Δημοψήφισμα για το Ευρώ θεωρούν στις Βρυξέλλες τις νέες εκλογές

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θεωρούνται από τους εταίρους μας ως ένα δημοψήφισμα όπου ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφανθεί ξεκάθαρα εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της παραμονής στο ευρώ. Τη θέση αυτή που αποτελεί προϊόν συναίνεσης των εταίρων μετέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν απευθείας στο λαό με το

διάγγελμά του την περασμένη Τετάρτη.

Η παραπάνω διαπίστωση, που αποτελεί και απάντηση σε όσους ισχυρίζονται στην Ελλάδα ότι πρόκειται για «μπλόφα» και πως η Συνθήκη δεν επιτρέπει την αποπομπή μιας χώρας από την ευρωζώνη, επιβεβαιώνεται από τις πυρετώδεις προετοιμασίες βασικών θεσμικών οργάνων, κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου, αυτού της εξόδου της χώρας μας.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, έχουν γίνει ήδη πολιτικές συζητήσεις μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης και κυβερνήσεων για το ενδεχόμενο της ελληνικής αποχώρησης, ενώ τώρα τη σκυτάλη έχουν πάρει οι τεχνοκράτες, οι οποίοι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ολοκληρώσουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την προστασία του ευρώ και των άλλων χωρών που θεωρούνται αδύναμοι κρίκοι (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία).

Οι προετοιμασίες αφορούν τόσο τη συνολική απάντηση όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε επίπεδο συνολικής απάντησης οι γραμμές άμυνας βασίζονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ταμείο Διάσωσης), του οποίου οι πόροι θα ενισχυθούν με έκτακτη συνεισφορά των κρατών-μελών. Ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση ανάγκης θα ενεργοποιηθεί και το «πυρηνικό οπλοστάσιο», δηλαδή η δυνατότητα που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να τυπώσει χρήμα, κάτι που κάνουν άλλωστε από την εμφάνιση της κρίσης οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Είναι προφανές ότι οι εταίροι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν μια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου από μηδενική βάση. Το έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του γαλλογερμανικού άξονα. Δεν θα το κάνουν για λόγους αξιοπιστίας έναντι των αγορών, αλλά και ουσίας, δεδομένου ότι κανένα εθνικό Κοινοβούλιο χώρας της ευρωζώνης δεν πρόκειται να δεχθεί να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας χωρίς τήρηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς. Οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ περί συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους δεν έχουν καμία σχέση με την κοινοτική πραγματικότητα.

Η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Εκείνο που θα μπορούσαν να δεχθούν οι εταίροι μετά από διαπραγμάτευση με μια σοβαρή κυβέρνηση είναι να μας δώσουν περισσότερο χρόνο για να πετύχουμε το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Το είπε δημόσια ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το υποστηρίζει και το ΔΝΤ. Μια χαλάρωση της δημοσιονομικής διόρθωσης μέσω της επιμήκυνσης θα έδινε ανάσα στην οικονομία γιατί θα απελευθέρωνε πόρους για ανάπτυξη και δεν θα οδηγούσε στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Αυτό είναι εφικτό, όμως θέλει σοβαρές προτάσεις και κυρίως μια κυβέρνηση που μπορεί να

Keywords
Τυχαία Θέματα