«Ανασταίνεται» ο αγωγός αερίου EastMed - Τελικά κύριε Μητσοτάκη η «αγορά» είναι που αποφασίζει ή οι ΗΠΑ;

Θα σηκώσει, επιτέλους, τα μανίκια αυτή η κυβέρνηση να εργαστεί σοβαρά για τα εθνικά συμφέροντα και να τα διεκδικήσει; 'Η θα εμφανίζεται μονίμως ως «δεδομένη», και παρατηρητής των εξελίξεων, υποτασσόμενη, χωρίς καν ουσιαστικά ανταλλάγματα, στις έξωθεν επιταγές; Θα παλέψει για τα εθνικά συμφέροντα, ή θα τα ρίχνει όλα στον... κόκορα των... δραματικών εξελίξεων και θα κρύβεται, ως βολικός υποτακτικός, πίσω από τις θέσεις των μεγάλων δυνάμεων;

Η περίπτωση του σχεδίου του υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στη Δύση, EastMed, είναι άκρως χαρακτηριστική

του πως η κυβέρνηση απεμπολεί και αρνείται να παλέψει για τα συμφέροντα της χώρας, περιοριζόμενη να παρακολουθεί ως παρατηρητής τις εξελίξεις, το πως αλλάζει ο άνεμος ανάλογα με τις γεωπολιτικές συγκυρίες, και η στάση των μεγάλων δυνάμεων ανάλογα με το πόσο καλύτερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.

Τον Ιανουάριο του 2022, λοιπόν, η Ουάσιγκτον, με ένα non paper (άτυπη ενημέρωση), ούτε καν επίσημη ανακοίνωση, κατέστησε σαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, που ήταν οι βασικοί παράγοντες του EastMed, ότι το έργο... τετέλεσται. Κι' αυτό, διότι οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν τα χρυσοφόρα σχέδια της «πράσινης ανάπτυξης» και του δικού τους υγροποιημένου αερίου (LNG), μέσω και της Αλεξανδρούπολης.

Κοροϊδία ΗΠΑ για τον EastMed: Ξεχάστε το φυσικό αέριο, ψωνίστε τώρα... «πράσινη ανάπτυξη»

Το είχε προαναγγείλει, άλλωστε, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, ήδη, από τον Σεπτέμβριο του 2021. Άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι ο αγωγός πιθανώς να μην φτιαχτεί, επειδή είναι ο -πιο ακριβός και σε μεγαλύτερο θαλάσσιο βάθος- αγωγός φυσικού αερίου στην ιστορία του κόσμου, και τόνιζε ότι «οι ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρες: Θα υποστηρίξουμε ό,τι υποστηρίξουν οι αγορές».

Αγωγός EastMed: Από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, στις... μαύρες πλερέζες

Ως αντίλαλος του Τ.Πάϊατ, τα ίδια επαναλάμβανε τον Ιανουάριο του 2022, όταν άρχιζε να γίνεται γνωστό το θεαματικό άδειασμα των ΗΠΑ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Δεν θεωρώ σημαντικό το non paper, η αγορά θα κρίνει αν είναι βιώσιμο ή όχι το έργο», έλεγε.

Εκτός τόπου και χρόνου για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η δήθεν «αγορά», λοιπόν, δηλαδή η Ουάσιγκτον και κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποφάσισαν ότι το έργο δεν θα γινόταν. Να, όμως, που «έσκασε» ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την παγκόσμια, πολιτική και γεωπολιτική αναταραχή, καθώς και τα τεράστια ενεργειακά προβλήματα. Να που τώρα οι ΗΠΑ «ξαναβλέπουν» το σχέδιο με πιο θετικό μάτι, επειδή θεωρούν ότι, εδώ και τώρα, η Δύση πρέπει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά», δήλωσε ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed.

Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ: Ξαναβλέπουμε τον αγωγό Eastmed

Άραγε, κύριε Μητσοτάκη και Πάϊατ, η «αγορά» είναι που κρίνει σήμερα το έργο ή η γεωπολιτική; Διότι η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι κάτι που θέλει ή ορίζει η «αγορά», αλλά αντίθετα πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση.

Άραγε, είναι μόνο τα χρυσοφόρα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα που επέβαλαν, τον Ιανουάριο, την απόφαση να ενταφιαστεί ο EastMed, ή ήταν και ότι οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες δεν ήθελαν να χαλάσουν το χατίρι της Τουρκίας που δεν ήθελε τον EastMed και απειλούσε;

Προφανώς, η ονομαζόμενη «πράσινη ενέργεια», την οποία με κάθε ευκαιρία καθαγίαζαν Μητσοτάκης και Δένδιας, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν έχει... μεγαλομανίες να γίνει νέα Σαουδική Αραβία, αποτελεί το σύγχρονο Ελ Ντοράντο για μεγάλα ξένα και εγχώρια κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

Γι' αυτό, άλλωστε, όπως είχε πει το «αφεντικό» της JP Morgan, όταν συναντήθηκε με τον Κ.Μητσοτάκη, μπαίνει φρένο στη χρηματοδότηση έργων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το «αφεντικό» της JP Morgan: Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι το προσωρινό - Φρένο στη χρηματοδότηση έργων για πετρέλαιο-αέριο

Προφανώς, υπάρχουν τα αμερικανικά συμφέροντα που θέλουν να «σπρώξουν» το υγροποιημένο αέριό τους, μέσω της Αλεξανδρούπολης, στα Βαλκάνια, κ.ο.κ.

Χειροκροτεί ο κ.Πάϊατ για τη μεταφορά αερίου μέσω Αλεξανδρούπολης - Τίποτα νεώτερο για τον EastMed έχει να πει;

Υπάρχουν, όμως, και τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, γεωπολιτικά και οικονομικά, τα οποία ευνοούνται από την κατασκευή του EastMed. Ακόμα κι αν ήταν δύσκολο να γίνει το έργο, η ελληνική κυβέρνηση επιβαλλόταν να επιμείνει. Και όχι να είναι ο «Yes man» σε όποια ντιρεκτίβα των ΗΠΑ, του Βερολίνου, κ.ο.κ.

Οψόμεθα, λοιπόν, να δούμε τι θα κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, που φαίνεται ότι το Ουκρανικό αλλάζει, ως όλα δείχνουν προς το παρόν, το κλίμα για τον EastMed.

Το θέμα αποκτά εξαιρετικά μεγάλη σημασία, μετά τις επαφές της τουρκικής και της ισραηλινής πλευράς, με στόχο την επαναθέρμανση των σχέσεών τους. Και ένα από τα κρίσιμα σημεία επαφών τους είναι το ενεργειακό και η πρόταση Ερντογάν για μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, είτε μέσω Τουρκίας, είτε με την Τουρκία συμμέτοχο (!) στο σχέδιο του EastMed.

Σε τροχιά επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Δύσης και στη μέση η Ελλάδα

Κάτι, βέβαια, που εάν γίνει, σημαίνει ιστορικές αλλαγές στη γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής μας, εν μέρει ή εν όλω «διευθέτηση» (!) των ελληνο-τουρκικών, και «απόδοση» (!) χώρου στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είναι, άραγε, διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση για ένα τέτοιο... μετέωρο βήμα;

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Προς καζάν - καζάν συνεκμετάλλευση;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανασταίνεται, EastMed - Τελικά, Μητσοτάκη, ΗΠΑ,anastainetai, EastMed - telika, mitsotaki, ipa