Ελληνική «πλουτοκρατία» για… κλάματα!

Σε αντίθεση με όσα πολλοί υποστηρίζουν, ότι δηλαδή οι… μεγάλοι θα βγουν κερδισμένοι από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, η ελληνική επιχειρηματική τάξη βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Η μέχρι πρότινος αποκαλούμενη πλουτοκρατία είτε αναζητά όπως-όπως κεφάλαια για να καλύψει τρύπες, είτε βλέπει να χάνονται κέρδη δεκαετιών. Και στην καλύτερη περίπτωση, διαπιστώνει πως η απόδοση των κεφαλαίων της δεν μπορεί να φτάσει ούτε το επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων…

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά το πέρας αυτής της κρίσης θα ξεχάσουμε κάμποσα από τα ηχηρά επιχειρηματικά

ονόματα του σήμερα και σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε να θυμηθούμε τόσο τους ίδιους όσο και τις εταιρίες τους…

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδας κ. Πέτρος Παπανικολάου έδωσε μια άλλη διάσταση στις επιπτώσεις που θα φανούν στον ασφαλιστικό κλάδο από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Με δεδομένα ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώκαι πως τα συνολικά κέρδη του κλάδου το 2010 ήταν χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, η ζημία των ομολόγων (γύρω στο 1,6 δισ., αν υπολογιστεί «κούρεμα» 50%) ισοδυναμεί με τα κέρδη ολόκληρου του κλάδου για 20 χρόνια!

Ανεξάρτητα πάντως από τις ζημίες εξαιτίας των ομολόγων, οι περισσότερες ασφαλιστικές είχαν μετριότατη οικονομική πορεία ακόμη και στις εποχές των παχιών αγελάδων.

Θυμίζουμε τις δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, ή επίσης το ότι ο leader επί δεκαετίες της αγοράς -η Εθνική Ασφαλιστική- άντλησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον βασικό του μέτοχο τα τελευταία 15 χρόνια, αποδίδοντάς του ως μερίσματα μόλις κάτι ψίχουλα…

Περίπου ανάλογα είναι τα πράγματα και στον κλάδο των τραπεζών, που από πολλούς χαρακτηρίζεται πλουτοκρατία και θεωρείται πως έχει συγκεντρώσει πακτωλό πλούτου προς όφελος των μετόχων του. Η γλώσσα των αριθμών, όμως, λέει τα ακριβώς αντίθετα…

Στον τραπεζικό κλάδο, λοιπόν, οι αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων έξι ετών ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ (γύρω στα 6 δισ. έχει αντλήσει μόνο η Εθνική Τράπεζα), χωρίς να συνυπολογίζονται στο ποσό αυτό τα κεφάλαια που τοποθέτησε το ελληνικό δημόσιο με τη μορφή προνομιούχων μετοχών.

Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει με χαρακτηριστική άνεση το συνολικό ύψος των μερισμάτων που διανεμήθηκαν από τις τράπεζες στους μετόχους τους την τελευταία δεκαετία, με δεδομένο άλλωστε ότι το 2012 θα είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά όπου οι τράπεζες δεν θα διανείμουν το παραμικρό μέρισμα στους μετόχους τους.

Και πέραν αυτών, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται να ανακεφαλαιοποιηθούν με επιπλέον ποσό που άλλοι το υπολογίζουν γύρω στα 10 δισ. ευρώ και άλλοι το ανεβάζουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (γύρω στα 20 δισ.)… Όσο για την τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζών στο ταμπλό, οι περισσότερες μεγάλες… δυνάμεις κυμαίνονται μεταξύ των 180 και των 400 εκατ. ευρώ!

Στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τότε όπου έστω και μία εισηγμένη κατάφερε να εμφανίσει

Keywords
Τυχαία Θέματα