Απογοητεύει το σχέδιο Μερκοζί

Με πενιχρά οφέλη μέχρι στιγμής, το σχέδιο Μέρκελ -Σαρκοζί που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μοιάζει να απογοητεύει ακόμη και τους εμπνευστές του, καθώς το ευρώ εξακολουθεί να διολισθαίνει έναντι των άλλων νομισμάτων και οι αγορές να φλερτάρουν μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου.

Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέοι αυστηροί κανόνες της οικονομικής διακυβέρνησης

στην Ευρωζώνη, με στενή εποπτεία και ταχύτερη επιβολή κυρώσεων.

Στα απόνερα της συνόδου κορυφής, μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στην Βρετανία η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να μην υπογράψει το γαλλογερμανικό σχέδιο.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του ακόμη και για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η απουσία του αντιπροέδρου και κυβερνητικού εταίρου Νικ Κλέγκ από τη συζήτηση έκανε αίσθηση και ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να εξηγήσει γιατί οδήγησε στην απομόνωση την Βρετανία.

Στην Ιταλία, η περίοδος χάριτος για τον Μάριο Μόντι πέρασε και οι επικεφαλής των συνδικάτων εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η ταραγμένη ευρωπαϊκή εικόνα επιδεινώνεται και από τις προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι προειδοποιούν για συνολική υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης, κάτι που θα σημάνει ένα καίριο χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα