Δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικής προϋπηρεσίας σε βουλευτές, υπουργούς ,υφυπουργούς, δημάρχους κλπ

Ορισμένα πράγματα, τελικά δεν αλλάζουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι και οι πολιτικοί οι οποίοι τελικά, όσες προσπάθειες κι αν κάνουν, δε θα καταφέρουν να γίνουν συμπαθείς στους πολίτες καθώς λειτουργούν τις περισσότερες φορές με υποκρισία και συντεχνιακή αντίληψη.

Είδαμε τις τελευταίες ημέρες το κόλπο που έκανε ο Νορβηγός πρωθυπουργός ο οποίος έγινε ταξιτζής για να… ακούσει τα προβλήματα των πολιτών αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι τους επιβάτες του ταξί

του τους είχε επιλέξει με… casting. Κι όλο αυτό το στημένο σκηνικό του γύρισε μπούμερανγκ.

Στην Ελλάδα, η οποία περνά κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά και αξιακή, το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στο ναδίρ. Κι όλη αυτή η απαξίωση των πολιτικών γεννά φαινόμενα τύπου Χρυσής Αυγής. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί να προστατεύσουν την τιμή τους, να γίνουν ένα με τους πολίτες και να μην εκμεταλλεύονται τη θέση τους και την ισχύ τους, χύνουν συνέχεια την καρδάρα με το γάλα.

Δε φτάνει το γεγονός ότι οι βουλευτές διατηρούν διάφορα προνόμια, ούτε ότι ακόμη και τώρα κάνουν παρεμβάσεις σε υπουργούς για διάφορα ρουσφέτια, τώρα αποφάσισαν να προστατεύσουν και τη σύνταξή τους. Η εγκύκλιος του ΙΚΑ που αποκαλύφθηκε αναφέρει ότι δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικής προϋπηρεσίας στους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς, προέδρους κοινοτήτων, δημάρχους και νομάρχες, ακόμη κι αυτούς που είχαν θητεία πριν από τον Καλλικράτη.

Μάλιστα, δεν προβλέπεται χρονικός περιορισμός στη δυνατότητα εξαγοράς του πλασματικού χρόνου που αντιστοιχεί στη βουλευτική θητεία, στο ΙΚΑ και το επικουρικό του ταμείο, ώστε κάποιος να αυξήσει τα έτη ασφάλισής του κατά τόσα χρόνια, όσα κατείχε δημόσια αξιώματα.

Έτσι οι πολιτικοί αποκτούν το δικαίωμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.

Με το νόμο και την εγκύκλιο του ΙΚΑ, συντάξιμος θεωρείται για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, δήμαρχοι και νομάρχες ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή της θητείας που διήνυσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα Ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είπε πως η εγκύκλιος αφορά όσους ήταν βουλευτές την περίοδο που ίσχυε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο και δεν μπορούσαν να έχουν εισφορές από άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Παράλληλα ανέφερε πως οι προσαυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πολύ μικρές και θα φτάνουν περίπου τα 12 ευρώ. Ωστόσο δεν αρνήθηκε πως κάποιοι θα μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ωστόσο θα πρέπει να πληρώσουν τη μεγαλύτερη εισφορά -κλίμακα 28- γεγονός που αναμένεται να αποτρέψει αρκετούς.

Η ερώτηση είναι αν ήξεραν οι πολιτικοί για την πρωτοβουλία του κ. Σπυρόπουλου ή αν έκαναν τα στραβά μάτια.

Keywords
Τυχαία Θέματα