Αδιανόητο: βοήθεια 1,14 δις ευρώ από τα κοινοτικά διαρθρωτικά κονδύλια 2000- 2006 δεν αξιοποιήθηκε ποτέ

10:01 9/9/2013 - Πηγή: Antinews

Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Να πιστεύουμε την κυβέρνηση όταν λέει ότι πιάσαμε πάτο και στην συνέχεια θα δούμε ανάκαμψη. Να εμπιστευόμαστε ακόμη και τα νούμερα που δείχνουν ανάσχεση της ύφεσης και πρωτογενές πλεόνασμα.

Να ξεπερνάμε ακόμη και τις όποιες… αλχημείες γίνονται αφού ας μην ξεχνάμε ότι τη στιγμή αυτή που γράφουμε, ζούμε το πραγματικό success story στον τουρισμό αλλά και το δράμα των χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων που δεν πληρώνονται όσα τους χρωστά

το Δημόσιο.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι κάτι καλό πάει να συμβεί, ένα φως στο τούνελ αρχίζει να αχνοφέγγει. Ωστόσο, είναι αδιανόητο να προσπαθούμε να πετύχουμε ανάπτυξη χωρίς δύο βασικά συστατικά: Επενδύσεις και απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να προσπαθούμε να στηρίξουμε την οικονομία και να την βγάλουμε από το τέλμα διαλύοντας πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και ταυτόχρονα να περιμένουμε πότε οι ξένοι επενδυτές θα θεωρήσουν κατάλληλη τη στιγμή να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ανάπτυξη χωρίς νέες επενδύσεις με συνδυασμό δημοσίου και ιδιωτών, Ελλήνων και ξένων δεν υπάρχει. Ανάπτυξη χωρίς επανεκκίνηση των δημοσίων έργων δε γίνεται. Αυτούς τους 4 αυτοκινητόδρομους όλο τους επανεκκινούμε κι όλο σε τέλμα βρίσκονται. Την ίδια που ο υπουργός επί των δημοσίων έργων κ. Χρυσοχοϊδης είναι εξαφανισμένος. Ο άφαντος υπουργός. Κόβει κάτι βόλτες στη Θεσσαλονίκη και τίποτε άλλο.

Αλλά γενικότερα στον τομέα των επενδύσεων δε θα πρέπει να είμαστε καθόλου χαρούμενοι. Με διαλυμένη την αγορά ακινήτων, τη βιομηχανία κ.λπ, με αδυναμία να φτιάξουμε ένα σταθερό νομοθετικό, θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για να έρθουν οι ξένοι να επενδύσουν και οι Έλληνες να «ξυπνήσουν», δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά.

Ας πάμε και στον τομέα της απορρόφησης κονδυλίων από την ΕΕ.

Κάθε λίγο και λιγάκι βγαίνουν από το υπουργείο Ανάπτυξης και τους αρμόδιους του ΕΣΠΑ ότι όλα πάνε καλά και τα λεφτά έρχονται στην Ελλάδα. Κι έρχεται ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν ο οποίος λέει ότι υπάρχει βοήθεια 1,14 δις ευρώ από τα κοινοτικά διαρθρωτικά κονδύλια της περιόδου 2000- 2006 που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Λέει μάλιστα σε γερμανική εφημερίδα ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει αυτά τα κονδύλια κι ότι γίνονται προσπάθειες να υπάρξει επιμήκυνση της σχετικής προθεσμίας η οποία εκπνέει στο τέλος του έτους. Στη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα διευκρινίζει ωστόσο ότι τα χρήματα δεν θα πρέπει να διοχετευθούν στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, αλλά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Τα ακούνε αυτά οι υπεύθυνοι ή έχουν θαμπωθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχουν ανάγκη πάνω από 1 δις ευρώ που μπορεί να κατευθυνθεί στην αγορά; Είναι δυνατόν να υπάρχουν λεφτά από την περίοδο 2000-2006 και κανείς να μην τα έχει αναζητήσει;

Και καλά πριν το 2009 που υπήρχε η φούσκα της ελληνικής οικονομίας δεν τα αναζήτησε κανείς. Μετά τι έγινε; Μας χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια.

Ας ανασκουμπωθούν οι αρμόδιοι στο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ, ας ξυπνήσουν και ας ρωτήσουν τον Χαν πώς μπορούν να βάλουν στο χέρι τα λεφτά αυτά ή ακόμη περισσότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα