Reuters:«Έλληνες και δανειστές συμφωνήσαν»

Οι διεθνείς επιθεωρητές μας φεύγουν από τη χώρα ευχαριστημένοι και έχοντας συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Σε αυτό του συμπέρασμα τουλάχιστον καταλήγουν τα διεθνή ΜΜΕ. Οι «δανειστές θα φύγουν από την Αθήνα έχοντας σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες τους για το ξεκλείδωμα της ενίσχυσης της σχεδόν χρεοκοπημένης χώρας, αλλά χωρίς συμφωνία στις κρίσιμες εργασιακές μεταρρυθμίσεις» δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Μετά από μήνες συχνά έντονων διαπραγματεύσεων, η Αθήνα,

η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να είναι στην τελική ευθεία προς μια συνολική συμφωνία για περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία» σημειώνει το Reuters.

Σε μια σπάνια δήλωσή του, ο Πόουλ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στα περισσότερα θέματα», ενώ αναμένεται συμφωνία και στα υπόλοιπα. Κατόπιν ο απεσταλμένος ελεγκτής και η κουστωδία του αποχώρησαν για Βρυξέλλες όπου αρχίζει αύριο η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, στην οποία η Ελλάδα αναμένεται και πάλι να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ευρώπη πάντως φαίνεται αποφασισμένη να μην αφήσει την αγορά να κλονιστεί για μια ακόμα φορά εξαιτίας της Ελλάδας, παρασύροντας και μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 4,2% εκατό το επόμενο έτος –μια εκτίμηση κλειδί ώστε να προσδιορίσει αν το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο- αφού η Αθήνα αρχικά είχε προβλέψει συρρίκνωση κατά 3,8% και οι δανειστές 5%. Οι αξιωματούχοι επίσης θεωρούν ότι τα περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με τις περικοπές δαπανών είχαν επιλυθεί εκτός από τη διαφωνία όσον αφορά στη χρήση γνωστών ή επώνυμων φαρμάκων στο κρατικό σύστημα υγείας. Το «αγκάθι» με τα εργασιακά παραμένει, με εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς να δηλώνει ότι «αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας και δεν θα υποχωρήσουμε».

http://www.reuters.com/article/2012/10/17/us-greece-idUSBRE89G0XD20121017

Keywords
Τυχαία Θέματα