εξαιρετικό τέλος για την ιστορία της σειράς και της πολυαγαπημένης μας Kate Walker.

Πάντως, αν και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει το μέλλον για το adventure gaming genre, μετά από μία χρονιά με τίτλους όπως οι Return to Monkey Island, Syberia: The World Before, Pentiment, The Excavation of Hob’s Barrow και Brok the Investigator, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία!

Το Syberia: The World Before κυκλοφορεί από τις 15/11/22 για PS5 και Xbox Series, και από τις 18/3/22 για PC. Οι εκδόσεις του για PS4 και Xbox One αναμένονται εντός του 2023. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5, με review code που λάβαμε από την Enarxis Dynamic Media.

The post Syberia: The World Before | Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα