Μην παίζετε games πριν πέσετε για ύπνο!

Καταστρέφουν την υγεία σας σύμφωνα με έρευνα.

Το Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας διεξήγαγε έρευνα στην οποία διαπίστωσε ότι αν παίζετε games για πολλές ώρες πριν πέσετε για ύπνο, τότε αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στον ύπνο σας.

Η έρευνα διεξήχθη σε έφηβους 17 ετών που για δύο συνεχόμενα βράδια έπαιζαν βίαια video games για 50-150 λεπτά πριν πέσουν για ύπνο. Για τις δύο αυτές νύχτες κατεγράφησαν οι καρδιακοί

παλμοί τους κατά την διάρκεια του ύπνου. Ο ψυχολόγος Michael Gradisar του Πανεπιστημίου του Finders που ήταν επικεφαλής της έρευνας, παρατήρησε ότι όταν τα αγόρια έπαιζαν για 150 λεπτά τότε είχαν 27 λεπτά λιγότερο ύπνο και 39 λεπτά καθυστέρηση στο να ξεκινήσουν να κοιμούνται.

"Ενώ πήγαν στο κρεβάτι για ύπνο στην ώρα τους, οι εξεταζόμενοι παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο τους από συχνά ξυπνήματα κατά την διάρκεια της νύχτας" εξηγεί ο Gradisar. Παρατήρησε ακόμη ότι το "REM sleep" (δηλαδή ο βαθύς ύπνος) μειώθηκε κατά 12 λεπτά στους έφηβους που έπαιζαν games αυτές τις δυόμιση ώρες. "Μπορεί η μείωση στον ύπνο να μην είναι σημαντική, όμως το ότι έχουμε μικρότερο βαθύ ύπνο παίζει σημαντικό ρόλο στην ξεκούραση των τελευταίων ετών του μαθητή στο Λύκειο, ειδικά όταν έχει πανελλήνιες. Άρα το να παίζει κάποιος video games εκείνη την περίοδο δεν είναι κι ότι καλύτερο" καταλήγει ο Gradisar. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι έφηβοι που έπαιξαν games για 50 λεπτά δεν είχαν πρόβλημα στο να κοιμηθούν. Χρειάστηκαν 22 λεπτά για να πέσουν για ύπνο, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό για τις ηλικίες αυτές. Οι συμμαθητές τους θυμίζουμε ότι χρειάστηκαν 39 λεπτά.

Η έρευνα δεν εξέτασε ξεχωριστά το τι συμβαίνει ανάμεσα σε βίαια και μη-βίαια video games, παρά μόνο τα πρώτα. Ο Michael Gradisar όμως υποστήριξε ότι η έρευνά του θα είχε μικρή διαφορά αν διεξαγόταν υπό διαφορετικές συνθήκες κι ότι θα ήταν διαφορετική αν π.χ. ο εξεταζόμενος έπαιζε ένα Call of Duty απ' το να έπαιζε ένα casual game. Θα είχε όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η έρευνα διεξαγόταν με αυτά τα απλά games, έτσι για το ιστορικό της υπόθεσης.

Εσείς πιστεύετε στην έρευνα ή απλά την αγνοείτε;

Keywords
Τυχαία Θέματα